Emissionen Nr 4 2001: Charter är för mesar!


Res på dig ...

... varje resa börjar med ett första steg!

Äntligen har solen hittat fram ur sitt vinteride och flyttfåglarna börjar skvallra om att sommaren är i antåg. Hela vintern har jag drömt om sommaren och sommarlovet. I drömmen har jag redan varit där många gånger men i verkligheten åker jag i juni efter esquadern. Jag reser till sydamerika!

Äventyr och resa följs åt

Sagoprins på resa

Många åker till Grekland eller Mallorca och super i en vecka på ett hotell med svenskt namn och äter köttbullar hela dagarna. Det finns säkert många som tycker att sådant är kul, men jag har svårt för europa och vill ha lite mer äventyr när jag reser och då finns det inget som slår ryggsäcksresandets frihet. Självklart skall man resa ensam också.

Läskigt kanske ni säger, men jag tycker att inget kan slå den frihet jag får när jag är ensam och kan ägna varje dag åt mig själv. Vill jag trekka kan jag göra det utan att jag har någon annan med mig som inte vill trekka och förstör hela trippen. Vill jag byta vyer kan jag ta en buss med kort varsel och vill jag bara ligga på stranden hela dagen så kan jag göra det om jag utan att jag har någon annan att tänka på.

Sagans värld ter sig ofta så att en prins skall resa landsvida för att döda en drake eller hitta ett botemedel till någon som är sjuk och på vägen möter han en mängd utmaningar. Men är det verkligen så att resan är ett nödvändigt måste för att uppleva äventyret?

Jag tror att resan och äventyret följs åt. Genom att resa finner man äventyr längs den slingrande vägen. Det gäller att hålla uppsikt, för äventyrets avtagsstigar är ibland väl kamouflerade och det är lätt att missa dem. Det handlar dessutom inte bara om att resa geografiskt, det är även ofta en resa inom mig själv.

Resan ger ofta gott om tid till att hinna värdera tillvaron. Att få tid för mig själv och tänka alla dom tankar som aldrig tänktes klart

The travellers bug

Men vad är det då som lockar år efter år. Varför återvänder dom som blivit bitna av the travellers bug ut i världen gång på gång?

Det finns naturligtvis lika många svar som det finns resande, men för mig är det en kombination av intressanta möten med trevliga och gästvänliga människor med andra värderingar och livsstilar, fantastiska platser som svindlar tankarna eller kanske en annan livsstil? På the unbeaten track kan man vara vem man vill.

Förra sommaren träffade jag en lokal trekkingguide i norra thailand nära gränsen mot Myanmar (f.d Burma). Han hade jobbat som soldat i sin ungdom och hade då patrullerat gränsen i jakt på knarksmugglare och dylikt. Han berättade att han efter en tid med personliga problem hade begett sig ut i regnskogen för några år sedan och gått i flera veckor in i Burma, och där träffat en man som inte pratade samma språk och som aldrig förut hade sett en tändsticka (han var väldigt imponerad av tändstickorna).

Är det inte fantastiskt att det finns sådana människor kvar i världen på 2000-talet där IT och marknadsekonomi styr våra liv? Själv så skulle jag vilja veta vad han värderar högst i livet och vilka tankar som rör sig i hans huvud, och det är det som resandet i mycket handlar om, att få nya perspektiv på livet och väga tillvaron med utgångspunkt från dessa perspektiv.

Trekking

Trekking är något som ligger mig varmt om hjärtat. En betydande del av varje resa jag gör ägnar jag mig åt trekking och då gärna regnskogstrekking. Regnskogen är en fantastisk plats där man finner all världens kryp, fåglar, djur och fiskar. Regnskogen pulserar av liv och det är aldrig tyst, man finner ibland urgamla ruiner i sann Indiana Jones-anda och bor i primitiva hyddor eller bara i hängmattor längs vägen.

Den har en attraktion som är svår att beskriva för den som inte varit där, men har man besökt den så längtar man tillbaka. Vem drömmer inte ibland i smyg om att bada i ett tropiskt vattenfall ute i regnskogen men hur många har prövat det på riktigt?

[Bild]

Ät vad som bjuds

Regnskogstrekkingar bjuder även på intressanta kulinariska upplevelser. Utbudet är klart begränsat på trekkingarna och man får äta det som bjuds.

Det kan vara sådana saker som vi av tradition upplever som motbjudande men som andra är beroende av för att överleva och tänker man efter så kanske det inte är så stor skillnad på att äta hund mot att äta gelehallon som är gjorda av koöron?

Vad jag vill få fram är att resan bjuder på många överraskningar och utmaningar och det är till dem som jag längtar till varje vinter här hemma. Visst kostar det en del pengar att resa, men det handlar om att prioritera, man kanske inte behöver en ny mobiltelefon varje år och man kanske kan stanna hemma istället för att gå på bio? Ibland så har man råd med det också.

Små besparingar räcker långt om man är beredd att sova i ett rum med fläkt istället för aircon och man kanske kan välja bort tv:n? Har jag rest runt halva jorden så kan jag lika gärna vara ute så mycket som möjligt och uppleva och bara vara på rummet för att sova och möjligtvis för att skriva kort hem.

Det sägs att varje resa börjar med ett första steg och jag hoppas att även ditt nästa steg är början på ett äventyr!

Mikael Eklund


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.