Emissionen Nr 6 2002


Stölderna ökar

Senaste halvåret har antalet inbrott och stölder på KTH ökat.

Ficktjuvar finns här på dagtid / kvällstid när KTHs entréer är öppna. Studenter har blivit bestulna på mobiltelefoner, plånböcker, kursmaterial och väskor från terminalsalar, studieplatser och sektionslokaler. Anställda har blivit av med bland annat mobiltelefoner och bärbara datorer. Även nattetid har stölderna ökat och flera av KTHs institutioner har haft påhälsning. Vid dessa inbrott har tjuven/tjuvarna varit väl förtrogna med lokalerna och var den stöldbegärliga utrustningen förvaras.

Större vaksamhet och eget ansvar

KTH är en öppen miljö och så vill vi att det skall vara. Till sådana miljöer söker sig tjuvar och det får vi leva med. Men ju krångligare det blir att stjäla och ju större risken att upptäckas är, desto mindre lockande blir det för tjuven.

Kostnaderna gör att ökad bevakning genom fler väktare endast marginellt kan förändra situationen. Den stora insatsen är den vi kan göra själva och därför är det viktigt att alla hjälps åt. Större vaksamhet och ansvar från var och en är det enda som verkligen hjälper.

Legitimationskontroll

Under den närmaste tiden kommer väktarna på KTH att öka kontrollen av legitimation och kårmedlemskap. Syftet med kontrollerna är att skapa en tryggare miljö på KTH, hjälp därför väktarna i deras arbete genom att visa legitimation utan diskussion. Obehöriga kommer att visas ut av väktaren.

För att vara behörig att vara i KTHs lokaler efter ordinarie arbetstid d v s kvällstid / lördag / söndag och helgdag skall man kunna legitimera sig.

Anställd skall ha godkänd legitimation. Student skall ha godkänd legitimation och sitt Mecenatkort eller inbetalningskvitto.

Hur stoppar vi tjuven

Genom att följa några enkla tips och regler försvårar vi avsevärt för den som vill stjäla.

Obekanta människor i lokalerna

Det bästa är förstås att fråga obekanta som uppehåller sig i KTHs lokaler om deras ärende men om du av någon anledning inte vill göra det kan du kontakta en larmcentral eller KTHs larmnummer för att få hjälp.

Pågående inbrott

Utsätt dig aldrig för risker. Lämna platsen och larma. Polis (112) och KTHs larmnummer 08- 790 77 00 eller ovan angivet telefonnummer till vaktbolag.

Onödiga inbrottslarm

Alla inbrottslarm till vaktbolag är prioriterade larm, d v s väktaren avbryter annat arbete för att ta hand om inbrottslarmet. Tyvärr är många av inbrottslarmen så kallade falsklarm d v s det är inget inbrott utan en anställd eller en student har orsakat larmet. För att undvika falsklarm:

THS genom Anna Foghelin


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.