Emissionen Nr 3 2004


Sjuksköterskorna invaderar

I förra numret av Emissionen kunde man läsa om byggandet av ett hus, avsätt för sjuksköterskeutbildning, bredvid Alfénlaboratoriet. Emissionen beslöt sig för att intervjua den blivande sjuksköteskan, Lotte Klasén, för att ta reda på vilka det är som snart flyttar in till oss på campus.

[Bild]

Var håller rödakorsets blivande sjuksköterskor till nu?

På vår gamla skola som är en äldre k-märkt byggnad som ligger bakom Sabbatsbergs sjukhus nära Vasaparken. Det är ett jättefint hus med ett museum i källaren men det har blivit för litet.

Kommer teknologer och blivande sjuksköterskor trivas bra ihop tror du?

Ja, det tror jag. De kanske kan komplettera varandra på något sätt som ingen hade anat...

Jag har hört att ni har fått vara med och påverka hur de nya lärosalarna ska se ut. Hur har det gått till?

Bland annat så har en student fått åka runt till olika universitet och högskolor för att provsitta stolar i deras föreläsningssalar så nu skall vi ha de ultimata stolarna som passar allas bakar. Dessutom ska stolarna i vår nya föreläsningssal vara i regnbågens alla färger har jag hört. Kåren har fått inblick i planerna och fått säga sitt.

Hur många är ni?

Vi är runt 70 i varje klass och vi har sex klasser så det blir... ...cirka 420. Sen har vi lite annat folk som bara går vissa kurser, så vi är nog uppemot 500-600.

Hur är eran könsfördelning?

Cirka 13% av studenterna är killar och 87% är tjejer.

Vad händer med er gamla skola?

Vet inte. Ett rykte är att det ska bli äldreboende, men rykten finns det gott om. Huset får i alla fall inte rivas eller byggas om för mycket, vad jag förstår.

Varför valde du att utbilda dig till sjuksköterska?

Därför att det är ett yrke med otroligt många möjligheter och inriktningar. Man kan jobba vart man vill, med vilken sorts människor man vill och man kan variera sig under hela sin karriär. Dessutom tycker jag att det är mysigt på sjukhus.

Vad är roligt med att utbilda sig till sjuksköterska?

Det mesta... Alla andra som vill bli sjuksköterskor, att vara på praktik, att läsa om kroppen, alla pubar med mera.

Vad är tråkigt med sjuksköterskeutbildningen?

Jag kan inte komma på något speciellt... Vissa kurser är förstås lite mindre roliga men så är det nog på alla utbildningar.

Intervjuare: Oscar Blomqvist
Intervjuad: Lotte Klasén
Illustrering: Fredrik Arnerup


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

html, css, aaa.