Emissionen Nr 4 2002: Projektera mera...


Ettans projekt

Under lite mer högtidliga former presenterade e01:orna sina elektroprojekt på en minikonferens en solig dag i mitten av maj.

Projekt, projektledare, kick-off, release, teambuilding, listan kan göras lång. Det har skapats många nya ord i arbetslivet under de senaste åren. De flesta av dessa rör sig runt den idag dominerande arbetsformen inom teknikbranschen: Projektet. Man arbetar i stora projekt, små projekt och kanske lite mer våghalsiga projekt. Under våren 2002 genomförde e01:orna sin projektkurs där de samtidigt som de fått pröva på projektarbete samtidigt fått fördjupa sig inom ett elektrotekniskt område.

Presentationen

Den 16 maj presenterades samtliga bidrag för varandra och andra under en minikonferens som ägde rum i ljusgården i Ehuset. Projektet hade genomförts i grupper om ungefär fem personer. Varje projektgrupp presenterade sig själv med planscher, modeller och demonstrationer av vad de kommit fram till. Under konferensens gång inspekterades samtliga projektpresentationer av betygskommittén som bestod av inga mindre än professorerna Stefan Östlund och Torsten Cegrell från KTH och Mats Leijon från Uppsala Universitet. De flesta grupperna visade med glädje upp resultatet av det arbete de genomfört under de senaste dagarna, veckorna, månaderna...

Bidragen

Elektroprojektkursen infördes i samband med Elektroprogramomläggningen år 2000. Efter att ha gått runt och tittat på bidragen på minikonferensen slås jag av en tanke: Att plugga inför en tenta är inte enda sättet att lära sig teknik på en högre akademisk nivå. Tentor är bra vid många tillfällen men det skadar inte med lite variation. Dessutom kan varierande examinationsformer ge en mer varierande utbildning som kanske, jag säger kanske, motiverar till att man lär sig mer. Jag ska inte räkna upp alla projekt här och nu. Och det var så många som var intressanta och väl genomförda att jag antagligen glömmer att nämna flertalet av dem. Men för att ge några exempel: Här testades hur länge man egentligen orkar se på tv om man driver tv-apparaten på egen hand, med en motionscykel. Här fanns karaokemaskiner som kunde filtrera bort sången så bara rytmen och basen låg kvar. Här fanns personer som hade testat prestandan hos en el-bil. Listan på bra projekt kan göras lång.

Buffén

En buffé serverades till alla inblandade. Då minikonferensen pågått i en och en halv timme började maten läggas upp på det som skulle bli buffébordet. Många var de hungriga som så smått började kretsa i cirklar kring serveringsbordet så fort doften av mat spred sig i lokalen. Alla fick snällt vänta i en lång och välorganiserad kö. Till slut fick alla i alla fall äta sig mätta. Slutet gott, allting gott. Till och med maten.

Text: Daniel
Foto: Fredrik


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.