Emissionen Nr 5 2001: Irr-land?


Som på Irland

... fast hemma

Irland må vara regnigt, blåsigt och jäkligt men de har en sak att avundas, de traditionella irländska pubarna. Men varför åka dit, riskera halsfluss och jätteförkylningar, bara för att avnjuta en Guinnies? När man lika gärna kan stanna hemma? Det är bara att peta russinen ur kakan och gå på en helirländsk afton här i Stockholm.

Låt emissionens testpanel guida dig!

[Bild]

The Loft vet att informera gästerna.

[Bild]

Testpanelen testar...

Bally James Duffs

Centralstationen

Längst ner i hörnet på centralstationen hittar du den irländska puben Bally James Duffs. Det är en pub med tågkänsla, det finns inga mörka hörn eller tjocka rökridåer för att ge äkta stämning. Väggarna är fulla med irländska citat och souvenirer. Arbetar man sig inåt baren märker man snabbt att de endast har två(!) irländska ölsorter i sortimentet. Guinniess samt Kilkenny på flaska, vilket är lite klent. Att de sedan spelar Ted Gärdestad på stereon ger ju inte heller det några pluspoäng, inte heller den tjuriga dörrvakten som blänger surt utan att säga hej.

The Loft

Regeringsgatan 66

The Loft är en irländsk pub med mycket genuin stämning. Alltifrån stort ölutbud som serverades av infödda irländare till dartspel och träinredda toaletter med whiskytunnor till papperskorgar. Vi fann även en stor hårdrocksvakt som såg mycket genuin ut. Till des nackdel kan dock påpekas att de serverade nudlar vilket knappast kan räknas till de med traditionsenliga irländska rätterna. Men å andra sidan hittade vi en så här skyddar du dig mot elektriska stötar skylt intryckt bland alla irländska dito och det fick testpanelens hjärtan att vekna.

[Bild]

Gallaways, måttligt irländskt

Galways Irish Pub & Restaurant

Det ryktas att...

... det är billigare med en flygbiljett till Dublin.

Kungsgatan 24

Galways kan närmast beskrivas som en skolmatsal. Med stora förnster mot Kungsgatan och stora luftiga ytor ingav den minimalt med mysstämning. Bokhyllorna på väggarna gav ett plottrigt intryck och hindrade inte att fjortisfaktorn var hög. Då veckans öl var Pripps blå prövade testpanelen det irländska whiskyutbudet och blev snabbt varse varför det var den skotska och inte den irländska whiskyn som blivit världsberömd. Kalkon med en eftersmak av persika blev omdömet.

[Bild]

Wirstöms orginal?

Wirströms

Stora Nygatan 13

sjuk miljö! Det var den första komentaren som testpanelen fällde efter att ha tagit sig in till rummet längst in på Wirströms. Då hade vi tunnlat igenom de berusade britterna i baren, trasslat oss förbi publiken som stod och lyssnade till livebandet som spelade och virrat oss igenom katakomber som fick oss att mumla saker i stil med dungeons and dragons. Lokalen med sina små rökiga vrår med levande ljus och omaka stolar och bord är den i särklass mysigaste av testpubarna, men det kan kanske diskuteras om hur genuint irländsk den egentligen är.

[Bild]

En och annan öl testades.

Patricks

Götgatan 29

Testpanelen gjorde även en blixtvisit på Patricks. Visserligen pryddes väggarna av pistoler och samma standard-Irlandskyltar som vi sett på de andra pubarna men då spelade Shania Twain och dessutom tog 49:- för en Pripps blå bestämde vi oss ganska snabbt för att såga stället och gå vidare.

Shamrock

Folkkungagatan 102

Sista anhalten var puben Shamrock. Då vi slank in, strax före stägningsdags var det ganska folktomt vilket inte kändes helt fel för den något trötta testpanelen. Puben har en hemtrevlig stämning med mycket vinrött trä och segelbåtar på väggarna. Men när man skrapade lite på ytan fick man intryck av att puben var mer svensk än irländsk. Bakom dartluckan fanns det ingen darttavla utan ett proppskåp och musiken på stereon hade hög Lili & Sussiefaktor. Bra service och lång whiskylista ger trots allt pluspoäng och puben kan helt klart rekomenderas.

Irland top 6

  1. The Loft
  2. Wirströms
  3. Shamrock
  4. Bally James Duffs
  5. Galways
  6. Patricks

Och vinnaren blev ...

Men vem vann då, kanske ni undrar nu? Jo, det var ju trots allt Irländskheten vi var ute efter och den hittade vi framförallt hos The Loft. Wirströms kom tätt efter då den hade hög mysfaktor. Bronspengen kniper Shamrocks men sedan är det ett glapp i listan till de sista tre pubarna. De spelar inte riktigt i samma liga som de på medaljplatserna, men ska man ändå gradera dem kom Bally James Duffs på fjärdeplats och Galways kom femma. Patricks kom på en hedersvärd sistaplats.

Text: Camilla
Foto: Anders H


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.