Emissionen Nr 4 2001: Emissionen presenterar


Coqtail utan Cruise

... eller en KTH-förening som vet hur man blandar drinkar.

[Bild]

Ge mig det starkaste ni har!

Det är fredag kväll. Klockan är nio. Innerstan börjar fyllas av människor. Förväntansfulla människor. Några ska på bio, andra ska festa loss på krogen. Än har inte långa köer bildats utanför stans hetaste dansställen. Än har ingen supit sig själv under bordet. Vid den här tiden då de flesta är på väg in till stan beger vi oss ut från stan.

Vi sätter oss på tunnelbanan mot Kista. Där ska vi träffa några som står på den andra sidan bardisken. På den sidan där man är nykter och servicevänlig. Vi ska träffa Coqtail, en förening som åker runt på olika fester, både på och utanför KTH, för att blanda all världens drinkar till alla som vill ha.

Svart fluga och färglada paraplyer

KTHS Coqtailsällskap, eller Coqtail som de kort kallar sig själva, har funnits sedan början av 90-talet. Ni kanske har sett dem på någon fest någon gång. De bär alla en bartenderuniform bestående av vit skjorta och svart fluga. Till alla fester de kommer har de med sig massor av sprit, otaliga likörsorter, juicer av all världens frukter, paraplyer och annat som kan användas när man blandar drinkar.

[Bild]

Det gäller att välja rätt flaska ...

Det är Fest i Kista

Den här kvällen är det vårfest på KTH i Kista. Här har studenter från Kistas ingenjörssektion och IT-program just avslutat kvällens sittning när vi från Emissionen dyker upp. Efter en lång tunnelbanefärd, efter att ha forcerat garderobskön, lämnat in våra jackor, fått ut våra brickor och efter att ha fått den obligatoriska stämpeln på handen så är vi äntligen inne i Ljusgården.

En plats som till vardags är lite av en medelpunkt för studenterna här i Kista. Det ser ut lite som ett modernt Singsing. Fast utan samma fängslande atmosfär. Denna ljusgård har kvällen till ära förvandlats till ett stort dansgolv. Ur stora högtalare ljuder tonerna av Da Rudes Sandstorm. Dansgolvet är fullt av dansande människor. Som vanligt på den här typen av fester är vissa mer dansanta än andra. Alla verkar i alla fall ha kul.

På andra sidan dansgolvet tonar den upp sig. Baren. Dansar man inte så samlas man kring baren. Som ett vattenhål på savannen. Innan vi kan få vår pratstund med Coqtail behöver vi bara forcera ett hinder till: Den stora folkmassan som bildat någon slags kö framför baren.

Kändisar går inte före

När jag står där i kön framför baren vänder sig en kille mot mig. Tsssccchhheena, hur e läget? säger han. Jag ler och ger honom ett kort men artigt svar. Asså, det tar schåån j-a tiid. Man måsschte ju vänta heela kvällen på en drink fortsätter han. Sedan vänder han sig om och försöker på nytt få ögonkontakt med någon av bartendrarna. Något som han inte är ensam om. Många står i kö runt den ganska korta bardisken. Samtidigt sliter de bakom baren hårt för att alla ska få sina drinkar. Utan rast och utan vila. Trots det verkar kön aldrig bli mindre. På andra sidan dansgolvet finns en annan bar som serverar öl och cider. Där är det ingen kö alls. Så även om det tar lite tid att få en något lyxigare drink så tycker folk att det är värt att vänta.

[Bild]

Coughlin s law: Never show surprise, never lose your cool.

... ge studerande en chans att prova nya drinkar

Lär dig mer om Drinkar

Alla kanske inte vet så mycket om drinkar. Genomsnittets drinkkunskap sträcker sig inte mycket längre än till Gin & Tonic och Vodka-Redbull. För de som ändå vill pröva någon ny, intressant drink så finns det drinklistor i baren med ett sextiotal drinkar att välja bland. Vi får oss en pratstund med Johan, ordförande i Coqtail.

Samtidigt passar vi på att prova ett av kvällens drinktips: En Spanish bomb. Vodka, Likör 43, apelsinjuice och och mjölk i en fungerande symbios. Rejält skakad, serverad med ett sugrör och en apelsinskiva. Tro det eller ej, men det smakar faktiskt bättre än en Vodka-Redbull.

Huvudsyftet med Coqtail är att ge studerande en chans att prova nya drinkar och ge dem nya drinktips berättar Johan. Vi har flera sorter single-malt whiskey som vi säljer billigt. Billigare än inköpspriset. Bara för att få folk ska få en chans att prova. (Som de flesta andra ideella KTH-föreningar är det meningen att Coqtail ska gå runt ekonomiskt utan att göra någon större vinst eller förlust. Det som förloras på whiskeyn tas igen på andra drinkar.)

I dagsläget består Coqtail av tretton medlemmar. Ikväll står sex av dem bakom baren. Under året besöker Coqtail flera fester, främst runt om på KTH men även på privata tillställningar. Det tar inget extra betalt för att komma till en fest. De tar med sig sprit, likörer och groggvirke till de fester de besöker. Sedan drar de in pengar genom drinkförsäljning under kvällen.

Kung bakom Baren

Man får sig ett och annat skratt åt fulla människor

Vi står och pratar en stund. Om Coqtail. Om drinkblandning och drinkar. Vi får lära oss att en Dry Martini ska röras, inte skakas. Vi får veta att vinnaren i bartender- SM jobbar på Kickis (!). Samtalet fortsätter och glider in på andra drycker. Har ni någon punsch med er bakom baren? frågar jag plötsligt. Det blir tyst. Efter en stund svarar Johan: Nej, öl, punsch och bäsk får qlubbmästerierna hålla på med. Vi blandar drinkar!. När vi lite senare under kvällen får hälsa på bakom baren hittar vi en flaska bäsk bland likörflaskorna. Som en katt bland hermelinerna. Vi frågar vad den gör där men Johan säger bara att han inte har någon aaaaning om vem som har skaffat den. Den fanns där före hans tid påstår han.

Bakom baren är det fortfarande full aktivitet. Bartendrarna verkar vara lite stressade. Trots deras ihärdiga drinkblandande blir kön aldrig kortare. Inte ikväll. Inte förrän baren stänger. Det är lite så att jag börjar undra: Vad är det som är så roligt med att stå bakom baren, vara nykter och under stress blanda drinkar, när andra blir fullare och fullare och gladare och gladare?

Jag passar på att fråga lite snabbt mellan drinkblandningarna. Man lär sig mycket. Både om spritsorter, drinkar och fulla människor, Man kommer in på olika fester som man annars inte skulle komma in på och Man får sig ett och annat skratt åt fulla människor är några av de svar jag får. För även om de har det slitigt bakom baren så ser man på dem att de trots allt har det ganska roligt när de står där och blandar.

Sprit, sprit här var det sprit.

Sista Drinken ...

Det är fredag kväll. Klockan är två. Dags att stänga baren och packa ihop. Det värsta är över nu. Under en sådan här kväll har det gått åt ungefär 15 flaskor vodka. Några av bartendrarna grämer sig lite för att man hade köpt för lite groggvirke. Limejuicen tog slut lite för tidigt den här kvällen. Det var dock något som gästerna inte märkte så mycket av. De hade en rolig kväll ändå. De fick prova en hel del drinkar. Med eller utan limejuice.

Vill du veta mer om Coqtail? Mejla <Coqtail@ing.kth.se>

Text: Daniel
Foto: Anders J


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.