Emissionen Nr 1 2004


Australien

Vår utlandsreporter Ulf Kalla, tillfälligt posterad down under, rapporterar om läget på något sydligare breddgrader.

[Bild]

Så var man då där. Dags för exjobbet. Exjobbet! Fatta! Det är bland det sista du gör på teknis eller ja, det beror ju lite på. Hur som haver, jag hade landat i landet Down Under med alla sina udda, roliga, konstiga och framför allt giftiga djur. Efter allt trubbel jag haft med att få alla papper och mitt visum, såg jag inga problem eller hinder som kunde stoppa mig. Så till den grad att jag endast meddelade min handledare Jörg vilken tid jag skulle lämna Arlanda. Denna upptäckt gjorde jag någonstans över Europa. Jag visste inte hur min handledare såg ut, han visste inte hur jag såg ut, han visste inte när jag skulle komma ... Suck!! Bra att man blir så uppspelt att vissa smådetaljer glöms på vägen. Väl på flygplatsen, klockan 6.25, kliver jag ut, inte så fräsch, jetlaggad och lite lätt vilsen. Där står så en person med en färgglad liten skylt. Ulf, stod det. Ja, vad jag upptäckt så finns det inte så många Ulf i denna del av världen. Jag klev fram och klämde ur mig någon kommentar som kan liknas vid Jörg I presume .... Nej svarar killen, I am Sebastian, Jörg is looking for you at the other gate.

Hmm, handledaren min hade tydligen lyckats klura ut mitt flyg, men visste inte om jag kom från Bangkok eller från Singapore. Det löste sig till slut i alla fall och jag fick frukost samt en efterlängtad dusch. Första natten tillbringades i Sydney och de nästkommande tio nätterna bodde jag på ett vandrarhem i surfarparadiset Cronulla. Wazup bro'?, var ett dagligt tilltal från surfarkids som levde på surfing och enkla jobb. Jag kände mig lite gammal, men det kanske har att göra med att jag är gammal. Boendefrågan löste sig senare och jag kom så igång med mitt exjobb. Tack och lov hade jag förmånen att kunna få skjuts med min handledare eller en kollega från jobbet.

Exjobbet gör jag på the University of Western Sydney, Bankstown Campus, som ligger en liten bit utanför centrala Sydney. Instutitionen jag är på heter MARCS-Auditory Laboratories. De flesta som doktorerar eller studerar på MARCS är psykologer, ja, förutom jag och min handledare. MARCS har en väldigt internationell prägel och nationaliteter som varit representerade under min tid där är, kinesisk, thailändsk, nya zeeländsk, tysk, armensk, turkisk, svensk och australisk.

Att göra exjobb handlar mycket om att läsa artiklar, tro att man inte kan så mycket, inte fatta vad som händer ... Ja, nästan som vanligt plugg fast lite annorlunda ändå. Ibland tycker man att det inte händer någonting och plötsligt så har man hoppat framåt. Dock kan man ibland ta några steg tillbaka och då är det inte så roligt. Jag jobbar med Matlab en hel del och ja, Matlab har ibland sitt egna liv. Så omstart av program kan ibland lösa vissa till synes olösliga problem. Annars handlar det kanske mer om att jag är kass på att programmera. Suck!! Hur det är att vara utbytesstudent under studietiden vet jag inte så mycket, men det jag hitills hunnit uppleva av att göra exjobbet utomlands, gör att jag verkligen vill rekommendera att exjobba utomlands. En viktig sak är att tänka på att vara ute i god tid och så fort kontakter är fixade, så ska man se till att söka stipendier.

Mitt liv här nere är ganska behagligt. Ofta är det varmt eller ännu varmare! Okej, dåra det ska väl tilläggas att det ibland kan vara lite svalt, dvs strax under 20 grader. Det mesta här nere är lite mer extremt än hemma. Det verkar som att Aussie ska vara lite värre när det gäller det mesta. Ett exempel är deras regn och åskväder. Här snackar vi inte lite fjuttigt dunder och någon enstaka blixt. Nej, ska det vara så är det ordentligt. Rejäla knallar och blixtar som ljungar över himlen så det står härliga till. Maffigt!! Min jul tillbringades i strax under 40-gradig värme. Kan inte påstå att man fick någon direkt julkänsla precis.

Då mycket av min tid tillbringas i den vintriga AC:n på universitetet, så har det inte blivit så mycket av att upptäcka Australien ännu. Ett gäng från MARCS gjorde en liten vandring i Blue Mountains väst om Sydney. Det var väldigt vackert och härligt. En ännu bättre resa kommer i slutet av februari. Då ska jag nämligen till Stora Barriärrevet och segla i tre dagar med en Maxisegelbåt. Ja, detta nummer lär väl ligga i tryck när jag är där. Jag hoppas kunna återkomma med ett reportage i nästa nummer om den resan. Hoppas att ni har det kul på sektionen!

Ulf Kalla


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.