Handledning för webbansvarig i Elektros Studieresekommitté

Om denna text

Denna handledning är avsedd för dig som är ansvarig för webbsidorna i Elektrosektionens Studieresekommitté. Handledningen är skriven av Erik Åman i SRKA2001 och är tänkt att gå i arv till kommande webbansvariga efter eventuell uppdatering.

Handledningen omfattar bara det som är specifikt för SRKs webbsidor och förutsätter att du har någorlunda kunskaper t ex HTML. Den här texten kan naturligtvis inte innehålla all information, så dra dig inte för att fråga din företrädare om du behöver mer hjälp.

Om webbsidorna

Webbsidorna är en viktig kanal för Studieresan att nå ut med information till de företag som köper våra tjänster, till andra teknologer och till medlemmarna.

Komma igång

Se till att Systemgruppen ger studieresan en hemkatalog. Eftersträva så kort URL som möjligt till webbsidorna, för ofta vill vi trycka adressen på affischer eller läsa upp den per telefon och då är det lätt att det blir fel när någon utomstående ska skriva in den i webbläsaren. Rotkatalogen för webbsidorna är public_html/ i Studieresans hemkatalog.

Kopiera så mycket som du vill från föregående års sidor. Layouten på SRKA2001s sidor är väl inte den bästa tänkbara, men struktur och innehåll har fungerat bra.

Använd gärna SSI (Server-Side Includes) för att lätt kunna ändra på layouten för alla sidor samtidigt. Titta gärna på hur det används på SRKA2001s sidor, som innehåller betydligt fler variabler och if-satser än man väntar sig i HTML-kod. :-)

Be Cyberponq att uppdatera webbsidan med studieresor genom åren med en länk till era sidor, så att andra har en sportslig chans att hitta er.

Externa informationssidor

Presentera Studieresans verksamhet, adresser m m. Kopiera lämpliga texter från föregående år och fråga de medlemmar som kan tänkas vara ansvariga för respektive område om något bör ändras. Ge gärna även respektive ansvarig rättigheter att uppdatera den externa informationen om gruppens verksamhet.

Interna sidor

Man lösenordsskyddar kataloger genom att skapa en fil med namnet .htaccess som anger vilka som ska kunna komma åt innehållet. Lämpligtvis lägger man en .htaccess i de kataloger som ska skyddas och låter dessa hänvisa till filer på andra ställen som innehåller användarnamn, krypterade lösenord och gruppinformation. Kommandot htpasswd (i /usr/local/vol/www/apache/cur/bin/) används för att redigera lösenordsfilerna. Mer information bör finnas i dokumentationen till Apache. De användarnamn och lösenord som användarna önskar ha anger de i databasen.

Tala om för alla medlemmar var de interna sidorna finns. Tillsammans med databasadministratören kan du göra en kort informationssida som anger hur medlemmarna ska registrera sig i databasen. Den sidan kan eventuellt skyddas av ett lösenord som ni ger till alla medlemmar.

Se till att de interna webbsidorna används för att publicera protokoll, handledningar och annan intern information. Ge gärna lämpliga personer rättighet att uppdatera de interna webbsidorna, men räkna med att det kanske bli du som får göra jobbet i alla fall.

Webbsidor inför arrangemang

Skapa någon väldigt kort informationssida på ett tidigt stadium inför varje arrangemang. Låt dem som tar fram informationsmaterialet trycka URLen i broschyrer och liknande.

Se till att du får tillgång till informationsbroschyrer samtidigt som de går i tryck, så kan du använda texterna där som bas för webbsidorna om arrangemanget. Det kan vara bra att också erbjuda broschyr och anmälningsblankett i PDF-format. Min personliga erfarenhet var att flera kontaktpersoner hellre ville ha information på webben än att jag skulle skicka dem pappersbroschyrer. På webbsidorna kan ni också ha mer detaljerad information, t ex om hur företagen ska skicka in sin annons till branschdagskatalogen och vad som krävs för att de ska kunna ansluta sig till datornätverket (kopiera från föregående år).

Inför Stora IT-dagen hade vi möjlighet för företagen att anmäla sig via webbsidorna. Ungefär hälften av företagen anmälde sig via nätet istället för per fax, trots att vi inte gjorde så mycket reklam för den möjligheten. Det rekommenderas alltså starkt att ha anmälan via webbformulär även i fortsättningen, men man ska naturligtvis ta i beaktning att risken för falska anmälningar kan öka. Lyckligtvis skickar vi alltid en bekräftelse till de anmälda företagen. Samarbeta med arrangemangsgruppen och med den databasansvarige om vad företagen ska fylla i i formuläret. På www.e.kth.se finns CGI-programmet WebMail som kan ta hand om data från ett formulär och skicka det per e-post till någon adress som du väljer. Du måste be Rasmus Kaj om tillstånd för att kunna använda det. Tips: skapa ett e-postalias (t ex srkb2002.anmalan@e.kth.se) för anmälningar och ändra vem elelr vilka som är mottagare inför varje arrangemang.

När anmälningstiden väl har gått ut, börjar det bli dags att inrikta webbsidorna mot övriga teknologer istället. De kan vilja veta vilka företag som står var och vilka tider som gäller. Försök dock att undvika att ta bort den gamla informationen som riktar sig till företagen (vilket jag gjorde före Elarm), för de kommer att vilja ha tillgång till den.

Verktyg

Möjligen är jag lite miljöskadad, men jag har nästan uteslutande använt Emacs och hackat in all HTML-kod för hand. Många tycker säkert att det är enklare att använda någon WYSIWYG-editor, men om man är helt låst till en sådan kan det bli problem om man sitter vid en Solaris-burk i Kista eller med en handdator på semestern och något ska uppdateras så fort som möjligt. Jag använde dock Macromedia Dreamweaver för att testa olika varianter på design och för att göra stylesheets i början. De få bilder som finns på SRKA2001s sidor är huvudsakligen gjorda med Photoshop eller simplare ritprogram beroende på vilken dator som jag råkade sitta vid för stunden. Ibland har jag också kontrollerat sidorna med något program för HTML-validering.

Rättigheter i filsystemet

Det kan vara bra att ge flera medlemmar rätt att uppdatera webbsidorna, så att de inte är helt beroende av dig när det är bråttom. Dessutom kan några grupper vilja ha kataloger att spara sina dokument som rör studieresan i.

Använd gärna AFS-grupper (skapas med kommandot 'pts') för att ange rättigheter för en viss katalog. Skapa redan från början en grupp som har rätt att modifiera allt (rlidwk) och en grupp som bara kan läsa katalogerna (rl). Grupperna behöver inte ha några användare som medlemmar från början, men de kan komma till nytta senare. Skapa också en AFS-grupp för t ex styrelse och branschdagsgrupp. Dokumentation för AFS bör innehålla mer information om hur man gör.


Erik Åman
Last modified: Sun Oct 29 16:14:47 MET 2000