Emissionen Nr 2 2002


Klättring

Nu är det påsklov, eller omtentaperiod. För att fly den trista vardagen kanske det är dags att börja med en ny hobby? För att få kännedom om hur det går till när man klättrar på karriärsstegen så kanske man skall börja klättra?

Jag har klättrat nu i snart 2 år (Micke). Jag blev fast när jag av misstag hamnade på Reyleigh-beach i Thailand, nummer ett- stället för klippklättrare i världen. Jag var där för att dyka, men att varje dag på väg ut med dykbåten se män av stor integritet balansera på mikroskopiska gropar i de till synes lodräta klippväggarna väckte beundran och nyfikenhet. Jag var bara tvungen att pröva. Att jag är höjdrädd spelar ingen roll, hur övervinner man annars sina svagheter om man inte utmanar dem?

Stor smittorisk

Historien är lång, men kan sammanfattas med att jag köpte skor och sele det första jag gjorde när jag kom hem. Egentligen är det skrämmande hur smittande klättring är, alla som jag har tagit med på klättring har fastnat. Det handlar kanske om att det är en okomplicerad sysselsättning utan regler eller svåra sammanhang, alla förstår vad som händer och har erfarenhet, vem har till exempel inte klättrat i träd när man var liten?

Olika typer

Många är osäkra i början, de tycker att det verkar farligt vid första anblicken, men det gäller att lita på utrustningen, de flesta klättringsprylarna som jag känner till är dimensionerade för elefanter (inte bokstavligt). Till en början skall man skilja på de olika klättringsformerna som är tre till antalet och utgörs av Klippklättring, Bergsbestigning och Isklättring. Var och en har sin tjusning och sina egenheter.

Isklättring:

Isklättrare tycker om vinter och vattenfall. Med speciella skor som man spänner på stegjärn (cramponger) och med isyxor tar man sig upp så att isen yr. Det ser ganska kul ut, men jag är lite antivinter så jag har inte prövat ännu. Att tänka på är att man behöver specialklättringsrep som är impregnerade när man är i kall omgivning.

Bergsbestigning:

Bergsbestigning påminner om Laxfiske på det sätt att det är extremt beroendeframkallande. Det handlar om att pröva gränser och utmana sig själv. Ofta handlar det inte så mycket om klättring, utan snarare gång i brant uppförsbacke med isyxa (har annat användningsområde än under isklättring), med fotjärn och på hög höjd. Ibland går det för långt och det är inte ovanligt att folk omkommer. Höjder över 3000 meter kan på grund av höjdsjuka leda till döden.

Klippklättring:

Klippklättring är en varm sport. På sommaren är jag utomhus för det är klart roligast att klättra naturliga klippor, och på vintern klättrar jag inomhus på vägg. Det är inte dyrt att pröva om man är sugen. Att hyra utrusning och klättra kostar under hundringen sammanlagt för en gång (man betalar för att gå in). Man klättrar leder som är graderade efter svårighetsgrad. Det finns ett par olika graderingssystem men generellt kan man sägar att en låg siffra är lätt och en hög siffra svår, ofta graderas leder från 4 - 10, med a, b, c, + och - .

Häng kvar

De olika lederna har olika färger på greppen så man vet vilka som tillhör just den leden. Ibland kan man bli oerhört frustrerad då man fastnar på en led och inte vet hur man skall ta sig vidare. Ofta fastnar man på ställen där man hänger ganksa tungt i armarna, så man har inte så lång tid på sig att fundera på hru man skall komma vidare. En av fördelarna är att man tävlar bara med sig själv och det finns ingen jäkt, även om det är lättare att klättra så snabbt som möjligt. Oftast klättrar man leder från 7 till 25 meter i höjd, men det finns en extrem form som kallas big wall climbing som kan ta flera dagar att genomföra.

Bra träning

Att klättra måste vara en av de bästa sporterna för den som vill träna hela kroppen. Visserligen skall man sträva åt att klättra utan att anstränga sig, men när man är nybörjare brukar det inte bli på det viset. Ett klassiskt nybörjarmisstag är att man använder armarna alldeles för mycket. Tanken är att det är benen som skall jobba då man klättrar. Trots det tycker jag att man generellt kan säga att man ofta märker snabba resultat.

En nybörjare

Micke lurade med sig mig (Uffe) och givetvis fastnade jag. Nu har jag hunnit med att klättra inomhus tre gånger Det är rent ut sagt skitkul att klättra. Som nybörjare har man mycket att lära vad det gäller teknik. En av de roliga sidorna av sporten är att man kan utveckla helt egna lösningar och tekniker. Det är du och väggen som gäller. Till skillnad från andra sporter så är att gå in i väggen inte någon negativ term. Här är det bara du och väggen som gäller.

Text & foto: Micke och Uffe


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.