Emissionen Nr 5 2001: En resa i tid och rum.


Esquadern

Vi glömde alla våra tentor för en stund och drömde oss till en tid då tentor inte ens var påtänkta: den mytomspunna vikingatiden. Vi seglade som sanna vikingar ut på havet för att finna ro, för att sedan segla in i hamn och njuta en mjöd. Esquadern 2001 gick i vikingarnas spår...

Totalt 18 stycken båtar och drygt 100 personer deltog i 2001 års Esquader som startade i Säck. Alla samlades under söndagen och när staben sent om sider kom i hamn så kunde man redan känna att stämningen var på topp. Alla båtar låg bredvid varandra längs Säcks klippor och från varje båt hördes sång, musik och stoj.

På måndagen vaknade vi med strålande väder. Även om sommarvärmen inte till fullo gjort sitt intåg, värmde solen alla bleka kroppar. Under morgonmötet framkom en tråkig nyhet. Eskil, kapten på Evita, hade under natten brutit benet när han hoppat mellan ett par stenar. Han hade varit tvungen att hämtas av räddningsbåt. Detta var naturligtvis hemskt tråkigt och Eskil kunde heller aldrig komma tillbaka för att fortsättsegla.

[Bild]

Lekar på Bullerön

Under måndagen seglade vi till Bullerön. Friska vindar och fint väder gjorde seglingen underbar. Väl framme anordnades klassiska sommarlekar på en av öns ängar. Knoptävling, stövel- och vattenballong-kastning var ett par av grenarna. Planerna på en gemensam dragkamp gick dock i stöpet när tillsyningsmannen bad oss att avbryta. Detta på grund av att ej namngivna personer inte sköt sig så som man kan förvänta sig av en teknolog från KTH. Detta var mycket tråkigt och vi avbröt därför lekarna och bad om ursäkt.

Under tisdagen seglade vi mot Björkskär. För den som inte var där kan det sägas att det är en underbart vacker liten ö i ytterskärgården. Stora klippor samt en liten bastu utmärker ön. Denna kväll var det dags för sillis. Staben bjöd på sill, bröd och framförallt dricka. Solen gick sakta ner medans alla satt och njöt på klipporna under gemensam sång. När alla ätit spreds festandet ut över ön. Somliga trängdes i en milt sagt överfull bastu, andra satt och skrålade till tonerna av en guitar.

[Bild]

Grillis på Östra Lagnö

På onsdagsmorgonen vaknade alla till ett morgonmöte som i många fall kändes som det tidigaste av alla. Det gick också att konstatera att det hade rasat ett mindre krig i rotfrukternas tecken under natten. När allt var städat och vi givit vårt bidrag till tillsyningsmannens bastuverksamhet seglade vi åter med sikte på Östra Lagnö. Det blåste rejält denna dag och det gick kraftig sjö. Somliga, ej namngivna, burkade på fel sida av båten hela tretton gånger, eller var det fler?

På kvällen bjöds det till grillis. I solnedgången på Östra Lagnös nakna klippor bjöds det diverse delikatesser (kött, potatissallad) samt både öl och vin. Kvällen var mycket vacker och den förevigades av Philm Kalle som sprang runt och filmade. Från Lagnö, som ligger lite mer skyddat inomskärs, fortsatte Esquadern åter mot skärgårdens ytterkanter, nämligen Ängskär. Det är en trevlig ö men där fanns ett minus. Toaletten låg cirka 20 minuters gångväg från naturhamnen, och då var det också svårt att hitta. Vissa båtar hade dock ett mindre överflöd av dessa faciliteter, så naturen fick vara ifred denna gång.

När, närapå, alla båtar kommit fram var det så dags för Esquader- festival. Varje båt hade möjlighet att framföra varsin sång om hur seglingen varit så långt. Staben var först ut och vi framförde en ny variant på Petters Mikrofonkåt, En segelbåtslåt. Detta följdes av ett antal bidrag som alla imponerade stort på staben(= juryn).

[Bild]

Vinnarna i Esquader-festivalen

[Bild]

Gruppbild från Esquader-festivalen

Vinnare blev emellertid båten Evita. De framföre en poetisk nytolkning om Hallénvisan där de med känsla och darr beskrev sin frustration över att segla vind för våg utan kaptenen Eskil.

Efter Esquader-festivalen fortsatte kvällen med båtfest som uppladdning inför kommande dags kappsegling.

[Bild]

Glada vinnare av seglatsen

Kappseglingen

På morgonen kände man tidigt att det låg en spänning i luften. Esquadern var inte längre en social tillställning utan en tävling. Det fanns ingen som skulle acceptera något annat än en första plats och det var därför tävlingen blev så spännande. Denna dag var gudarna inte goda och förhållandena var hårda. Det blåste mycket kraftigt och det gick hård sjö. De extrema förhållandena gjorde tävlingen än mer spännande. Dessvärre ledde det till att Lynx tvingades i nödhamn och flera båtar drabbades av större eller mindre tillbud.

Efter målgång räknades bästa tid i förhållande till lystal ut och på kvällen kunde Mornin Cloud utropas till segrare.

Slutfesten anordnades på Finnhamn i ett mysigt båthus. Under kvällen delade staben ut priser för olika bedrifter under veckan. PR Noja tog hem det stora priset för poängjakten som pågått under veckan. Pris delades också ut i bland annat bästa sång, bästa film och värsta landkrabban.

Alla åt och drack under kvällen, på bekostnad av ett ej namngivet företag. Anders Tillvén, från förra årets stab, stod för underhållningen.

[Bild]

Bad och vatten.

Slutligen

Jag har många fina minnen från veckan. Till exempel minns jag att de flesta badade trots det kalla vattnet. Jag minns också att vi i staben, som traditionen kräver, slängdes i vattnet under slutfesten. Somliga föll, precis som Gulan, ner i vattnet utan avsikt. Andra träffades av kaskader med vattenballonger eller blev nedsprutade med vattenslang.

Ett annat minne är alla skämt som vi i staben utsattes för. En morgon vaknade vi med en stor fallosymbol på skrovet och ena förtampen ordentligt splitsad. Vår kära (plast)and Eje rövades också bort ett antal gånger och dagen efter slutfesten vaknade vi med en mindre tall fastknuten i vår förtamp.

Det var mycket roligt att få anordna Esquadern och som ettor så var det en extra utmaning. Att aldrig ha seglat Esquadern gjorde också att vi förhoppningsvis bidragit till förnyelse.

Vi i staben tyckte att det var en fantastiskt rolig vecka och hoppas att alla som var med också tyckte det.

Oscar Blomkvist


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.