Emissionen Nr 6 2001


Bättre förr?

Vad händer med matteundervisningen?

I år har lektionerna slopats helt och istället är det fler föreläsningstimmar i form av tretimmarsföreläsningar[...] Jag vill inte låta klyschig men det var bättre förr!

När jag började på KTH 1998 hade vi utöver föreläsningar tre lärarledda lektioner ā två timmar vardera samt tre timmar räknestuga i veckan på alla grundläggande matematikkurser. Förra året var det bara en lektion i veckan och tre timmar räknestuga. I år har lektionerna slopats helt och istället är det fler föreläsningstimmar i form av tretimmarsföreläsningar istället för 2-timmarsföreläsningar och en enda räknestuga i veckan. Jag vill inte låta klyschig men det var bättre förr!

Anledningen sägs vara att matematikinstitutionen fått kraftigt minskade anslag de senaste fem åren och har på så sätt tvingats säga upp personal i form av kompetenta övningslärare som ersatts med mindre kompetenta (läs: billigare) räknestugeassistenter. Och det är inte bara Elektro som drabbats, det ser likadant ut på samtliga grundläggande matematikkurser på hela KTH

ESN arbetar för en bättre utbildning

På ett långsiktigt perspektiv måste lektionerna återinföras. Men mer kortsiktigt måste vi göra det bästa av nuvarande situation. Vice SNO Dan Skogström och jag träffade den 28:e september Gunnar Johnsson (kursansvarig matte I & II) och Mats Boij (nybliven studierektor på avdelningen för matematik) för att diskutera förbättringar som kan göras i dagsläget för matte I och II. Med stöd av de åsikter som framträdde under första ESN-mötet föreslog vi att tretimmarsföreläsningarna skulle delas upp till tvåtimmarsföreläsningar och att tretimmarsräknestugorna skulle delas upp till två stycken tvåtimmarsräknestugor i veckan. Eventuellt skulle man även kunna inleda räknestugorna med någon kortare teorigenomgång (som påminner om lärarledda lektioner).

Mats och Gunnar var mycket tillmötesgående och menade att förslaget var ett steg i rätt riktning. De skulle kolla upp om det rent schematekniskt går att göra dessa omstruktureringar. Så förhoppningsvis ser vi förbättringar redan i matte II!

Tentor i period 2 för E3

En miss av schemaläggningen resulterade i att E3orna skulle ha tentamen på lördag eftermiddag (elmät), måndag eftermiddag (analog) samt tisdag förmiddag (matstat) i period 2. Med andra ord hamnade tentorna väldigt tätt inpå varandra, inte minst analogen och matstaten!

Efter några vändor har analogtentan flyttats till torsdag eftermiddag! Så förhoppningsvis kommer det extra andrummet göra att några fler tar tentorna!

Ny hemsida!

ESNs nya hemsida

ESNs hemsida har tack vare Henrik Åhlander fått en rejäl ansiktslyftning och påminner utseendemässigt om sektionens hemsida. Nytt är att det finns en sida för varje årskurs där information som berör årskursen publiceras! Så titta in på www.e.kth.se/esn och se vad som är aktuellt för just din årskurs! Dessutom får du hemskt gärna bombardera oss med information som skulle platsa på dessa sidor!

Hemsidan är även utrustad med ett utvärderingssystem som ersätter de gamla pappersenkäterna som vanligtvis delades ut i slutet av kursen! Nuförtiden kan du direkt gå in på hemsidan och fylla i utvärderingen under kursens gång (ju tidigare desto bättre för desto mer kan vi påverka). Gör din åsikt hörd och besök www.e.kth.se/esn!

Kämpa på med studierna nu!

Adam Malmcrona,
studienämndsordförande
<sno@e.kth.se>


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.