Emissionen Nr 2 2002


Fiesta

[Bild]

Kvällen den 15 mars var magisk. Magin kom från 12:an och stavades Fiesta. IntSekt tillsammans med ISS anordnade med hjälp av några spanska utbytesstudenter ett Spanish party. Festen var tillägnad alla partysugna utbytesstudenter på KTH och kvällen blev unik i flera avseenden. Den spanska fiestastämningen skapades bland annat med de inhemska drinkrecepten sangria och kalimotxo, och åtgången var så stor att plastglasen tog slut och vi tvingades köpa fler på 7eleven. Efter en viss övertalning gick de med på att sponsra festen och vi blev ett par hundra muggar rikare. En sangria med en 7eleven logotyp gjorde ingen ledsen och festen tog ny fart.

Vad skiljde sig då den spanska festen från andra fester på KTH? Förutom naturligtvis den internationella prägeln, kunde man med ett otränat öga lätt lägga märke till att fördomen om att det bara kommer osquars till festerna i 12:an var motbevisad. Hur man förklarar detta fenomen får vara osagt, men man hoppas det håller i sig.

Med en amerikansk DJ skapades ett sug ute i dansgolvet som fick varenda sangriadrickare att röra på benen. Där ute i pelarsalen blandades spanjorer, tyskar, belgare och många fler. Då många aldrig hade varit i 12:an förut så roade sig några mindre nyktra studenter åt att ge varandra elektriska stötar, medan andra hade väldig bråttom ut från 12:an då de inte hittade toaletten. Det var väl inte alltför många som visste att den mitt emot städskrubben fungerade, om de alls visst att den fanns där.

Även utbytesstudenter från länder som Venezuela och Mexico hittade till festen, och man kan fråga sig vad det är som lockar en utbytesstudent till Stockholm. Vad har egentligen Sverige som inga andra länder har, utom slaskiga dystra vintrar och höga skatter? Som THSkontrollant fick man lätt kontakt med många av feströkarna, och när man gled in på ämnet Why Sweden? så blev svaren väldigt olika beroende varifrån han eller hon kom. Från att det var ett privilegium till att man bara var här för att festa och ta ett år ledigt från studierna. En ryss sa att för en karriär i Ryssland var man nästan tvungen jobba i ett företag får väst.

Därav var det en stor fördel att kunna engelska eller ha en utbildning från något engelskspråkigt land. Sverige är kanske inte engelskspråkigt men inte långt ifrån. Tyskarna och spanjorerna valde snarare Sverige för dess miljöombyte än utbildningen. Sverige kan briljera med allemansrätten som inte så många andra länder har, även om allt fler börjar förstå dess innebörd. Kan också nämnas att en fransyska som jag pratade med hade bestämt sig för att studera på en plats så långt norrut som möjlig för att få uppleva en vit vinter.

Samtalet med en student från Pakistan var nog ändå intressantast. Han nämnde att han hade kunnat välja att åka till både USA, Tyskland och Australien som alla har högre status än Sverige, men att han hade åkt hit för att Sverige är ett jämställt land. Han förklarade vidare att i Sverige får man lära sig att jobba som ett lag och för att ett lag ska fungera ihop måste man kunna binda samman hela lagets viljor till en gemensam vilja. Han nämnde vårat fotbollslag som ett praktexempel som inte lever på några individuella prestationer. (Tacka Klas Ingesson och Håkan Mild för det...) I princip jämförde han Pakistan och Sverige genom att i hans hemland tilltalade man förläsaren med titel och efternamn, men i Sverige duar man varande. Att förläsaren sedan ska ha pappaledigt vore otänkbart i hans land.

Till sist, ett stort tack till Tobias Ahlgren för hans medverkan i festen.

Erik & Micke
IntSekter


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.