Emissionen Nr 5 1996: Riksdagsval? Nää...


QUARNEVALEN – lapplisornas julafton

Nu ska vi ... berätta om quarnevalen. Alltihop började egentligen någon gång på höstkanten när Staben, dvs de som inte hann undan utan blev satta som ansvariga, utsågs. Dessa drog igång ett enormt PR-jobb vilket till slut resulterade i Quarnevalen.

I mitten av veckan innan byggveckan kom dagen då det var dags att få bort alla bilar från den parkeringsplats som skulle komma att bli QArnes hem, ingen lätt uppgift. Redan två veckor tidigare hade man satt upp skyltar med en exakt tid då parkeringen skulle vara utrymd. Vad hjälpte det, parkeringen var full i alla fall. Lapplisor tillkallades och av deras lyckliga leenden att döma kan man anta att de tyckte att de kommit till himlen.

08:or och lappar går inte ihop

De som kom och fann sina bilar lappade trodde mest motsatsen; Men jag står alltid här, ni måste ha satt upp skyltarna i natt. Tills stängslet kring byggplatsen var uppe fick Qarbetarna dessutom svordomar och sura miner från dagsparkerande. En mycket morgonilsken dam körde t.o.m på en av arbetarna. Då hon fann att platsen där Q-arbetaren (skonummer 38) stått inte var stor nog för hennes bil gav hon sig motvilligt av.

En kylig lördagsmorgon var det dax att öppna upp byggplatsen för byggarna. Väl inne på byggområdet bjöds det på ärtsoppa (= klister) och varm(?) punsch. Sedan var det bara att börja bygga bygga.

Gratis öl och aktiviteter

Under de första fyra dagarna blev det inte så mycket av bygga bygga. Däremot blev det desto mer gratis öl och dagarna flöt förbi i vår(?)solen. Och tröttnade man på att förbättra solbrännan så kunnde man ju roa sig med några av de aktiviteter som tillhandahölls. Man kunnde leka apa på klätterväggen, jaga varandra genom mörka, fuktiga tunnlar i laser-doom, spela basket/beachvolley eller varför inte spela Quarnevalsspelet. Vissa nöjde sig inte med att klättra på klätterväggen utan började att klänga i träden vilket inte uppskattades av arrangörerna...

Efter en hård dag på byggplatsen så kunde man lugnt och stilla dra sig tillbaka till öltältets stoj. Valhall serverade grillmacksjävlar (sic!) och (givetvis) massor me' öl, och på scenen blandades småband och orkestrar i en salig röra. Räckte gemenskapen där inte till så fick man väl lov att dra vidare till någon av de fester som varje kväll hölls som en del av SM i fest. Om någon nattsuddare efter något av dessa spektakel fortfarande inte fått nog var BPA-gasquen öppen de kritiska timmarna mellan 0.00 och 06.00. Det vill säga de kritiska timmarna från det att öltältet stängde till dess att byggområdet öppnade.

Slöjdskolan var också där

Quarnevalens mesta festare var odiskutabelt CCC (Chalmers Cortege Committe). Eftersom de hade total ansvarsfrihet när det gäller Quarnevalen kunde de glatt kasta sig in i de otaliga aktiviteterna. De var dock inte med i quarnevalståget utan spenderade dagarna i och nätterna med att festa.

Quarnevalsveckan började dock gå mot sitt slut och byggarna blev allt mer desperata. Dax att börja bygga. Sakta men säkert började ideer att bli till byggnationer. Tillslut kom dagen Q i all sin skoningslöshet. Var ekipaget inte klart var det till att se tåget som publik. De flesta var dock färdiga och kl.14.08 intog tåget Stockholms gator.

Prippsagon?

Tåget gick som så många gånger förr den pentagonformade (bara av en händelse? -Knappast, med Pripps som sponsor) banan längs Valhallavägen, Odengatan,Sveavägen, Kungsgatan,Sturegatan och ner på Valhallavägen igen.

Under byggveckan spelades som bekant en trevlig liten melodi av Thore Skogman. K O N T I N U E R L I G T ! Om byggarna hörde ljudet eller ej är osäkert, men det gjorde i alla fall de människor som var duma nog att befolka området kring Valhallavägen. En del förbittrade röster hördes bland folk på quarnevalsdagen. Dom har spelat den där låten hela tiden! Jävla ungar!

Allmänheten slöt trots detta upp kring avspärrningarna för att se vad den gångna veckans sanitära olägenheter frambringat. Och, att döma av stämningen, blev de inte besvikna. Tja, alla uppskattade ju inte det här platskrävande jippot. Christer Glenning, till exempel, som strax innan tåget skulle passera kom körande uppför Sveavägen. Efter ett bra tag kom i alla fall quarnevalståget slingrande nedför Valhallavägen.

Q-prinsessan i täten

I täten kom som sig bör Qprinsessan som korats på Gröna Lund. Hon tänkte nog något i stil med: Efter oss, syndafloden. Och där kom de, quarnevalsekipagen i en nästan aldrig sinande ström. Som alltid kritiserades kändisar och politiker ganska friskt, vilket helt och hållet gick hem hos publiken. Tåget kommenterade skoningslöst sina offer med hjälp av ekipage som VAM-Korv, Mona Sahlins värstingsresa, Drugrace och Edens Lustgård, Efva + Eva = sant. Självfallet fanns också många mer lattjo bidrag som Björne efter jobbet, Mobil sauna, Gammal kärlek rostar aldrig och olika former av Samåkning och Compact living. Det är märkligt vad mycket qul som fixats ihop nere på bilslaktplats Valhallavägen.

Efter flera timmars ståhej och diverse haverier på vägen var till slut tåget tryggt tillbaka på Teknis. Det var dags att riva, riva. Detta arbete kan beskrivas med ett ord: KAOS. Sedan rivningen blivit godkänd bar det av mot SLUTFESTEN.

Vi blev utkörda till ett industriområde och fick lite tvål så att vi kunde tvätta oss efter dagens vedertmödor, men det var inte tvål i Bliwflaskan – det var välkomstdrinken.

Efter en inte alltför kort väntan följde en sittning för 1800 personer i ett gigantiskt garage. Humöret var på topp och det blev inte sämre då allas vår byggmaskot TORE dök upp och rockade järnet i Pripps Haralds Quarnevalsoverall.

Efter middagen öppnade garagets nöjesfält sina portar med allt vad det innebar: sockervadd, vikingagunga, sumobrottning och hoppborg. Nu var det bara att festa och roa sig så mycket man orkade och se till att även avslutningen på Quarnevalen blev något att minnas.

Eva Bojler, E-95
Jan Gugala, E-95
Joar Jacobsson, E-95


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.