Emissionen Nr 2 2002: Ledare


Try Everything once?

Optimist, skeptiker eller pessimist?

[Bild]

När talesättet ovan används menar man oftast att det är dumt att ha förutfattade meningar om saker som man inte känner till, att man bör testa allt någon gång för att se om man tycker det är roligt, värt att satsa på, eller om man inte alls gillar det.

Är det alltid en sund inställning? Det tycker inte jag. Oftast finns det en om inte självklart, så åtminstone troligt svar på frågan vad man tycker om det. Om man inte alls tror att man kommer att tycka om det avstår nog de flesta att prova.

Varför gnäller jag då? Jo, ofta ser man samma resonemang när det gäller viktigare frågor. Personer, främst i TVs debattprogram, som tycker mycket men vet lite häver ur sig fantastiska tirader om än det ena än det andra. Jag tycker att vi som naturvetare och blivande civilingenjörer har en uppgift i att bistå med en rättvisande och objektiv bild.

Därmed inte sagt att man bör propagera för att teknik och tekniska lösningar kommer att frälsa världen. Det finns ju för- och nackdelar med allt. Snarare menar jag att den vetenskapliga förklaringen är den bästa, då den bygger på fakta och logiska resonemang snarare än åsikter. Den kanske inte är den absoluta sanningen, men den är i alla fall enligt min mening mer rätt. Så upp på barrikaderna! Låt ropen skalla! Try everything once – Om du genom ett vetenskapligt resonemang ser det som troligt att du kommer tycka om det!

Anders


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.