Emissionen Nr 3 2003: Standup


Thomas Oredsson
på Syster&Bror

På Syster&Bror har de under våren erbjudits stand-up varannan onsdag. Etablerad artister varvas med nykomlingar. Efter hans uppträdande för en tid sedan mötte Emissionen Thomas Oredsson för en intervju.

Hur tyckte du det gick?

Det var roligt, men om det var bra får publiken avgöra. Nu är ju inte publiken här, men jag tyckte det gick bra och jag fick bra respons.

Var det speciellt att uppträda för teknologer?

Det som är speciellt är att det är en så ung och homogen publik. Det är det inte på Norra Brunn där jag brukar jobba. Unga människor tänker och funderar och det gör det extra roligt.

Anpassar du materialet till publiken?

Ja, det måste man. Det finns inte många sanningar i världen, men en är att man inte kan skratta åt något man inte känner igen.

Du har gått teaterutbildning men arbetar med stand-up?

Ja. Stand-up är otroligt roligt. Det är nästan motsattsen till teater. På teater får man inte vara personlig, inte improvisera och det är just det stand-up är och det är det som är så roligt.

Vad är då svårast?

Det är nog en läggningsfråga. Många skådespelare säger att de aldrig skulle våga sig på stand-up. För mig känns det inte så. Det roliga är att man direkt får en recension.

Har vi det för tråkigt? Behövs det mer stand-up?

Framförallt behöver vi ha mer roligt. På sextiotalet, tror jag, skrattade vi sju gånger mer per dag än idag.

Gäller det speciellt när man pluggar?

Det man behöver när man pluggar är växelbruk. Man behöver tänka på annat än bara böckerna. Jag var själv ingen bra student men jag tror att tillslut blir det stopp i huvudet. Gör man inte någonting annat då får pluggandet motsatt effekt.

Har du fördommar mot teknologer och KTH?

Ja, det har jag men de har jag blivit av med. Jag har nämligen haft föremånen att föreläsa på någon introduktionskurs på KTH. Där jag talade om retorik. Det har varit väldigt roligt och givande. Man förutsätter att alla är tekniknördar men dessa fördommar har kommit på skam.

Du jobbar som stand-up lärare också?

Ja, det gör jag. Jag lär ut stand-up.

Det kanske skulle vara något för KTHs föreläsare?

Många föreläsare borde gå någonform av kurs, men stand-up vet jag inte. Det finns ju människor som lever på att hålla föredra utan att veta hur man gör. Det är hemskt. Människor som ska förmedla kunskap och bara läser från overheadblad. Overheader har bara funktionen att gömma den som föreläser.

Ja, så kanske det är.

Ja, det vet väl jag som är prylbög!

Vad har du för prylar?

Senaste telefonerna, stor fin bli och sådär.

Emissionen tackar Thomas Oredsson för att vi fick göra intervjun.

Redaktionen rekommenderar starkt dessa onsdagar på Syster&Bror. Humorn och de humana priserna på öl ger möjlighet till en skön avslutning på onsdagen.

Oscar Blomkvist


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.