Emissionen Nr 2 2003


SnoOrd

Vad är det som händer på programmet Elektroteknik 180 poäng nuförtiden? Jag tänkte att jag skulle försöka ta upp lite studierelaterade nyheter på följande rader för att kanske klara upp den frågan lite. Som nytillträdd SNO har jag märkt att det är förändringens vindar som blåser på Elektro (och på många andra program också för den delen).

[Bild]

Från och med nästa år kommer det med största sannolikhet att bli periodlöst. Detta betyder att den förut så heliga tentamensperioden inte längre kommer att finnas att tillgå för dygnet runt plugg veckan innan tentan. Istället kommer flertalet kurser gå över till ett examinationssystem där man kan bli godkänd i kursen genom att kontinuerligt skriva kontrollskrivningar under kursens gång. Det kommer dock fortfarande krävas att man skriver en tenta i slutet av kursen för att få högre betyg än 3. Observera att dessa ändringar naturligtvis främst kommer att beröra de som börjar efter sommaren. Vi som redan går här kommer eventuellt inte märka något alls.

Platserna på elektro minskar

Då det gäller antalet platser på elektroteknik så kommer det att bli något mindre nästa år. I dagsläget är det sagt att man ska ta in 120 elever som ska få möjlighet att plugga på tekniska högskolans bästa linje. Orsaken till denna minskning är det minskade söktrycket som i sin tur antagligen är ett resultat av det stora utbud av alternativa högskoleutbildningar som dykt upp under det senaste året. Även det nuvarande läget på arbetsmarknaden gör antagligen att en del väljer att plugga annat än tekniska ämnen.

Då det gäller tentorna så skall man göra ett nytt försök att införa obligatorisk tentamensanmälan och en speciell plats som man skall sitta på då man tenterar. Detta med anledning av att det har varit stökigt på tentorna och många teknologer vid flera tillfällen haft svårt att hitta en ledig plats (eller en ledig tenta att skriva). Frågan är dock om denna förändring ens går igenom och om den i så fall inte kommer skapa mer problem en den löser.

ESN får pengar av DEF

Det kommer också att bli förändring i hur kursnämnderna belönas. Från och med nästa läsår delar inte kansli DEF ut några mer matkuponger till kursnämnderna utan detta skall skötas av ESN. Detta kommer att ske genom att ESN får en generös gåva av kansli DEF varje läsår i form av en större summa pengar, som ESN sedan skall fördela så rättvist som möjligt på kursnämnderna. Nu under våren kommer mycket av min egen tid att gå åt till att försöka lista ut hur vi kan använda dessa pengar på ett sådant sätt att så alla som är med i en kursnämnd blir nöjda. Är det någon som känner att de har en bra idé om hur pengarna kan användas går det alldeles utmärkt att komma förbi på ett ESN möte eller att skicka sina idéer till mig via e post <sno@e.kth.se>.

Ny verksamhetsplan

Då det gäller arbetet med verksamhetsplanen för ESN under detta år har vi bland annat målet att få ut fler teknologrepresentanter i institutionsstyrelserna (TRIIS:ar) då detta tyvärr legat lite på is på senaste tiden. På den punkten har vi få tag i två härliga grabbar, Johan Svahn (e99) och Andreas Ziethen (e00) som valts in i institutionsstyrelserna på S3 respektive IMIT. Vi önskar dom lycka till! Till slut vill jag säga att jag i alla fall är väldigt nyfiken på vart dessa förändringens vindar kommer att föra oss. Kanske är det på tiden att man gör något drastiskt för att få tillbaka Elektro till dess fornstora glansdagar? Kanske är det optimalt som vi har det just nu? Endast framtiden kan svara på dessa frågor, men jag hoppas att vi tillsammans kan leda in utbildningen på den väg som gynnar oss teknologer mest, både nu och framöver.

Anders Nilsson,
Ordf. Elektros Studienämnd


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.