Emissionen Nr 5 2003


Aussie

Exjobb i Australien – en dröm
som gått i uppfyllelse

[Bild]

Exjobb i Australien, låter som en dröm, vilket det i och för sig är, men för mig har det kommit att bli en verklighet. Okej, det har även blivit en verklighet för mina kompisar som få stå ut med mitt evinnerliga tjat om strul med visum och ditten och datten. Men snart får de det lugnt i cirka sex månader.

Att ordna exjobb

Hur ordnar man då ett exjobb utomlands? I mitt fall valde jag att göra mitt exjobb under institutionen för Tal, Musik och Hörsel, varvid jag gick upp till en av professorerna och sa: Hej, jag vill göra exjobb på Nya Zealand eller i Australien. Jag fick förslag på tre professorer att maila.

Sagt och gjort, tre mail skickades iväg. Två svar varav ett var lite mer intressant. Fortsatt bearbetning och ett samtal till Down Under senare så började saker och ting röra på sig. Dock måste man räkna med att allt tar tid. Mycket tid! Det viktigaste är att även om man är ute i god tid kan det gå åt skogen på grund av byråkrati, så var ute i god tid!

Visum

Efter att jag lyckats förklara att jag vill examineras vid KTH och endast göra mitt exjobb hos dem och myntet trillat ner tog så visumprocessen fart. Att få ett brev från mitt universitet tog två månader. Min visumansökan inklusive mitt pass skickades till Berlin där Australiens visumambassad ligger. Sedan tog det en vecka och jag fick då veta att det visum jag ansökt om var för låg klass. Jag behövde nu ett nytt papper från Australien som kan ta several weeks att få. Så det är där jag sitter idag och väntar på detta papper.

Stipendier

En annan förutsättning för att vara ute i god tid har med stipendier att göra. Kolla upp i god tid vilka deadlines som finns samt om det går att söka retroaktivt, dvs. efter det att resan påbörjats. Dock om man är ute i god tid så kan man bortse från retroaktiviteten. Som det är nu väntar jag bara och eftersom jag inte vet hur länge jag får vänta så är det ganska stressande. Ja, ja, jag tar mig tid att rensa undan lite gamla synder som ligger kvar och skräpar. Om någon nu skulle vara intresserad av vad jag skall göra så ska jag implementera och utvärdera någon typ av efterklangsdämpning. Det blir lite hörselteknik och en del signalbehandling.

Kulturellt utbyte

För att utöka det kulturella utbytet är min handledare i Australien tysk. Det jag väntar mig att få ut av min vistelse i Australien, förutom den underbara upplevelsen av att bara vara där, är att förbättra min usla engelska, ja jag vet, det är lite att ta sig vatten över huvudet. Ingen Tolvan att gömma sig i, lite för långt att springa hem när det går dåligt, kort sagt jag hoppas att få växa lite (ja, jag har växt klart på längden). Hur som haver, Australien, snart kommer jag!

Uffe


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.