Emissionen Nr 4 2002: Med IIS i Ryssland


St Petersburg

Sovjetunionen var en gång i tiden en jätte inom allt från rymdresor till billig högteknisk utrustning. Idag är det en delad union med Ryssland som frontfigur. Mycket har hänt sedan det kalla kriget och idag blandar ryssland förfall med fantastisk kultur.

På grund av ett fantastiskt sammanträffande fick jag tillsammans med 65 utbytesstudenter här på KTH möjlighet att besöka Ryssland under en femdagarsperiod mitten på april. Det var ISS, kårens organ för internationella studenter som grenar av sig i intsekterna på varje sektion, som arrangerade resan.

Det var första året som ISS ordande en resa till Ryssland och St Petersburg, tillsammans med en finsk resebyrå.

Resan

Resan kostade 2800:-. För det fick studenterna resa och boende fem dagar. Det fanns även möjlighet att anmäla sig på optional programs som hade teman som dans, tsarpalats, flodbåtssafari och museum. Tilläggsprogram brukar vara ganska turistiga, men de här kändes ganska genuina, om det beror på att ryssland inte är världens mest exploaterade land eller för att tilläggsprogrammen var högkvalitativa låter jag vara osagt.

Gränsen

Ryssland är inget lätt land att ta sig in i. Mycket av det kalla krigets vanor lever kvar, även om de har lättats upp betydligt. För mig var första mötet med Ryssland lite skrämmande men väldigt faschinerande. I de nya Svenska passen finns en personlig informationssida med bild och personnummer. Den är felkonstruerad, så den kan ramla ur. Så har skett i mitt pass. Svenska ambassaden i Ecuador lugnade mig dock med att det bara var att tejpa (!) fast den i passet igen och att det inte skulle bli några problem. För att åka till Ryssland lämnar man in passen till Ryska ambassaden för att få Visum. Det första som guiden i Finland sade till mig var, du har tejpat ditt pass, det kan bli STORA problem.

Så när jag klockan två på morgonen anlände till den bunker som ligger i ingenmansland på gränsen mellan Finland och Ryssland så hade jag lite fjärilar i magen. För är det något som man får lära sig i värnplikten är det att Ryssland är fienden och dom har spioner som vet allt och ubåtar i skärgården.

Bunkern såg ut som att den härstammade från andra världskrigets tidiga dagar. Bredvid den stod en rysk soldat med pälsmössa och pekade med hela handen samtidigt som en stark lampa omöjliggjorde all form av mörkerseende.

Men Problem i Ryssland är inte som problem var i gamla Sovjetunionen. Passkontrollen gick bra och det gjorde även de följande 3 (!) kontrollerna för att komma in i Ryssland. Därefter var det inga problem att nå St Petersburg.

St Petersburg

St Petersburg är den stad i Ryssland som är mest kosmopolitisk. Vilket i och för sig inte säger så mycket. Staden är STOR, större än Moskva till yta, men har betydligt färre innevånare. Staden har ett brokigt förflutet där vi (svenskar) ägde staden under stormaktstiden (Nej, det gjorde vi inte. Staden grundades precis i slutet av svenska stormaktstiden och har aldrig ägts av svenskar. Marken som staden byggts på har däremot varit svensk en gång i tiden – Reds. anm.) och sedan kom tyskarna under andra världskriget och belägrade staden under dryga 900 dagar.

Det sägs att Hitler beslutat hålla en stor segerfest i hotell Astoria som ligger i centrala St Petersburg men att stadens motstånd var så hårt att han fick ställa in festen och då givit ordern att istället utplåna St Petersburg från jordens yta.

Trots detta har staden en kulturellt central roll i Ryssland med sina dryga 100 museum. Med konst som Ryssland tog från Tyskland när de intog Berlin så som Da Vinci, Rembrandt, Monet, Degas, Renoir, Picasso och Matisse så håller huvudkonstmuseumet högsta klass.

Faktum är att om man stannar och tittar på varje tavla som finns där i en minut så får man hålla på i nio år för att se hela utställningen.

Det finns även många museum om revolutionen och om Lenin. Men även storheter från St Petersburg som Pushkin, Dostojevskij och Tchaikovsky har gett upphov till den kultur som genomsyrar St Petersburg.

Dans

Kulturella stoheter i all ära, men är det något som man är duktiga på i Ryssland så är det dans, akrobatik och musik. Mariinskyteatern är världskänd och Balletskolan i St Petersburg rankas högst i världen. Om man har ballet som intresse får man inte missa att besöka en föreställning om man är i St Petersburg.

För er som inte vet vad jag pratar om kan jag bara säga att det handlar om naturlagar som bryts med storslagna hopp. Det tycks som om tyngdkraften lokalt sätts ur spel ...

Statyer och Kyrkor

Ryssland är duktiga på att bygga STORA saker, vilket inte minst märks på stadens statyer och kyrkor. Det tycks som om större är bättre, huvudregeln är dessutom att det skall stå en staty på Lenin på varje plats som han någonsin varit på också. En speciellt imponerande Leninstaty står framför Rymdinstitutets byggnad vid Moskovskaya torget. Kyrkorna är många och oftast väldigt imponerande. Dessutom finns det massa olika sorters kyrkor, spetsiga, runda, höga och breda. Tsarfamiljen har sin grav ute i St Peters och St Pauls fort, eller åtminstone flertalet av dem. Två kroppar har inte återfunnits så deras gravar står tomma.

Men är det något som Ryssarna imponerar med så är det tunnelbanestationer. Tänk dig att du gräver ner tunnelbanan ett par hundra meter ner i berget så att det tar fem minuter att åka rulltrappa ner och att du sedan inrättar perrongerna med oljemålningar, kristallkronor och statyer så kanske du får en bild av tunnelbanan i St Petersburg.

Förfall

Att åka till Ryssland är som att resa tillbaka i tiden till 1970. Sovjetunionens mastodontprojekt i form av hus och byggnader blandas med förfall. Gatorna har inte reparerats sedan de byggdes. Husen saknar färg, fönster och tak ibland.

Folk i Ryssland tjänar lite pengar och det leder till brottslighet och korruption. Runt 17% av alla ryssar har suttit i fängelse för stöld eller grövre. (Det är var 6e person, vilket låter orimligt mycket. Red. anm.) St Petersburg är inte farligare än Stockholm, men man gör rätt i att ta det försiktigt, skillnaden i pengar är stor.

Billigt?

Många saker är billiga i Ryssland, speciellt sprit och mat. Öl kostar fyra-fem kronor och vodka fås för under tjugan. Något som däremot inte är billigt är boende, reser man själv kommer hotelllen snabbt äta upp dina pengar. Det finns helt enkelt inga vandrarhem eller hostals som är billiga.

Ryssland var för mig en överraskande upplevelse. Vi passerade 6 (!) passkontroller på ryska sidan för att lämna landet ...

Landet har en rik historia och en stark kultur. Det är en helt ny värld som jag inte trodde existerade så pass nära sverige som det ändå är. Om du är sugen på att besöka Ryssland så kommer ISS ordna en resa i höst som även kommer att inkludera ett par dagar i Moskva. Utforska Ryssland du också, och du! Du behöver inte vara utbytesstudent för att åka ...

Mikael


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.