Emissionen Nr 1 2002: SÖKES!


Internationella faddrar

O bozje! Oh my god! Sacre ceure! Esta no possible!Nu kommer de! Det är inte sant! Jo det är det! Utbytestudenterna kommer inte bara i augusti, en del kommer tydligen även nu!

[Bild]

Det är kanske inte helt obekant att det finns möjlighet att läsa utomlands som en del av utbildningen här på KTH, men det funkar åt båda håll! Varje år dyker det upp runt 80 utbytesstudenter här på elektro. Vi är den sektion som tar emot flest av alla.

För många utbytesstudenter är det första gången de är utomlands, mycket är nytt och annorlunda och det kan finnas mycket som är svårt att få grepp om här i Sverige.

Hjälp till!

För att hjälpa dem att komma igång erbjuder vi dem att få en svensk vän, en fadder som de kan fråga om de undrar något, eller be om hjälp om var man köper mat, postar brev och liknande.

Vår erfarenhet av internationella studenter säger oss att de får en mer givande tid här om de har en fadder som introducerar dem i det svenska studentlivet och samhället. Det är ett stort ansvar att vara fadder, men du har själv mycket att vinna. Det är givande att lära känna en ny kultur, förbättra sina språkkunskaper och kanske också få en vän för livet? Dessutom ses det som en fördel när du söker om du själv är intresserad av att åka utomlands och studera någon gång i framtiden!

Vad gör en fadder?

Den första tiden är den viktigaste. Det är viktigt att tidigt pressentera sig för sin utbytesstudent så att man tidigt får bra kontakt. När utbytesstudenten sedan anländer är det ofta uppskattat att man följer med och ser till att studenten kommer rätt till sitt studentrum, visa var man kan köpa mat och posta brev ...

Ses ofta?

Ta gärna mycket intiativ i början och föreslå att ni skall ses, det nya landet och alla nya intryck är omtumlande! Allt engagemang är dock frivilligt, ni behöver inte ses varje dag om ni inte vill. Lyckas man få en bra relation är det kanske naturligt att ni fortsätter umgås, men det är inte alltid det funkar, ibland fungerar inte personkemin.

Göra och inte göra

Du behöver inte lösa bostadsproblem, ordna telefon eller ställa upp som borgensman, sådant hänvisas till de internationella handläggarna på KTH. Bra saker är dock hur man anmäler sig till tentor, kåraktiviteter, var café och resturanger finns på skolan.

Som fadder får du information om vad som händer för utlänska studenter och du är naturligtvis också välkommen. ISS som finns i kårhuset anordnar ganska många fester och pubar.Snart finns det en länk på elektros hemsida till vad som händer här på elektro också för utbytesstudenterna

Det blev ganska mycket, när det viktiga var att vi behöver faddrar till de tio studenter som kommer nu under våren. Tveka inte att prata med oss om ni är intresserade, det kommer bli kul!

Mikael & Erik
Intsekter på elektrosektionen
<intsekt@e.kth.se>


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.