Emissionen Nr 2 2002: Muuoouuiii


VALsång

Det är QuarneVAL i år! Fredagen den 22/2 gick melodifestiVALen av stapeln.

Detta lilla arrangemang är, om man undantar ritpubarna, det första i en rad av festligheter under QuarneVALen. Medicinska Föreningens lokaler är enligt min mening otroligt bra för arrangemang av alla typer, och en melodifestival är inget undantag.

I år var det stor mediesatsning, KTH har ju fått en alldeles egen mediasektion. 3 kameror som simultanmixades och spelades upp på en förhållandevis vit vägg inne på MF. Tydligen bandades allt också för senare mixning av ett videoband som man kanske kan köpa på TVshop till hösten. Av alla människor som var där, konfrenciern inkluderad, tror jag att Ulf Kalla, kameraman för kvällen, var den som syntes mest på väggen.

Inte nog med att vi som stod längst bak kunde se festivalen på storbildstv, man kunde självklart rösta på sin favvosång via sms. KTH kan ju inte vara sämre än SVT, undrar om det gick att mailrösta också?

Och vinnaren är ...

Men festivalen då, det var ju därför vi var där, eller? Jorå, 13 band blev det till slut, 14 var det från början, men någon skall ju alltid fuska, Mülegg har smittat av sig. Bandet Europa skulle framföra sista uppskjutningen, men det var en cover och deras orgel gick hädan via två stycken brandmansyxor modell Kalle Anka. Resten av startfältet höll sig till reglerna. Musikstilarna höll sig lika hårt till schlagergenren som i SVTs variant med samma tema. Dock slapp vi första fem veckornas tjafs och Bert Karlsson. Emissionens utsända testpatrull insåg snabbt att The Arc-faktorn steg ju längre kvällen led. Trodde vi alla fall. Den visade sig ta slut lika fort som den började med Lenny Jives. En annan kategori som vi trodde skulle få större utslag i slutkampen om segrartiteln var tonartshöjningen. Tonartshöjningen var något som vissa band klarade lysande, och andra inte alls. DJ:n var rent utsagt usel på just höjningen, fast det är klart, de rappade ju. Svensk standard däremot, ojojoj vilken höjning de presterade, man riktigt rös. Fast det är klart, det var ju inte schlager som prisades högst. Den absolut bästa tonartshöjningen stod Q-sync för. När alla röster räknats och sms-rösterna tagits i beaktande så stod Cetacea som vinnare med sin låt Total. Fast allvarligt talat var det nog badpojkarna i baletten som gjorde jobbet, ja de pumpade ju sig blåa i bakgrunden. Smsvinnare blev Kårsdraget, som jag själv tyckte var riktigt bra.

Kvällens dragplåster

Men MelodifestiVALen är ju inte bara studentband som spelar sina nygjorda verk. Sist det begav sig rockade bröderna Herreys sönder MF. Vad hände i år? Dragplåstret för kvällen var ATTACK, som är kända för sin hit OA hela natten . Även fast det låter som en internationalisterin av ett mellanstadieämne från helvetet så var de omåttligt populära på 80- talet. Kunde de hålla fanan lika högt som Herreys gjorde? Nja, inte direkt tyvärr. De klev upp på scenen och sjöng en rad av refrängen på sin hit, och gick över till att spela covers. Dock fick vi en mer positiv nostalgikick när Arja tog tag i mikrofonen istället för de snabbdiskade Europa. Högt över havet fick publiken att gå igång på riktigt! Kanske skulle Attack behövt någon som värmde upp publiken igen, eller åtminstone fått den att komma tillbaka till scenen.

Text: Rickard
Foto: Magnus & Peter


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.