Emissionen Nr 2 2004: OrdfOrd


Vad håller vi på med?
– och varför gör vi det inte tillsammans?

Konglig Elektrosektionen är en sammanslutning av studerande vid civilingenjörsutbildningen inom Elektroteknik vid Kungliga Tekniska Högskolan

[Bild]

Det kan man läsa i paragraf 1.1 i stadga för Konglig Elektrosektionen. Just nu närmare 1000 studenter som har det gemensamt att de valt att plugga just Elektroteknik på KTH. För 5 år sedan började 284 stycken förväntansfulla som på gymnasiet lyckats prestera ett snittbetyg på nästan 16,5. I höst kommer vi att anta alla 120 som vi lyckats få att tro att de kanske vill plugga här. Det var bättre förr

Trots att det inte var igår så minns jag fortfarande första dagen med ett litet leende på läpparna. Det började med ett upprop i F1, mängder med människor från programmet, kansliet och sektionen som alla försökte övertyga oss om att just deras information var viktigast. Sussies strålande leende kommer jag aldrig att glömma. Mitt under ordförandens välkomsttal började det tjuta i högtalarna, plötsligt blev det helt svart och tjutande byttes mot någon mystisk musik. In tågade några skumma typer iförda badrockar och solglasögon med en tårta. Man kunde lätt misstänka att även dessa var e-teknologer och tårtan förpassades ganska raskt till Herr Ordförandes ansikte.

Vad jag inte förstod då var att detta gyckel inte utfördes av gamla e-teknologer för nya e-teknologer. Detta gyckel utfördes av Det Konglig Skænderi, DKS, i samarbete med Styret.

På elektrosektionen finns nämligen två grupper av e-teknologer, de sektionsaktiva och resten. De sektionsaktiva uppmuntrar dock resten att bli sektionsaktiva, men framförallt är de väldigt tacksamma för att resten betalar sin sektionsavgift utan att ifrågasätta, så att de sektionsaktiva har medel att roa sig för. För övrigt bör nämnas att på senaste SektionsMötet, med 28 sektionsaktiva närvarande, höjde vi avgiften för våra drygt 1000 medlemmar med 20 kronor. Tack resten!

Gruppen sektionsaktiva delas sedan in i kategorier, t.ex. Källeriet, Tolveriet, ProgramRådet, DKS, Faddrar och Styret. Det är alla vi som ser till att tolvan är hel och ren, att det finns möjlighet att köpa godis och kaffe i tolvan, att det finns fester att gå på, att nØllan får en bra start på sin tid här på Teknis. Eller vi och vi. Vi är inte ett ord som man använder i det sammanhanget om man är sektionsaktiv på Elektrosektionen. Vi används för att benämna de som ingår i samma kategori som en själv. Utom förstås om du är med i den kategorin som av gammal hävd och tradition anser sig vara lite mer speciell än alla andra, Det Konglig Skænderi, då används istället benämningen Konglig. Och eftersom man är Konglig markerar man detta som sig bör med en liten krona på första bokstaven i förnamnet, se t.ex. inledningen till Sångboken.

Vad som försiggår i denna lilla sammanslutning är hemligt, man vill ju inte att de övriga sektionsaktiva ska veta något om verksamheten, det skulle ju innebära att det som gör DKS så speciella försvinner och dessutom motverka hela syftet med verksamheten, som rimligen borde vara att ge nØllan en bra och rolig start på sina studier på Teknis. Än alla andra förresten, jag glömde bort 12-åringarna. Eftersom de är så hemliga att man inte ens vet vad de heter väljer jag att kalla dem 12-åringarna, jag hade nämligen själv en hemlig klubb när jag var i den åldern. Och det roligaste som fanns var att berätta för alla andra att man hade en hemlig klubb och vilken fin sammanhållning man hade utan att berätta att man faktiskt inte gjorde något i sin hemliga klubb, förutom då att berätta att man hade en hemlig klubb och vilken fin sammanhållning man hade. 12-åringarna, eller ja, många passerade enligt personbeviset den åldern för decennier sedan, dyker upp på nØllegasquen och likt ÖSK bär de ett ordenstecken runt halsen. Festen som nØllan, mot bättre vetande, tror är slutet på nØllningen och att de äntligen ska få vara med i den gemenskap, som inte finns, som de kallar för Elektrosektionen. Medlemmar av Elektrosektionen blir de redan den dag de betalar sin sektionsavgift, men med i den gemenskap som vi så fiffigt delat in i kategorier är inte aktuellt. Eventuellt kan de så småningom få känna en gemenskap med Tolveriet och Källeriet, och kanske till och med redan nu få fråga vad Styret och PR egentligen sysslar med, men bäfva E-Osquar om du ens frågar 12-åringarna om vad eller varför?

Och allt detta med motiveringen:

-Så har vi alltid gjort!.

Är det verkligen rimligt att, när gruppen av nyantagna har ändrats så radikalt på 5 år och sektionsengagemanget rasar, göra så som vi alltid har gjort? Eller är det äntligen dags att vi lämnar det här bakom oss. Är det verkligen bra när vissa kategorier inom sektionen går runt med inställningen att de är mycket bättre än alla andra. Eller ska vi försöka förmedla en känsla av gemenskap bland oss som faktiskt tillhör samma sektion och istället samarbeta?

Det var bättre förr!

Svante Rohlin
– Ordförande men framförallt E-Osquar


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.