Emissionen Nr 6 2002: Lär känna dig själv...


Är du helt färdig?

Har du tagit examen? Eller har du en bit kvar? Emissionen gör ännu en insats på amatörspsykologens arena för att du ska lära känna dig själv bättre.

Är du klar civilingenjör? GRATTIS! Du är nu tagit ett kliv närmare arbetslösheten...

Tillhör du också den kategori människor som gled runt på ARMADA, krälade in på dina bara knän i montrarna, tittade på företagsrepresentanterna med dina stora ledsna Bambiögon. Varefter du klämde ur dig ett stammande: snälla har ni jobb??

En färdigutbildad civilingenjör av idag har ingen lätt uppgift framför sig. Att ge sig ut och slåss om de få arbetstillfällen som finns kan ibland tyckas svårare än att slåss mot väderkvarnar.

I väntan på att det rätta jobbet ska dyka upp kan du kan du lära känna dig själv bättre genom att ta reda på vilken kategori du tillhör. Titta efter vilken typ du är i listan nedan och få lite tips under typbeskrivningen:

Den aktive

Kännetecken: Ger aldrig upp. Fortsätter att terorisera företagen med sitt CV. Går kurser i hur man ska vara på en anställningsintervju. Springer på alla arbetsmarknadsdagar. Försöker alltid möta företagsrepresentanterna offensivt. Ringer personalcheferna minst en gång om dagen för att fråga om anställningsstoppet är upphävt.

Utmärkande tvångstanke: Så fort någon ringer tror personen att det är ett företag som vill erbjuda en traineeplats utomlands.

Motto:Om jag inte lyckas nu så har jag ju en ny intervju eftermiddag.

Den uppgivne

Kännetecken: Driver planlöst omkring på enstaka arbetsmarknadsdagar. Har med delar av CV:t i fall någon skulle erbjuda en jobbet som kaffekokare. Har sedan länge slutat att överhuvudtaget titta på annat än framsidan på platsannonsbilagan. Något jobb dyker ändå aldrig upp.

Utmärkande tvångstanke: På väg till anställningsintervjun: Äsch, de har säkert redan tillsatt den där tjänsten, vänder och går därifrån.

Motto: Lika bra att vända på sig och somna om.

Den nu-jävlar-skall-defå-se

Kännetecken: Har sedan länge övergivit de ordinära arbetssökarmetoderna. Har flera ideer på hur denne skall lösa sin prekära situation genom en rad drastiska handlingar för att visa sin handlingskraftighet. Några av dessa är:

Utmärkande tvångstanke: Alla medel är tillåtna i jobbsökning. Ju mer kreativa (desperata) desto bättre.

Motto: Jag ska visa världen hur en slipsten ska dras.

Den lika-bra-att-pluggavidare-några-år-till (fortsätta att skjuta på sin examen, doktorera, skylla sina tidigare motgångar på arbetsmarknadsläget)

Kännetecken: Du kan vara en person som snart är klar och väljer att dra ett tag till med elmäten, någon redovisning i tekinfon, tentera termon eller sparar något litet i någon annan höjdarkurs. Allt för att dra ut på studietiden så mycket som möjligt och hoppas att det vänder. Eller så är du en person som redan dragit ut på det länge nog, men väljer att skylla din fördröjning på det aktuella läget. Fler typer är de som är klara, men plötsligt bestämmer sig för att doktorera, detta till trots att de svor när de började att de aldrig skulle göra det.

Utmärkande tvångstanke: ?

Motto: Skomakarlärling bliv vid din läst.

Den våga-vägraexamen

Kännetecken: Påminner mycket om lika-bra-att-plugga-vidare-några-år-till. Skillnaden ligger dock i att våga-vägra-examen inte skyr några som helst medel för att undvika att ta examen. En komplett labrapport kan utan problem försvinna under mystiska omständigheter på väg till föreläsarens postfack. Och att få underkänt på en seminarieserie som endast kräver att man fysiskt närvarar ska inte heller vara något problem. Så länge det innebär att man för stunden slipper konfronteras med den hemska tanken att ge sig i kast med arbetslivet

Utmärkande tvångstanke: Så fort personen i fråga hör ordet examen håller personen för öronen, sjunger samtidigt högt LALA- LA, börjar därefter hyperventilera och mumla någonting om Who’s on first, who’s on first...

Motto: Det du kan skjuta upp till imorgon kan du lika gärna skjuta upp till nästa period.

Den lika-bra-att-bytayrke

Kännetecken: Du har läst minst fyra och ett halvt år. Är klar civ.ing., men kan inte få något jobb. Du väljer att skola om dig till agronom och bosätter dig i Åkers Styckebruk eller så väljer du något annat intressant yrke som du vet att det finns efterfrågan inom.

Utmärkande tvångstanke: Måste alltid ta reda på om gräset är grönare på andra sidan (speciellt för agronomer)

Motto: Skomakare bliv ej vid din läst. Byt yrke idag, imorgon kan det vara försent.

Jag-har-jävligt-långtkvar-och-ser-inte-ens-en-liten-ljusglimt-itunneljäveln

Kännetecken: Du går i tvåan eller har precis börjat. Går du i ettan sliter du med dina första kurser och hör alla äldre beklaga sig att det var värre förr. Går du i tvåan sliter du vidare med signaler och system. Du undrar också vad det är för ofrisk individ som ser till att ni får lösa tolv A4:a sidor integraler för en uppgift på hemuppgiften. På arbetsmarknadsdagar går du runt och tittar lite. Ditt primära mål är pennor, godis och giveaways. Helst slipper du prata med företagen, men om det är någon extra åtråvärd pryl kan du faktiskt sträcka dig att fråga vad företaget faktiskt gör. Även om de håller på med multipolymeramaterial för pappersmassaindustrin.

DanUka


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.