Emissionen Nr 1 2003: Emissionen testar


Ständigt denna Temla ...

Var är du någonstans den fjärde mars? Vet du vad det är som händer då? Jo, då är det nämligen dags för årets höjdpunkt, fettisdagen.

På fettisdagen får man äta hur många semlor man vill utan att behöva skämmas. Man får äta en till frukost, en till förmiddagskaffet, en till lunch, en till eftermiddagskaffet, en till middag och en som nattmacka. Om man vill variera sig går semlor att äta på olika vis. Vissa föredrar dem som de är, andra äter dem med varm mjölk (en så kallad hetvägg. red. anm.)

Vissa hävdar att man inte ska äta semlor före fettisdagen. Trots detta gav sig Emissionens outröttliga testpanel ut för att testa de semlor som finns att tillgå runt på Teknis. Detta för att du, käre läsare, ska veta vilken semla du ska välja när det drar ihop sig för den fjärde mars.

Östras café och servering    Pris: 18:50

Testets näst dyraste semla är en profesionell skapelse. Vid första anblicken får man en semla med väl avvägd gräddmängd, som spritsats på med van hand. Den här semlan har gjorts av någon som vet hur en riktig semla ska se ut. Tittar man lite närmare ser man att bullen har kryddats rikligt med kardemumma och mandelmassan är svår att skilja från den finaste marsipan, inget slarv med råvarorna här inte. Man tänker att denna semla måste vara en total smakupplevelse. Dock blir man något besviken när man tar första tuggan av locket, som till 90% består av florsocker och bara till 10% av lock. Fortsätter man neråt i gräddlagret känns grädden inte helt genuin, har de månne förfallit till sprayburksgrädde? Bullen och mandelmassan gör dock ingen besviken och den goda kardemummasmaken på bullen stannar kvar länge.

På det hela taget ger semlan ett gediget intryck, trots fadäsen med grädden och florsockret är det testets godaste semla.

7-11    Pris: 10:-

Detta är den minsta semlan i testet. Bullen ser något ojäst ut och det osymmretiska utseendet lämnar mycket övrigt att önska. Det syns att det är en semla, men det är ingen fröjd för ögat, det luktar prao-arbete lång väg.

Trots viss skeptis samlar vi mod och smakar av semlan, som testare måste vi ju fullgöra vårt uppdrag. Den något ojästa bullen smakar aningen degigt men är helt klart ätbar. Florsockermängden är väl avvägd och grädden är riktigt fluffig och god. De hade kanske varit en god idé att slösa lite mer med mandelmassan.

Trots det mediokra utseendet så kan vi konstatera att man får mycket semla för pengarna. Det här är helt klart det vinnande alternativet för den fattige studenten.

Kåren    Pris: 15:-

Kårhusresturangssemlan har en lite annurlunda form gentemot de andra semlorna i testet. Med en bred och stabil bas som smalnar av upp mot det triangulärt skurna locket (plus i kanten för denna utrotningshotade lockdesign) ger den ett satt och något ledset intryck. Lätt gulnad grädde skvallrar om ett långt liv. Kunde denna semla prata, vilket levnadsöde skulle den då berätta om?

Vid tvärsnittsgranskningen fann vi något vi aldrig förut sett, mandelmassa med nötbitar i. En i testpanelen hade (o)turen att få en HEL mandel i sin semla, kanske kommer denna person bli lyckligt gift med en sockerbagare inan året är slut?

Det den gula grädden skvallrade om, bekräftades av den torra bullen, den här semlan har fått lega framme aldeles för länge. Det kan inte ens den originella mandelmassan väga upp för. Semlan är trots allt ganska lätt i smaken och tynger inte magen allt för mycket. detta ger sammanfattningsvis ett godkänt betyg.

Bibliotekscaféet    Pris: 20:-

Den dyraste semlan i testet kan man kanske anta är något extra, men icke sa nicke, pengar betyder inte allt. Detta är skandalsemlan framför alla!

Det är en ful semla. Den ser så fabriksgjord ut den bara kan, här har ingen tid slösats på det estetiska. Rund bulle, snittad på mitten med en rund (enda semlan utan spår av spritsning) gräddklegg emellan. Det vita ovanpå locket är svårt att särskilja från låtsassnö eller mjäll, florsocker är det då inte tal om.

Vid snittundersökningen uppdagades den största skandalen, ingen mandelmassa! Den vanliga urgröpningen var spårlöst borta och hur vi än grävde hittade vi inte någon mandelmassa.

Bullen smakade som förväntat, ingenting, det finns mer smak i vanligt papper. Ett litet plus för grädden som faktist hade smak av mandelmassa. Detta kunde givetvis inte väga upp de andra fadäserna och frågan vi ställer os är: Får detta bakverk verkligen säljas under namnet semla?

Syster och Bror    Pris: ?

KTHs nyaste restaurang har ingen koll på livets nödtorft. När testpanelen skulle inhandla sitt testexemplar av semla blev vi nekade med orden: Vi börjar sälja semlor när man ska! Dålig ursäkt tycker vi i testpanelen, det är aldrig för tidigt att börja sälja semlor!

Text: Camilla & Daniel
Foto: Anders J


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.