Emissionen Nr 2 2002: Hemma bra


Att studera utomlands!

Gustaf är e00:a. Efter första året på elektro kände han att det inte gått så bra som han hade hoppats. Efter mycket velande om vad han skulle göra detta läsår bestämde han sig tillslut för att studera i Nya Zeeland. Här berättar han exklusivt för Emissionen hur det var att börja ett helt nytt liv, långt bort från Sverige.

[Bild]

Gustaf längtar inte hem

Med min hamburgare i ena handen, colan i andra handen och datorn däremellan, försöker jag mellan tuggorna skriva en artikel om varför man ska studera utomlands. Jag sitter här med mat i munnen, vilket man kan göra vart än man är i världen, och frågar mig själv om jag skriver för att bekänna ett misstag eller om jag skriver för att berätta hur otroligt lärorikt det är att åka utomlands en tid i sitt liv? Jag kommer inte beskriva misstag, vilket är det sista jag skulle vilja kalla en tid utomlands för. Istället vill jag passa på att svara på frågorna: Varför man ska åka utomlands och när man ska åka utomlands?

Många har frågat mig, varför jag åkte till andra sidan jorden för att studera. Det måste ju finnas lika bra alternativ lite närmare hem. Visserligen håller jag med om det, men det leder mig vidare i mitt resonemang att det kanske inte alltid är studierna man ska åka utomlands för. Många jobbar ju utomlands en tid för att få erfarenhet. Det som jag anser är fördelen med att plugga utomlands är att man träffar många likasinnade människor och personer som är i samma situation som en själv. Detta har ingen negativ antydelse utan man träffar människor som har samma mål, till exempel sådana som vill resa runt och upptäcka landets alla vrår, vilket man kanske inte har tid eller möjlighet med när man jobbar. Innan man ger sig iväg finns det dock vissa frågor som jag känner är viktiga att ställa sig. Är det rätt tid i livet att resa iväg? Vad lämnar man kvar hemma?

Är det rätt tid i livet att resa iväg? Vad lämnar man man kvar hemma?

Livets faser och fasor

Varje människa går ju genom olika faser i livet och varje fas har olika syfte i att utveckla människan och förbereda oss för nästa steg. Alla ni som kommer läsa den här artikeln vet ju att det innebär hög press att studera på KTH, men det finns ändå ett tydligt mål och en önskan att en dag få vandra ner för trapporna med diplomet i er hand. Att studera är en betydande fas i livet och studierna har ju som mål att leda oss in i det vuxna livet. För att klara av studierna på så pass hög nivå som KTH eller övriga högskolor runt om i Sverige, krävs det att man som person är mogen för att klara av det. Man måste ha nått en viss punkt i livet och ha ett mål och en vilja för att kunna ägna sin fulla koncentration på att lyckas med studierna. Jag hann studera ett år innan jag insåg att jag inte var redo att studera vidare (på eftergymnasiala studier) och jag är övertygad om att jag inte är ensam om den känslan. Detta ledde till att jag fattade beslutet att åka utomlands. Vilket jag så här efteråt, eller mitt i, känner att det är ett av de bästa besluten jag har fattat i mitt liv.

Varför åka?

Ett bra råd, eller den första frågan man bör ställa sig, innan man beslutar sig för att åka utomlands är varför man gör det? Det låter ju nästan lite för självklart, men jag har mött många personer här på min resa som kommit hit utan ett tydligt mål. De har inte gjort något annat än att längtat hem under hela sin tid utomlands.

Det är klart att jag skulle ljuga om jag sa att jag inte (vissa stunder) längtade hem också, men jag är här för att utveckla min personlighet och för att förbereda mig på att klara av studierna hemma i Sverige. Jag vet att jag alltid kan återvända hem, att det kommer vara sig likt och man ska ta vara på de chanser man får, de växer ju inte på äppelträd.

När ska man åka?

Ingen mamma att luta sig tillbaka på och inte heller något socialt nätverk.
[Bild]

Gustaf myser med kompisarna.

På frågan när man ska åka utomlands skulle jag vilja svara, lite undvikande... att det känner man, men det är nog ofta en tidpunkt som bara dyker upp och man ska passa på när man får chansen! Trots detta är det ett stort steg, men jag tycker inte att man ska vara för stolt för att våga ta steget att säga att det här var helt fel och lära från sitt misstag och återvända hem.

När man åker till ett annat land, så oavsett om man vill det eller ej så utsätter man sig själv för chockar och diverse krockar. Man blandas med andra kulturer och tvingas anpassa sig till denna kulturs seder och traditioner. Det här kan vara mycket påfrestande vissa stunder men det är minst lika intressant och utvecklande. Man tvingas sätta sina egna krav och viljor lite åt sidan, men samtidigt så upptäcker man och utvecklar sina egna åsikter och kanske inser hur bra/dåligt man har det hemma. Detta gör att man mognar och i slutändan är det här ännu ett steg mot att finna sig själv och sitt personliga mål.

För mig så innebär studier utomlands dels att utveckla och upptäcka mig själv och dels en erfarenhet som jag aldrig kommer att glömma. Jag åkte ju utomlands just av den anledningen, att hitta mig själv, utsätta och tvinga mig själv att ta ansvar. Minst sagt blev jag tvungen att göra det när jag kom till andra sidan jorden. Ingen mamma att luta sig tillbaka på inte heller ett socialt nätverk. Det här är en av de utmaningarna man ställs inför och en av de absolut viktigaste anledningarna att åka utomlands en tid av sitt liv. Att våga ta steget och utsätta sig själv för en helt ny miljö, ny kultur och ny omgivning. Som med allt så finns det baksidor men man lär sig att bli tolerant och mer flexibel. Jag har under min resa som börjar lida mot sitt slut lärt mig att bli mycket mer öppen för andra sätt att tänka på, jag har lärt mig hur jag själv beter mig i nya situationer och vilka kapaciteter jag har. Inte vilka begränsningar utan vilka möjligheter jag har att utvecklas vidare. Tänk inte enbart på studierna när du väljer destination, jag valde min destination från en barndomsdröm. Från mitt perspektiv så har nu drömmen blivit sann.

Text: Gustaf Lindqvist med speciellt tack till Christel
Redigering: Oscar Blomkvist


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.