Emissionen Nr 1 2004


Lögnen om Hallén

Under nollningen blev blev vi itutade en massa olika historier av och om skändarna, men på nollegasquen insåg vi att en del var sanna och andra var bluff och båg. Vissa av lögnerna tar däremot längre tid att avslöja. Jag har stött på en hemlighet som de flesta inte verkar känna till ens när de står med examensbeviset i handen.

[Bild]

För att dryga ut studiemedlet har jag tagit ett extrajobb på antikvariatet Alfa på Drottninggatan. Alfa har en tidskriftsavdelning där årgångar av gamla tidningar ligger staplade i papplådor. Häromdagen höll jag på att sortera gamla exemplar av National Geographic. Döm om min förvåning när jag upptäckte artikeln i bilden till höger i nummer 2 från år 1972!

I artikeln står det att läsa att mannen på bilden är en fransk fysiker vid namn Hector Duval (1904–1978). Duval fick franska vetenskapsakademins stora pris 1936 för framsteg inom flödesdynamiken. År 1948 lade han grunden till en avsevärd personlig förmögenhet när han grundade Tourbillon Premier, idag en av världens största tillverkare av oljepumpar. Artikeln i National Geographic handlar om hur han finansierade diverse bevattningsprojekt i Nordafrika i början av sjuttiotalet.

Har du inte undrat varför det bara verkar finnas en enda bild på Hallén? Nu vet jag varför: skändarna hade bara en bild där det inte var uppenbart att Hallén inte var en föreläsare på KTH.

KTHB har ingen av Halléns böcker. Kungliga Biblioteket har visserligen en diktsamling från 1984 författad av en Erik Hallén, men det är väl knappast rätt person. På KTHB hittade jag däremot Tvungna svängningar/Operatorkalkyl, men den är inte skriven av Erik G. Hallén, utan av Arvid Nilsson. Jag har inte kunnat bekräfta att citatet om lytta, halta, skumögda krymplingar från sångboken finns med. Vad Hallénbibeln beträffar så är det förmodligen en gammal lärobok i TET som försetts med en ny pärm.

Hallénvisan då? Jo, här kan man faktiskt hitta lite av sanningen bakom myten. I THS årsbok från 1945 kan man läsa att Niklas Sjöstrand skrev visan till spexet Kosackerna. I spexet fanns en rollfigur vid namn Erik Hallén som förmodligen var en parodi på fysikprofessorn Einar Hamrén (1889–1956). Hamrén var känd för att vara sträng och ställa höga krav på studenterna.

Man kan inte undgå att beundra skänderiet som lyckats hålla liv i myten så många år, kanske så länge att de börjat tro på sin egen lögn? Särskilt anmärkningsvärt är att de har fått vissa äldre föreläsare att spela med i charaden. Kort sagt: en imponerande bedrift! Att man driver med nollan är en sak, men nu får det vara nog. Berätta sanningen!

Hannes Lind, e03
<hannes_p_lind@hotmail.com>


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.