Emissionen Nr 7 2001: SNOord


Är det värt det?

SNO, filosoferar kring fusk ...

Alla har nog någon gång fuskat. Jag gjorde det själv i viss utsträckning på högstadiet. ... Till vilken nytta? Tja ... Man kanske får lite högre betyg än vad man skulle ha fått på den hederliga vägen

När jag för någon vecka sedan satt och rättade tentor i digital elektronik hittade jag några tentor som var misstänkt lika varandra. Lite för lika för att det skall vara en slump. Då slog det mig att det kanske är vanligare med fusk på KTH än vad jag hittills trott.

Om man blir ertappad?

Om Ture Teknolog blir ertappad eller misstänks för fusk sker först en utredning varefter rektorn kan välja att föra ärendet vidare i disciplinnämnden. I disciplinnämnden sitter lite blandat KTH-folk (varav minst en lagkunnig) samt två studeranderepresentanter och avgör vad som skall hända med Ture. Det kan bli allt från en varning till sex månaders avstängning från studierna. Avstängningen innebär att man inte får tentera eller delta i undervisningen, man är helt enkelt inte en student på KTH under avstängningstiden.

Dags för lite moralkakor

Alla har nog någon gång fuskat. Jag gjorde det själv i viss utsträckning på högstadiet. Det roliga är att jag lade ner mer tid på att skriva fusklappar än vad det skulle ha tagit mig att plugga till provet. Till vilken nytta? Tja ... Man kanske får lite högre betyg än vad man skulle ha fått på den hederliga vägen och möjligen behöver man inte lägga ner lika mycket tid på pluggande om man fuskar.

Men är inte det samma sak som att Ture går till mönstringskontoret och säger att hans kropp är i toppform bara för att han vill ha den där posten som fallskärmsjägarbefäl när han vet att han har problem med knäna? Visst, det funkar på mönstringen och Ture kanske blir placerad där han vill men när han rycker in lär det inte dröja länge innan sanningen uppenbarar sig.

Jag tror personligen att Tures fusk på KTH senare kommer att märkas på Tures arbetsplats när chefen säger Va? Kan du inte det här? Hade inte du femma i den kursen? Vad skall han då svara?

Det behövs folk till ESN

Det är snart årsskifte och då är det dags för mig att lämna över klubban efter ett år som studienämndsordförande. Men det är inte bara min mandatperiod som går ut utan det finns även andra poster inom ESN som behöver tillsättas! Det behövs bland annat:

Vill du veta mer om dessa poster (eller andra ESN-poster som skall väljas) är det bara att kontakta mig (sno@e.kth.se) eller ännu bättre, kontakta den som för närvarande sitter på posten! Vem det är ser du på vår hemsida, http://​www.e.kth.se/​esn Det går även att påverka studiekvalitén utan att ta någon funktionärspost. Ett bra sätt är att dyka upp på nästa ESNmöte som äger rum kring månadsskiftet november / december (se lappar i Q-huset, i tolvan och på kåranslagstavlan) och framföra sina åsikter!

 
Keep it up, snart är det jullov!

Adam Malmcrona
sno@e.kth.se


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.