Emissionen Nr 8 2001: Det var bättre förr del 2


Kalligrafipennor

Konsten att skriva vackert är på utdöende. En generation som drabbats av misslyckade skrivstilsreformer tog emot datortypsnittens välsignelse med öppna armar. Datorn skriver helt enkelt snyggare.

Vad man ska tänka på är att alla dagens framgångsrika datortypsnitt är baserade på text som är skriven för hand, ofta för flera hundra år sedan.

Kalligrafi kan man numera göra medelst filtpenna, men de torkar ut väldigt fort och har dessutom inte mycket till känsla att erbjuda.

Vass- och fjäderpennor

Gör din egen vasspenna

  1. Skär av i liten vinkel mot vassröret.
  2. Gör ett rundat snitt för att få en smal spets.
  3. Skär av spetsen.
  4. Skala av ovansidan och gör ett snitt i mitten på spetsen längs med röret.

En fjäderpenna kan göras på ungefär samma sätt.

Om man tuggar lite på en kvist får man en utmärkt pensel. Nästa steg i utvecklingen är att göra en penna av ett vassrör eller en vingpenna från en stor fågel (inte pingvin). Utmärkta pennor kan fås från de otäcka kanadagässen (branta canadensis), men tänk på att högvakten kan bli nervös om du springer omkring med hagelbössa i Drottningholmsparken. Jakt på kanadagås är för övrigt inte tillåten i Stockholms län.

Fjäderpennan är tack vare sin mjukhet fortfarande oöverträffad när det gäller att göra fina linjer.

Stålpennor

Om man nu är för lat eller för blödig för att fixa fågelfjädrar så kan man köpa ritstift av stål för en billig penning (den svenska kronan är ju ganska billig numera) i närmaste butik som säljer konstnärsmateriel.

Stålstiften passar i standardiserade skaft och finns i en uppsjö av olika modeller avsedda för olika stilar eller för att användas till teckning. I likhet med fjäderpennan har stålpennan en skåra som bläcket kan rinna genom. Stiftet har också en liten behållare som kan hålla en droppe bläck tack vare ytspänningen. Behållaren fylls när man doppar pennan i bläckhornet.

En bekväm variant är reservoarpennan med en bläckbehållare inne i skaftet.

Fredrik


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.