Emissionen Nr 4 2002: Esquadern


Snedsegling

Äntligen var sista tentorna skrivna. Det gick kanske inte lysande, men det var glömt och förlåtet. Flak efter flak lastades ur bilen. Norrlands guld var självklart, annars ville inte NorrlandsAnders vara med. En billast räckte inte, vi fick åka två gånger och stuva bilen full från golv till tak. Sedan bar det av. Vad var nu detta? Det var ju dags för Esquader precis som vanligt!

Varje år, första veckan efter tentaperioden rivs alla gamla elektroteknologer ut ur tolvan och sätts på båtar. Vissa tror att det är båtflyktingar eller kanske pirater på jakt efter den ädla varan nubbglas, men det är bara elektrosektionens esquader – en vecka av sol, bad och en fantastiskt massa skoj!

Alla var med

Det var ett 20-tal båtar som deltog i årets esquader. Kompotten var blandad, stort, litet, rött och blått, tidigt och sent.

Alla var där utom några som inte var där. Styret hade två båtar, b-sång hade en och en hel del andra var också med. Om esquaderstaben såg obekant ut berodde det på att det var en ny stab som inte var den gamla staben från året innan. Undertecknad seglade, som alltid med mina vänner B-idrott. Vi hade inte haft så lång tid på oss att förbereda. Dessutom var det ju fotboll i Japan-Korea, vilket krävde en enorm kreativitet i form av en medtagen 5 tums tv samt hopp om att svt läst antennteori och anpassat sin sändare för folk i skärgårdens utkant. Fotboll var nämligen ett krav för att Anders Viring skulle följa med.

Bordade!

Till slut bar det så av, med proviant stuvat upp till relingen. Vi hade en lång första etapp och i ett svagt ögonblick seglade vi på fel sida om Vaxholms fästning, precis som alla andra båtar. Där låg kustbevakningen och lurpassade och plötsligt var vår glada båt ledsen och 800 kronor fattigare. Så här gick diskussionen med kustbevakningen ungefär:

Hej. Ni har seglat på fel sida om kastellet precis som alla andra båtar, men vi har inte tid att ta alla så vi tog er. Vi har ett fartyg vid hamnen och de har filmat er, erkänner ni att ni har åkt här? Då så, då kommer det hem ett inbetalningskort på 800 kronor om ett par veckor. Ha en trevlig dag.

Visst var det snöpligt, men vi hade den bästa historien första kvällen när vi anslöt till resten av esquadern, nästan lika bra som den båts som blivit rammad av en segelbåt med ett stort jack i sidan som följd.

Mutat vädergudarna?

Veckan fick en tråkig början, men desto bättre väder. Sällan har en esquader sett så mycket sol under en och samma vecka då staben gjort ett bra jobb och bokat i förväg. I sedvanligt lugnt men med omväxlande blött maner avklarades sillis, lekis och grillis. Det var till och med så lugnt att båten ibland inte hade avsikt att föra sig i de svaga vindarna. Under en sådan dag med mycket sol bestämde sig en av besättningsmännen på våran båt, jag vill inte nämna några namn, men vi kan kalla honom för Anders, för att bada. Vi gjorde 1,6 knop vill jag minnas och en tamp fästes i aktern.

Med ett ödestiget långt hopp från fören mötte Anders det svalkande vattnet. När sedan ytan återsågs stod det klart att Anders kurs inte ens med hjälp skulle konvergera mot tampens. Det var bara att vända. Allt gick som tur var bra, ingen gick vilse eller så vid det tillfället.

Vilse!

På kvällen var det esquadermelodifestival. Den vanns av båten Tompa som med sin låt Vilse tog hem en delad förstaplats tillsammans med KJ som producerat en halv miljard olika tävlingsbidrag. Vilse baserade sig på den tragiska händelse när en av besättningsmännen på Tompa gick vilse under 6 timmar När han skulle bada. Vilse, det är inge kul med det. Som tur är kom ingen till skada, besättningsmannen var dock inte med och framförde tävlingsbidraget. Natten började bra och slutade blött. Samme besättningsman som badade tidigare skulle briljera med sin damm-vattensäkra Ericsson. I fyllan och mörkret föll den i vattnet bakom båten. Vad sur den blev! Att Ericsson R310 inte tål att ligga i Östersjön över natten med laddningsluckan öppen, det är numera empiriskt bevisat. Inte ens solens torkande strålar kunde ändra på den saken.

Dokusåpa?

På torsdagen var Anders tvungen att lämna resten av bidrottbåtsbesättningen. När vi släppte av honom såg han ovanligt klurig ut efter att själv spenderat en tid i kajutan.

När vi senare skulle äta lunch hittade vi inte osthyveln och norrlandsanders snus var borta, tillsammans med solkrämen och ett par andra saker. Anders prat om hur deltagarna i tv5’s Big Brother alltid tog med sig viktiga saker ur huset när de åkte ut fick plötsligt en innebörd. Vid telefonförhör visade det sedan att varken fågel, fisk eller mittemellan dög. De försvunna sakerna fanns i sjön. Osthyveln hittades dock senare bland underkläderna (de var rena).

Het styrelse

På kvällen när Anders inte längre var med oss och spexade tog styrelsebåten vid och satte eld på sin båt.

Styrelsen ställde upp med två båtar. Den ena styrelsebåten var het, så het att den fattade eld två gånger. Det var ett spritkök som inte fungerade som det skulle. Första gången började det bara brinna lite så elden kunde släckas med hjälp av kvävning, men andra gången övertändes köket och den medhavda eldsläckaren kom till användning. Festutbildningen räddar liv! Tänk på det!

Kappsegling

Dagen efter var det kappsegling. Starten gick besvärande nära slutsignalen på Sverige-Nigeria matchen. Men till slut kom vi iväg och för tidigt dessutom, så det var bara att vända och börja om. Tompa hade samma starttid, men de väntade inte, de for iväg som ett skott. Faktum var att de var först över mållinjen, men i sin iver tog de en genväg som senare visade sig bli ödestigen då de diskvalificerades. De var dock en fröjd för ögat då de bara körde rakt fram genom sundet där ALLA andra kryssade. Men vilka var det som vann kappseglingen egentligen. Det var inte Elabvraken, men jag tvivlar på att någon kommer ihåg vilken båt som vann, annat än att det var de som gick riktigt hårt på grund nere vid fyren.

Slutfest

Sedan var det dags att runda av veckan. Vi hade lite problem med en sten i hamnen då vattnet var ovanligt lågt i Östersjön, men till slut fick även vi ha slutfest.

Slutfesten blev riktigt bra, trots svikande sponsring. Staben skall ha en stor eloge för att de löste allt så bra. Vad kan sägas om festen? Staben åkte i vattnet, det dracks en hel del och ni som gick och lade er den natten missade den fantastiska soluppgången. Esquadern är inte bara fest för mig. Det är en chans att komma ut och se ett par av de vackraste platserna vi har i Sverige. Att kunna göra det med alla er mina vänner på elektrosektionen är ett enormt privilegium. Dessa var tankarna som vandrade genom mitt huvud morgonen efter slutfesten när himlen gick från sovande lila till brinnande orange då solen gjorde entré för ännu en dag av segling där havet låg stilla och spegelblankt. Tack för årets esquader. Jag längtar redan till nästa.

Mikael


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.