Emissionen Nr 8 2001: Live long and prosper


Star Trek

Star Trek är ingenjörens våta dröm. En framtid där ingenjörerna slutligen har bekämpat alla farsoter och där människan istället åker runt i universum och visar sin tekniska överlägsenhet. Nu har U.S.S. Enterprise landat på Tekniska museet under sin Europaturné.

Tekniska museet, ute på gärdet, har just nu en utställning om Star Trek. Det är en utställning som turnerar runt i Europa och kommer kunna beskådas fram till den 18 april, här i Stockholm. Utställningen heter Federation science.

I utställningen får man lära sig mycket spännande om rymden och om hur framtiden skulle kunna se ut. Till exempel får man lära sig att det är mindre gravitation på månen och vad Newtons kraftlagar innebär.

Tanken är att besökaren både ska få sin hunger efter Star Trek mättad samtidigt som lite kunskaper skall insupas. För den som redan är insatt i Star Trek och har inblick i naturvetenskapen är kanske det mest givande i utställningen de dräkter och modeller som visas.

Oavsett förkunskaper är utställningen rolig för den som har barnasinnet i behåll. Det finns många knappar att trycka på och det finns många experiment att pröva på. Bland annat kan man få prova på hur det känns att hoppa på månen och hur det är att prata i en bildtelefon. Det går också att se hur man skulle se ut om man var en Klingon.

Det som gjorde det största intrycket under utställningen var teleportören. Som besökare gick man in i ett rum där man sedan fick se sig själv på en stor bildskärm. På bildskärmen var dock omgivningen annorlunda än i verkligheten. Från teleportationbay teleporteras man till holodeck. Där är man sedan medverkade i olika spel där det gäller att fånga saker som faller ner genom luften (på skärmen).

I anslutning till utställningen säljs naturligtvis också en uppsjö med prylar. Dräkter och broscher till ett pris som får varje student att baxna.

Utställningen kan hur som helst vara ett trevligt söndagsnöja och för bara 20 kronor kan man som student njuta av Tekniska museets alla utställningar.

Oscar Blomkvist

Juldikt

Mörkret sluter sig runt Campus salar,
och i varje vrå sitter teknologer och kval har.
För när det lackar mot juletider,
det också mot tentorna obönhörligt lider.
När julen så äntligen kommer, ligger snön på taken,
men under tentan är bara tentavakten vaken.
För varje teknolognisse är av pluggandet så trött,
att de under tentan somnat och drömmer nu så sött.

Oscar Blomkvist


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.