Emissionen Nr 1 2003: Amor


Alla Hjärtans Dag

Älska mig mest då jag förtjänar det minst för då behöver jag det mest

Det har nyligen varit alla hjärtans dag med allt vad det innebär. Förhoppningsvis har de flesta haft en bra dag med lite extra kärlek och omtanke. Oavsett om man är singel eller kilar stadigt finns det alltid något att fira. Det behöver oftast inte vara något speciellt, det räcker med att hitta på något roligt med dem/den man tycker om!

Det finns lite olika saker som förknippas med alla hjärtans dag. Dels är det helgonet St. Valentine som har gett upphov till att vi firar den här dagen. Enligt en legend tjänade Valentine som präst i Rom. När den dåvarande påven förbjöd alla ogifta män att gifta sig fortsatte Valentine att viga förälskade par i smyg. När han sedan blev upptäckt dömde påven honom till döden, vilket gjorde honom till martyr för alla förälskade par.

En annan legend talar för att Valentine skulle ha varit den förste att skicka ett Alla Hjärtans Dag kort. Det sägs att han blev förälskad i fångvaktarens dotter medan han satt i fängelse och att han innan sin död skickade ett kort till henne med texten: from your Valentine.

Förutom Valentine är kärleksguden Amor, eller Eros som han kallas i den grekiska mytologin, väldigt förekommande i samband med Alla Hjärtans Dag. Den bevingade Amor sägs vara son till kärleksgudinnan Afrodite och krigsguden Ares och med sin lilla pilbåge sköt han pilar vilka väckte kärlek i de hjärtan de träffade.

På senare år har det blivit allt vanligare att ge bort presenter på Alla Hjärtans Dag. Röda rosor, choklad eller ett fint kort hör kanske till de vanligaste presenterna. Men för ungefär 50 år sedan när NK började lansera seden, var marknaden betydligt mer svårflörtad och det som gick hem var de geléhjärtan som säljs än idag.

Jenny Nyberg


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.