Emissionen Nr 7 2001: Elallergiker och känsliga personer varnas


En däckad historia

[Bild]

Commisarie Coloumb stod och filtrerade kaffet, men valde tet istället. TV:n stod på i bakgrunden och det var något program om en präst som klädde ut sig till kvinna och gav sig ut på transmission. Coloumb bytte kanal. Sportlördag. Tydligen något seriespel där hemmalaget tog ledningen genom en lågpass från ryssen FIR i powerplay. Publiken var alldeles ifrån sig och gjorde stående vågen. Sedan gick de över till en fullkontaktmatch i vilken kisel bara ledde halva tiden.

En signal från dörrklockan fick Coloumb att rycka till. Det var den spolade killen Henry. Han berättade något om att hans flickvän var borta. Detta ända tills en kille som hette Tesla kom in i matchen.

- Ständigt denna Tesla, utropade Coloumb.

- Känner du honom? undrade Henry.

- Han har kopplingar till tidigare olösta brottsfall, fortsätt du, sa Coloumb.

Ja, det var ju inte så mycket i början, men spänningen byggdes upp under tiden. Det blev en laddad situation och poff!, så försvann de.

Berätta om henne, manade Coloumb. Henry fortsatte, My, jag kallar henne lilla My. Hon hade ju inte det bästa jobbet utan pysslade med koppleri. Det var hennes dåliga barndom som ledde henne in i fel kretsar. Coloumb sa att han skulle försöka leta rätt på henne, skickade hem Henry och gav sig av ner i de skumma kvarteren. Där letade han upp sin undrevärldkälla, Proppen.

- Vad vet du om Tesla, frågade Coloumb hårt. Proppen plirrade lite, men svarade ganska fort när Coloumb ökade kraften på frågan. Proppen väste ur sig:

- Han brukar koppla av på ett transställe som heter LaPlace. Kolla där. Tack Propp, stick Propp! Proppen gick.

Coloumb stack dit och sökte kontakt med bartendern som stod och switchade groggar. I änden av baren hängde Glödlampan som var helt slut efter en lysande dag. Coloumb fick tipset att prata med Lysdioden som satt och tryckte i ett hörn. Coloumb gick dit, slog sig ner och började ställa ledande frågor.

Lysdioden var lite likriktad till en början, men smälte lite sedan. Bredvid satt de två polarna Norton och Thevenin leende och laddade sina batterier. Coloumb vände sig dit och fräste:

- Värst var ni var positiva, vad fasen galvar ni åt? De galvade till lite och svarade: Ingenting. Skål!

Coloumb ansåg att det inte var någon ide att ödsla kraft på dem. Han vände sig åter till Lysdioden och frågade vad han visste om Tesla. Dioden mumlade något om Lysröret. Vadå, du och lysröret, är ni släckt eller?

- Nä, vi stötte lite på varandra förut, men det ville inte tända till. Men du får kolla med Filtret istället. Han kanske känner till något, men ta det lugnt. Han är lite låg och det mesta rinner igenom. Frun stack sin cos.

Coloumb mumlade fram ett tack och gick mot Filtret. På dansgolvet stod en elektron och sökte efter någon att bilda par med. Ta det lugnt, sa Coloumb när elektronen vällde fram helt långsamt. Elektronen fick lägga band på sig tills Coloumb passerat.

På andra sidan dangolvet satt det fulla Filtret och filtrerade fulöl och lyssnade till sin egen resonans.

- Är du Filtret, frågade Coloumb. Filtret var något dämpad. Ursäkta, sa Coloumb och fortsatte, är du ...

- Men föj fasen, sluddrade Filtret, du faltar ju igenschting! Hon är borta! Vem, undrade Coloumb. Min flickvän Signalia, svarade Filtret. Hon stack med någon vessla till kille.

- VA? Sa du Tesla?, ropade Coloumb till och reste sig upp. Ja, eller nått, svarade Filtret. Ständigt denna Tesla, suckade Coloumb och satte sig ner igen. Plötsligt fnissade Filtret till, pekade på baren och sa:

- Kolla den där Signalen där, han är ju helt störd. Coloumb förstod att han inte skulle få något mer ur Filtret och satte sig vid ett eget bord. Han tog sig en diffunderare och reflekterade över ingående ledtrådar. Allt kretsade kring Tesla, men alla trådarna ledde bara ut i tomma intet. De hade ingen koppling till det potentiala fallet. Det fanns verkligen inget att tau på.

Telefonen ringde. På andra sidan tråden var mr X, som berättade att en okänd hade sprängt Fahrads kebab som låg mellan två ledande metallföretag. Coloumb tog den snabbaste vägen dit. Dock var han lite hungrig, så han stannade till vid Trefasgrillen nere på hörnet och köpte en grillad korv. Den smakade lite konstigt. Väl vid Fahrads kebab fick han tag på Anod och Katod som han frågade ut. Anod var lite positiv i början medan Katod var negativ hela tiden. Ett par namn dök upp som Coloumb hade hört förut: Tesla, Darlington och Bohr.

Fanns det något samband här? Han diffunderade, å diffunderade, å diffunderade och så fick han en lysande ide. Tesla hade tagit sina Darlings till Bohrhuset och väl där tänkte han släcka deras liv med en kortslutning. Trådarna började leda rätt. Kretsen var sluten. Coloumb hoppade in i bilen och gaussade iväg mot Bohrhuset.

Coloumb stannade bilen en bit från Bohrhuset och tog ett upptrampat spår genom skogen. Han sparade lite stigtid på att gena lite. Han smög in i hallén till Bohrhuset. Han stannade till och lyssnade. Allt var tyst. Men vänta, där hörs en svag signal. Coloumb försökte spåra signalen. Han smög sig sakta frammåt. Plötsligt såg han Tesla, lilla My och Signalia. De två flickorna var sammanlänkade till händer och fötter. Coloumb tänkte lite, men kom på att han skulle behöva kalla på förstärkning. Nä, det hinner jag inte. Coloumb kollade om elpistolen var laddad. Tyvärr var den inte det.

Han såg sig om efter ett vapen och hittade en bit tjock kabel. Han tog upp den, tog ett djupt andetag och tunnlade in i rummet. Tesla vände sig överraskad ohm. Coloumb slog med full kraft mot Tesla som vred sig undan från slaget. Tesla blev bara träffad på axeln och nu strålade han av ilska. Han slängde sin klocka med all kraft i en enda stor urladdning mot Coloumb.

Nåväl, för att få ett kort slut: Tesla fick elektriska stolen och Coloumb fick semester att hämta kraft på. Ett kort slut är ett gott slut.

  

För den som inte förstår hänvisas till följande litteratur:



Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.