Emissionen Nr 6 2001: Who wants to live for ever?


Forever Young!

Who wants to live forever
Who wants to live forever
Forever is our today
Who waits forever anyway?

Död åt individen!
Människan blev självmedveten och intelligent

Drömmen

Drömmen om evigt liv. I alla fall till dess att någon sätter en pistol mot huvudet på en och trycker av. Är den egentligen så långt borta?

Man håller nu på med stamcellsforskning, man anylyserar hur celler skapas och hur de specialiserar sig. Man kommer då förr eller senare att komma fram till hur föråldringsprocessen fungerar för celler. Varför dör de? Varför dör vi?

Artutveckling kontra individutveckling, dvs. om man börjar från andra hållet. Fram till den tidpunkten i evolutionen då människan blev självmedveten och intelligent var det de evolutionära framstegen som drev på utvecklingen. En individ hade inte stor betydelse och inte det samhälle de bodde i heller.

Men i och med att människan började skapa ett komplext samhälle steg individen fram i centrum och den individuella och samhälleliga utvecklingen vida översteg den evolutionära kan man börja ifrågasätta om döden verkligen behövs. (Jodå, tänk bara på Hitler, Stalin, Pol Pot ... Red. anm.)

[Bild]

Döden

Döden av en individ är ju en förutsättning för att en art skall kunna utvecklas. Det är alltså en av hörnstenarna i evolutionär utveckling. Men i ett samhälle där individutvecklingstår i centrum, har döden verkligen något positivt värde?

Varje individ i vårt samhälle måste nu för tiden gå i skola i 15- 20 (Borde det inte bli 9+3+(10 till 15)? Red. anm.) år för att kunna bidra till samhällsutvecklingen. Detta bidrar man med i c:a 40 år sedan pensioneras man och väntar på att dö. Inte speciellt ekonomiskt.

Biologisk anledning?

Finns det verkligen någon biologisk anledning till att man måste dö? De flesta människor ser det som en självklarhet, men är det det egentligen? När man är cirka 19 har man nått toppen av sin fysiska utveckling och därefter är det bara utför. När man nått 19 års ålder har man ju redan bytt ut alla levande celler i kroppen minst en gång. Nu har man ju till och med sett att hjärnceller nybildas.

När man passerat toppen kommer de nya cellerna som skapas när någon gammal dör att vara sämre än de tidigare.

Detta måste vara en del av den specialisering cellerna har, det vill säga att det behöver inte finnas. Kan man modifiera DNA eller eventuellt störa processen så att de nya cellerna inte är sämre? Man byter celler så som man gjort upp till toppen av den fysiska utvecklingen. Sedan fortsätter man detta så länge man vill! Varför skulle man då dö av ålder?

Sjukdomar med mera

Nu finns det säkert de som påstår att de flesta dör av sjukdomar i alla fall. Detta må vara sant men hur stark relation insjuknandet har med åldern är ju en annan intressant fråga. Vad kan man inte göra om man kan styra upp DNA lite bättre?

Psyket

Varför skulle man inte vilja dö?

Varför skulle man inte vilja dö? – Varför skulle man? Ponera vad Einstein hade kunna tillföra världen om han levt 50 år till och att han levde dessa 50 år i samma fysiska kondition som en 19-åring.

Jag tror att relationen mellan psyket och de kroppsliga signalsystemets signaler om föråldring bara är en effekt av att kroppen fysikt håller på att dö. Om man varit 120 år gammal med en kropp som en 19-åring tror jag inte att man känt sig varken gammal eller trött på livet. Man hade däremot haft enorma erfarenheter för att hjälpa den samhälleliga utvecklingen framåt.

Samhället

Detta är nog den absolut svåraste frågan att lösa. Man skulle givetvis vara tvungen att införa bestämda regler mot att skaffa för många barn om man vill leva mycket längre. Annars skulle jorden ganska snart drabbas av överbefolkning.

Ett annat stort problem är: Ponera att ett stort läkemedelsföretag skulle komma på en tablett man kunde ta som blockerade kroppens föråldringsprocess. Sådanna tabletter skulle man då behöva äta ganska ofta och de skulle med stor sannolikhet inte vara gratis.

Detta skulle få effekten att de rika och mäktiga skulle köpa och äta medan de mindre rika skulle få klara sig utan. Om man extrapolerar detta i tiden ser man att effekten skulle bli att de rika och mäktiga skulle bli ännu rikare och ännu mäktigare och besitta mer och mer kunskap och erfarenheter.

De mindre rika skulle behöva säkra sin framtid och om man tittar på världen idag så görs det framförallt genom att man skaffar många barn (framförallt i Uländer). Detta skulle göra att de rika blev färre och färre i förhållande till resten av befolkningen. På sikt skulle detta leda till en ohållbar obalans.

Individen Gustaf

Döden är det största här i livet. Det är därför som man har sparat den till sist.

Jag känner själv att det vore himla trist att inte få se de saker som man kommer att hitta på om 100 år. Jag känner också att tiden och åldrandet kommer att förstöra det som är jag, sakta i smärtsamma små steg, man tappar lusten och farten.

Man saktar ner och tynar sakt men säkert bort. Jag lever för min kreativitet och jag kan bara se hur de lite mer erfarna indivíderna i vårt samhälle verkar sjunka ner i sig själva redan när de kommer mot sådana ringa åldrar som 35.

Jag vill inte vara låst i min tanke (vem är inte det föresten!?) jag vill inte tappa orken eller glädjen i att få läsa Ny Tekniks tekniksidor och fascineras och förundras över allt nytt som kommer. Jag vill inte sitta där och säga att Det är ju så mycket nytt som händer och jag hinner bara inte med!.

  

Jag hinner med hyfsat nu, varför skulle jag inte göra det om 25 år? Jo därför att min kropp håller på att DÖ! Antagligen lever jag minst 60 år till men är de några 60 år som jag vill att de skall vara eller är de 60 år av förfall?

Som tur var är minnet så dåligt att jag aldrig kommer att märka att jag håller på att dö förän det är för sent.

Till slut

Jag tror att detta är ett problem som kommer att uppstå inom en mycket snar framtid. Om 5-20 år har man med stor sannolikhet lyckats spåra vad det är som gör att man dör.

Vad man kan fråga sig är vad vi skall göra? Det är bra att ha påbörjat diskutionen innan vi sitter där med problemet i knät.

  

Ett tips till er alla som hunnit så här långt, läs Science Fiction, framförallt Isaac Asimovs Stiftelse och Robot romanserier och David Wingroves Chung Kuo romanserie. (De är alltså inte serietidningar utan en följd av romaner!). Dessa handlar i mångt och mycket om dessa problem.

Framtiden är närmare än vad ni tror och antingen kan man blunda eller surfa på vågen.

En upprörd,
Gustaf Westerlund


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.