Emissionen Nr 6 2003


Var tanke ifrån Chalmers dammar

Början på en välbekant sång ur vår kära Sångboken. En rad som dock kom på skam under den tvådagars elektrostudentkonferens som vårt kära elektrostyre och ESN bevistade nere på Chalmers. Jag var där som frilansande sektionsvrak.

[Bild]

Chalmeristernas tankar och visioner om framtid och kvalitetssäkring höll hög nivå. De stod som värdar för SETI, Svenska ElektroTeknologers Intresseorganisation. Representerade på denna konferens fanns fyra högskolor från vårt avlånga land, KTH – Kungliga Tekniska Högskolan, CTH – Chalmers Tekniska Högskola, LiTH – Linköpings Tekniska Högskola samt LTH – Lunds Tekniska Högskola.

[Bild]
[Bild]
[Bild]
[Bild]

Elektroteknologsektionens styrelse samt studienämnd vid Chalmers var de som agerade värdar för konferensen, vilket de gjorde med bravur. Allt startade på torsdagskvällen med en pubrunda på teknologsektionerna som en sorts Kick-off. Några festade ganska länge medan andra tog det lite lugnare och vände hem för att kunna orka upp till konfererandet på fredagen. Första konferensdagen inleddes med en riktigt trevlig frukostbuffé i Kajsabaren, vilket är motsvarigheten till Tolvan. Därefter tog sig alla upp till konferensrummet. Pärmar med diskussions- och faktaunderlag delades ut och så tog allt fart. Alla högskolorna presenterade sig och sin organisation, såväl kår som teknologsektionerna.

Som vanligt på konferenser så fikas det en hel del, så även under denna. Den första fikapausen inträffade en liten stund innan lunch. Te, kaffe, bullar och frukt bjöds det på i Kajsabaren. Så tillbaka och fortsatt presentation, som senare övergick i diskussion kring kursuppföljning och annat skoj. Den mycket goda och näst intill lyxiga lunchen intogs på Hyllan i Chalmers magnifika kårhus. Snacka om maffigt. Till detta kan även tilläggas att de har en simbassäng, biljardrum, softrum och annat skoj.

Fler diskussioner och mer fika, sedan var dagen plötsligt slut. På kvällen fick vi utbölingar lära oss hur man festar på Chalmers. Vi var på en övningsfest för att lära oss. En hel del nya traditioner lärdes in och testades. Deras toastmasters ledde hela undervisningen som blev lite festligare än vad som kanske var tänkt från början. Hur som haver så hade vi ruskigt roligt. Vi passade även på att lära de andra högskolorna att man alltid tackar personalen efter en fest.

Efter en lång dag och för vissa dimmig kväll tog sig alla hemåt för några timmars sömn. Så var det då lördag, upp och hoppa, iväg till Kajsabaren för frukost. De flesta var något sega och några hade inte dykt upp ännu, någon av arrangörerna hittade inte nycklarna till konferensrummet. Strax innan konferensen började för andra dagen så hittades andra nycklar och konferensrummet kunde åter nyttjas.

Det var en något seg konferensgrupp som satte sig för att diskutera Bolognaförslaget, d v s hur Europas utbildningar ska kunna jämföras, motsvara samma poäng och uppbyggnad m m. För den som är intresserad av detaljer kring detta kan man ta kontakt med ESN för mer information. Vi satt i en styrelsegrupp och en studienämndsgrupp. Lite olika diskussioner kom fram under tiden. Och fika, naturligtvis.

Vad ska man kunna?

En mycket bra presentation av en representant från ABB hölls också. Det som skiljde denna från alla andra presentationer var att det inte var företaget som presenterades utan det var en diskussionspresentation kring ämnen som: Vad kan jag egentligen när jag är klar? Vad förväntas jag kunna när jag är klar? Kan jag komma ihåg allt jag lärt mig under min studietid? Hur är det att vara trainee? Är trainee något att satsa på? Det var en av det absolut bästa presentationer som jag varit på. Den gav otroligt mycket. Den viktigaste punkten som kom fram under presentationen var att man inte förväntas kunna särskilt mycket alls, utan man ska ha lärt sig en analytisk metod, att kunna sovra i information och snabbt tillgodogöra sig det som är väsentligt. Det kändes skönt att höra det från någon som befinner sig därute i verkligheten.

Fortsatta diskussioner och sedan var det dags för lunch, vilken intogs på en närbelägen pizzeria. Av någon anledning var de flesta väldigt hungriga på fet mat. Nåväl, en kort diskussion tog vid efter lunch med lite framtida mål, rekrytering, nästa möte som kommer att hållas i vår hos LiTH samt vad SETI kan och vågar göra.

Konferensen avbröts och alla tackade Chalmers sitt värdskap. Alla konferensdeltagare tilldelades även en snygg ryggsäck från Ericsson. Nu var det bara till att stressa hem, byta om till finkläderna och sedan tillbaka för Professorsgasquen och efterköret på Chalmers Halloweenfest. Vad som hände under dessa timmar kan beskådas på några av bilderna i artikeln.

Sammanfattningsvis vill jag bara säga att alla som har intresse av sina studier och hur dessa kommer att ändras i framtiden, och vill ha en möjlighet att kanske kunna vara med att påverka bör hålla utkik efter möjligheten att åka med på nästa konferens på LiTH. Själv har jag i skrivande stund bara två dagar kvar innan jag sticker till Australien för ett halvår. Tack ESN och Styret för att jag fick åka med. Hela konferensen och resor till och från konferensen har betalats personligen av deltagarna.


Tack för mig!

Ulf Kalla
Bilder: SETI 2003


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.