Emissionen Nr 6 2003: SnoOrd


Sno eller Köp Laptop

Mycket är som vanligt på gång inom de studie- och studiesociala områdena. Diskussionen om att Elektro ska gå över till använda bärbara datorer istället för datasalar är antagligen den hetaste frågan just nu.

[Bild]

De fakta som ligger till grund är att programmet Elektroteknik i dagens läge betalar närmare 4 miljoner kronor i hyra per år för datasalarna i Q, till detta kommer kostnaden för datorer och administration. Detta överstiger vida de pengar man får in för att tillhandahålla datorsalar.

Ett alternativ till datorsalar är som sagt att alla teknologer har varsin laptop, eftersom man då kan spara in på lokalkostnaden. Ett av de förslag som diskuteras just nu är att alla teknologer skall ha möjlighet att hyra en bra bärbar dator för c:a 300 kr/mån. Den hyran är självklart en förlustaffär för KTH då de är tvungna att subventionera dessa bärbara datorer med ungefär halva priset. Syftet med att satsa på bärbara datorer är sedan att kunna stänga ner ett antal datorsalar i Q-huset och spara på dessa utgifter. Än så länge har det dock inte varit något tal om att stänga alla datorsalar, utan ett antal kommer finnas kvar.

Den viktigaste frågan för oss teknologer är dock inte hur mycket pengar programmet sparar, även om detta kommer oss teknologer till gagn, utan är det bättre för oss med bärbara datorer? Jag har pratat lite med SNO på mikroelektronik om att använda bärbara datorer. De har sin utbildning i Kista och har i likhet med IT haft laptops istället för datorsalar. Han har sagt att de på Mikroelektronik har upplevt laptops som något positivt, att det har varit skönt att kunna ha en dator som man trivs med och en egen hårddisk att ha allt sitt skolarbete på. Utskrifter har skett vid speciella utskriftszoner dit man helt enkelt har gått och kopplat upp sin bärbara dator trådlöst.

Det största problemet har varit då det blivit hårdvarufel. Några teknologer hade drabbats av detta och varit ganska missnöjda då deras laptopar hade varit borta ganska långa tider för reparation.

Vidare skall trådlöst nätverk utökas i Q- och E-husen. Ett första steg i riktningen mot mer trådlöst på Elektro är att 12an snart med stor sannolikhet skall utrustas med AirPorts, så vi i fortsättningen skall slippa lifta på Datas.

 
Som avslutning skulle jag vilja säga: Utvärdera de kurser du går så de blir bättre. Gå med i en kursnämnd. Kom på nästa ESN-möte och säg vad tycker om utbildningen. Fusk på KTH lönar sig aldrig, man bara lurar sig själv!

Anders Nilsson, SNO
Ordförande i Konglig Elektrosektionens StudieNämnd

Vad tycker du?

Vill du ha en laptop? Ska datorsalarna läggas ned? Hur går det för dem som inte har råd? Utbildningen på KTH ska enligt lag vara gratis, hur går det ihop med att man behöver hyra / köpa en laptop? Ska man köra Windows eller Unix? Matlab eller Excel?

Skriv din åsikt till <emission@e.kth.se>! Alla texter som på något sätt berör Konglig Elektrosektionen på KTH är välkommna.

Emissionen


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.