Emissionen Nr 2 2002: Stex


En era går ur tiden

Vissa saker tror man aldrig ska förändras. De välkända stex-tanterna till exempel, som alltid (givet att man lyckats pricka öppetiderna) finns där, redo att lämna ut en tenta eller sälja en kursbunt.

Nu är det emellertid inte så att de tänkt stanna kvar för evigt. De båda damerna, Madeleine Blomberg och Ann Von Essen, ämnar nämligen gå i pension.

Emissionen tog en liten pratstund med Madeleine.

Vad är stex?

-Hur länge har stex funnits?

Stex startade för nio år sedan på initiativ av dåvarande kanslichefen Inger Lansson och Bo Wahlberg. Det är kansliet som ansvarar för stex och tanken är att det inte ska gå med vinst.

Det hade inte funnits något liknande tidigare, utan varje institution har själva sålt sitt material.

-Så vad har Stex för uppgifter?

Jo som du säkert vet säljer vi kompendier från institutionerna i Kista, DSV och S3. Vi säljer bara material som institutionerna trycker upp själva, på så sätt behöver vi inte ta ut någon moms på dem.

Vi tar även hand om tentor, delar ut dem och handahåller överklagningar.

Vi organiserar även tentor. Vi hyr tentavakter och har även rekryterat nya, en del är ju rätt gamla...

Vad händer nu?

-Men vad händer med Stex nu då? Ska det stängas?

Nejdå, inte alls, det ska börja en ny kvinna här på måndag, Katy Hammar. Hon har jobbat som engelskalärare i en skola i Sollentuna tidigare så hon har ingen tidigare erfarenhet av KTH. Men hon tycker det verkar vara ett roligt jobb att pröva på. På grund av sitt gamla jobb kommer hon jobba halvtid till en början men sedan kommer hon gå över till heltid.

-Så ni tar pension nu, det ska bli skönt förstår jag?

Ja, det ska det bli. Själv ska jag åka till Frankrike och vandra.

Det ska bli skönt att inte vara uppbunden vid varje tentaperiod. Vi har tidigare varit tvungna att vara här varje tentaperiod och för att samla upp tentavakterna före tentorna och så.

-Men det slipper du nu..?

Ja, i påsk ska jag åka till Gotland där jag har ett hus.

Teknologer

-Men vad har varit det bästa med att arbeta på stex?

Kontakten med teknologerna, det har varit jätteroligt. Ni är så trevliga jämt och hejar på stan och så. I början när jag gick på stan med min man så undrade han alltid, vem var det där? när det gick förbi en teknolog som sa hej. Men numera säger han bara jasså, det är en av dina teknologer igen...

Jag hoppas att ni fortsätter att säga hej när vi ses på stan, fortsätter Madeleine, även efter att vi slutat här.

(När vi står och pratar kommer det in en kille som undrar var resultaten till reglertentan sitter. -Jag vet inte om de har flyttat den, säger Madeleine. Jag kan då tala om att den finns en trappa ned.)

Sådär är det ofta, säger Madeleine. Det är teknologerna som kommer med information till oss. Institutionerna är ganska dåliga på att informera om till exempel sådana saker som flytt av anslagstavlor, sådant får vi oftast veta av teknologerna.

Jag tackar för mig, och önskar de båda en skön ledighet, det har de förtjänat.

Camilla

ps. Glöm inte att Säga hej om ni möter en stex-tant på stan!Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.