Emissionen Nr 8 2001


Samla tankar

Att samla tankar är något man kan ägna sin tid åt. Man kan samla på kloka tankar, snälla tankar, egna tankar, baktankar, filosofiska tankar, andras tankar, omtankar, jordnära tankar, eftertankar ...

Har du tänkt på hur dumt vi människor kan uttrycka oss ibland? Vi kan tänka så rätt och mena så väl men det kan ändå bli konstigt när tankar blir till ord.

Ett stort fling- och frukostföretag hade i dagarna tänkt lansera Ludmila-müslin. Tillverkningen var redan igång men tanken att lansera müslin kanske inte var den bästa när det visade sig att Ludmila brukade äta annat än just müsli. På paketen hade de skrivit Ludmila-müsli – det finns snabbare vägar till framgång. Ett faktum som företaget generat försökt tysta ner. De ville så väl men det blev ju så fel.

 ❦ 

I juletid händer det att man hör orden Det är ju i alla fall tanken som räknas. Men är det verkligen så? Egentligen är det väl att man visar tanken som räknas. En tanke är inte så mycket värd innan man delar med sig av den. Hur hade världen sett ut idag om inte Einstein delat med sig av sina relativitetsteorier till oss andra? Eller hur hade sagan slutat om Robin Hood inte visat sina tankar och känslor, hade han då fått sin Marion till slut? Och hur glad hade Hoppsan egentligen blivit? Men vi får heller inte glömma tjuren Ferdinand som tillbringade större delen av sitt liv med att själv sitta och fundera under sin korkek och lukta på blommorna. Han var ju, som vi alla vet, såå lycklig.

 ❦ 

För visst kan det vara bra att dela med sig av sina tankar men man behöver inte alltid ha alltför bråttom bli konstigt när tankar ska omvandlas till ord. Det gäller inte bara när man ska sälja frukostflingor. Vi har väl alla någon gång sagt vad vi tänkt utan att ha tänkt på själva formuleringen och utan att ha haft en tanke på vad det vi just sagt väckt för tankar hos den vi sagt det till. Det är lätt att såra andra utan att mena det om man tänker en tanke högt innan man först formulerat den för sig själv.

Säll är den som har till rättesnöre att man bör nog tänka efter före skrev Tage Danielsson en gång för länge sedan. Han var en klok man som gärna delade med sig av sina tankar kring både det ena och det andra. Flera av dessa tankar samlade han. Det blev till slut så många att han kunde ge ut en bok som hette Tage Danielssons Samlade Tankar från Roten. En tänkvärd bok.

 ❦ 

Om vi antar att vi ungefär är sex miljarder människor på den här planeten och att varje människa tänker åtminstone fem riktigt bra tankar varje dag så blir det ganska mycket. Många tankar blir det. Hur många tankar blir det? Har du räknat ut det? Nej, tänkte inte på det ...

En annan sak som många tänker på är figuren. Vill du ha en glass? Nej, tack jag måste tänka på figuren. Ska du gå på spinning idag igen? Tja, du vet, man måste ju tänka på figuren. Är figuren så mycket att tänka på och varför detta måste? Och vilken figur är det man tänker på egentligen?

 ❦ 

Tänk på varandra och andra så här i juletid. Tänk positivt. Glöm inte bort att visa vad du tänker.

Maybe I think too much for my own good. Some people say so. Other people say no. The fact is you don't think as much as you could sjöng Paul Simon en gång för många år sedan. Någon tanke hade han säkert bakom det. Människor har det ibland. Baktankar. Man vill få något sagt med det man säger eller skriver, vill berätta för någon annan. Men det behöver inte vara så. Det är inte alltid man har några baktankar. Kallprat utan någon som helst baktanke kan ibland vara ett utmärkt sätt att fördriva lite tid, fylla ut ett tomrum, lätta upp en tryckt stämning eller bara ett sätt att koppla av från andra tunga tankar som kan vara jobbiga att tänka.

 ❦ 

Så vad har jag då haft för baktanke med den här texten, kanske du börjar undra vid det här laget. Har jag överhuvudtaget haft någon baktanke ? Ärligt talat så har jag ingen aning. Seinfeld brukar av upphovsmakarna ibland kallas för en tv-serie om ingenting. På samma sätt kanske man kan se det här som en krönika om ingenting. Men om du tänker efter, hur många krönikor handlar egentligen om någonting? I dagens mediasamhälle är det många som vill och får komma till tals. Det är inte lika många som har något vettigt att säga.

 ❦ 

Så här sitter jag. Skriver om ingenting och allting på en gång och hoppas att någon ska läsa det. Men vadå? Det är väl ändå tanken som räknas. Typ.

Text: Daniel
Foto: Anders H


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.