Emissionen Nr 3 2003


Med KTH i Ryssland

Nu på våren mellan 25 mars och 2 april anordnade Kårens internationella utskott (ISS) tillsammans med Uppsala, Göteborg och Linköpings universitet en resa till Ryssland. Det var en stor skara som begav sig iväg, närmare bestämt 195 till större delen utbytestudenter från hela världen, även en och annan svensk student hade hittat dit. Från KTH var vi 23 så vi var underrepresenterade i sammanhanget.

Trots att Ryssland inte ligger långt borta är det inte så många svenskar som har besökt den ryska björnen i öster. Detta beror möjligtvis på den traditionella rädslan för ryssen som aldrig verkar komma men som vi alltid väntar/väntade, men det beror också på att det inte är helt lätt att få åka till Ryssland. För att hälsa på Björnen måste du bli inbjuden av någon för att få visum. Detta visum är inte helt lätt att få och kostar pengar, närmare 500 SEK och erhålls lättast om man söker som turist. De årligen återkommande resorna till Ryssland med ISS är därför ett unikt tillfälle att för en billig penning att istället för att vänta på ryssen åka och besöka honom själv! I princip anordnas två resor per halvår, varav en endast till St. Petersburg och en kombinationsresa till Moskva och St. Petersburg, där priset har varit 2500 respektive 3400 för 5 respektive 7 dagar med boende, resa med mera.

Sevärdheter

Ryssland är Ryssland och bjuder på en mängd stora sevärdheter. Faktum är att det mesta i Ryssland är stort och imponerande i sann kommunistisk stil, men det finns även en hel del historia under ytan. Ryssland är centrum i en föredetta stormakt som har spelat en stor roll i historien. Vad sägs till exempel om Jurij Gagarin, andra världskriget, kommunismen och det kalla krigets spiondramer? Detta gör att detta numera lilla land är fullspäckat med historia, museum, litteratur och minnesmärken över händelser och stora män.

Museum finns det hur många som helst varav flera anses vara bäst i världen inom sitt område. Dessutom är det förhållandevis billigt att se mammutar, konst av Michelangelo eller svenska fältflaggor från Karl XII:s tid, då det oftast är gratis eller halva priset med vilket studentkort som helst.

Tycker man inte om museum kan man ta en sväng på röda torget och hälsa på Lenin, kommunismens grundare. Han ligger där i ett mausoleum till allmän beskådan 10-12.30, det gäller att passa på då det nu diskuteras att begrava honom på riktigt, men är man en riktigt fantast skall man gå på cirkus eller på teater.

Ryssland har världens bästa teater. Den heter Balsjoj och ligger i Moskva. En kväll spenderad där är inte en kväll förlorad, det är en upplevelse som inte går av för hackor, vare sig det är en balett, en opera eller en konsert man går på. Det kan dock vara lite problem att få tag på bra platser så det gäller att vara ute i tid.

Galakonserter och premiärer är dyrast, seden kommer Balett följt av opera och sist klassiska stycken. Biljetterna kostar för bra platser för premiär och galakonsert runt 200 SEK, man har nämligen ett system i Ryssland där turister betalar mer än ryssar för samma sak då turisten oftast har mer pengar än den genomsnittlige ryssen. Samma plats på teatern kostar alltså olika beroende om man är rysk eller tysk ... Detta gäller även på restauranger och på museum.

En något konstigare sevärdhet, men klart värd att lägga lite tid på är den ryska tunnelbanan. Att åka tunnelbana i Moskva och St. Petersburg kostar 2 SEK. För detta får man mycket, men det gäller att vara snabb då tunnelbanan skiljer sig markant på vissa punkter. Tunnelbanetrafiken går i treminuterstrafik, så man behöver sällan vänta länge, men för att kunna hålla exakt treminuterstrafik så kan man inte vänta på slöa passagerare. Dörrarna är öppna så länge man har tid med. Detta är en universal regel som gäller oavsett om det är tomt eller fullt på perrongen. Slöar du när du går av möts du av en flod av människor som väller in genom dörrarna och då gäller det att vara stark eller åka vidare. När du väl kan dessa regler så är det bara att njuta av tunnelbanan som slingrar sig fram djupt, djupt under marken. Perrongerna är täckta med marmor och i taket trängs kristallkronor och oljemålningar.

Billigt

I början på nittio-talet dök en ny samhällsklass upp i Ryssland, de så kallade Nyryssarna med till synes oändligt med pengar, oftast förvärvade på tveksam verksamhet. Ryssland gick från att ha haft en bred medelklass till en liten överklass och en stor underklass. Nyryssarna skapade en marknad för lyx, vilket har lett till att du som turist kan spendera i stort sett hur mycket pengar som helst i Ryssland om man vill. Men som regel får man ändå säga att man kommer undan relativt billigt på en Rysslandsresa om man försöker äta rysk mat och väntar med pizzan tills man kommer hem. Om du har en stram budget och reser själv kommer hotellen att stjäla dina pengar. Det finns nämligen i stort sett inga billiga hotell i Ryssland. Reser du i grupp så kan du få kraftig rabatt på boendet.

Vodkan är iallafall billig, från 15 kronor för en halvliter och uppåt. Ett äventyr i sig är att gå till frisören. Jag måste påstå att frisörbesök är väldigt prisvärda. Frisörerna är väldigt noggranna, de jämför, tar mått och klipper med stor skicklighet, dessutom är det billigt.

Rysk mat

Rysk mat är inte bara rysk kaviar. Det finns en hel del i alla möjliga prisklasser. Den svarta Stör-rommen är dyrast, den finns i olika kvaliteter där de blåa burkarna är finast och går för 200 SEK för en snusdosestor burk.

Rysk mat är inget för vegetarianen. Det ryska köket kretsar kring kött. Ofta börjar målet med en rysk soppa. Soppa i Ryssland är inte så vattnig som svensk soppa. Rysk soppa är snarare så tjock att skeden står upp om man sätter den i soppan.

Sedan följer en huvudrätt med kött, fisk eller kyckling. En speciell delikatess är kruklagad mat. Stekt potatis, kött, buljong och créme fraiche placeras i en lerkruka. Krukan sätts därefter in i ugnen och beroende på var i krukan ingrediensen befinner sig kokar den eller ångkokas. Resultatet är en riktig delikatess för ungefär 25 SEK. Efterrätten består typiskt av glass eller pannkakor i choklad eller liknande. Det kyrilliska alfabetet ställer till med vissa problem när man skall beställa, men med en guidebok med ordlista kan man göra underverk.

Intryck

Ryssland känns inte alls stort och farligt, det känns snarare trevligt. Folk är trevliga om man pratar med dem. Marmor, guld och glimmer, upplysta jättebyggnader på nätterna i alla regnbågens färger ger en speciell stämning som är det nya Ryssland, långt från den gamla sovjettiden. Rysslandsresan är inte bara en resa till Ryssland, det är en resa med folk från alla världens hörn. Trots att den vänder sig till utbytestudenter främst är den öppen för alla, ett faktum som inte riktigt har gått fram. Mitt tips till dig är att damma av passet nästa gång det är Rysslandsresa och besöka Björnen i sitt ide!

Mikael Eklund


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.