Emissionen Nr 5 2001: Konglig Amiralitet testar ...


Cognac

Fram med kuporna ...

Kk Sillsump, HMS Fylgia STOP GMY STOP
Amiralen svarade genast: MYT STOP

Just som amiralen hade satt sig i sin favoritfåtölj i gunrummet och tänt en cigarr så kom Signalamiralen med ett brådskande telegram till Amiralen:

[Bild]

Mayday Mayday Mayday STOP Skeppscognacen är slut! STOP Undsättning begäres av Det Konglig STOP Amiralitet med en låda STOP De Luze Cognac V.S STOP Kk Sillsump, HMS Fylgia STOP GMY STOP Amiralen svarade genast: MYT STOP

Innan Amiralen skred till undsättning skänkte han en stilla tanke till sin olycksbroder ombord på pansarkryssaren. Inte nog med att kommendörkaptenen bara var kommendörkapten och inte Amiral som Amiralen, nu var även cognacen slut. I samma stund insåg Amiralen varför kommendörkaptenen bara var kommendörkapten. Amiralen tillkallade sina mannar i Amiralitetet, och utrustade med lämplig uppsättning spirituosa skred de till verket. Amiralen tänkte att även om besättningen har en till förståndet klen chef så ska hans bristande känsla för stil och finess inte få sprida sig bland besättningen.

[Bild]

Skeppscognac

Då cognacens alla smaker skulle komma till sin fulla rätt begav sig Amiralitetet med en rikligt fylld humidor ut i vår underbara skärgård medelst torpedbåt och förtöjde på en för fosterlandet strategiskt mycket viktig jagarbrygga där de möttes av kommendörkaptenen och dennes sekond. Bryggan lades relativt omgående in i en gemytlig rökridå av Västindisk modell och flaskorna ställdes fram.

Amiralerna betraktade flaskorna med stigande men återhållen entusiasm och Amiralen presenterade utbudet som var följande: Grönstedts monopol, Grönstedts XO, Hennesy VS samt Remy Martin VSOP. Av någon för amiralerna outgrundlig anledning försågs de även med en flaska Apricot Brandy. Detta kunde ingen förstå, med då den stod till förfogande så skulle naturligtvis även den testas grundligt. Amiralen betraktade stolt sina mannars mod.

Amiralen är av den lite äldre skolan och minns fortfarande den gamla hederliga femgradiga betygsskalan vilken ansågs vara korrekt att använda. Den numera använda fyrdelade skalan förkastades direkt, vilket även skolverket borde göra. Under samtal om krutmängder och skjutavstånd testades cognacerna samtidigt som kvällsbrisen hälsade på. Så punktlig att man skulle kunna ställa sitt skeppsur efter den. Amiralerna hade fullt sjå att hålla rökidån av adekvat tjocklek.

[Bild]

Rökverk

Det är ju nu så med cognac att den smakar annorlunda vid brukandet av rökverk. Smaken kan även uppfattas olika beroende på vilket rökverk som avnjutes. Att inte alla på vår jord vandrande människor anser cognac vara det livselixir som stärker kropp och själ och ingjuter mod i det mest förskrämda manskap är självklart för varje Amiral oförståeligt. Vi anser att sådana, möjligen i andra sammanhang förträffliga, personer helt enkelt bör inmundiga en annan dryck. Dock ska sägas att äpplecider vore ett högst olämpligt val, för att inte säga ödesdigert. Är det äpplena man vill åt kan amiralitetet rekommendera Calvados eller Pommac.

Det bör även påpekas att rökverk, även i ringa mängd, inte faller alla i smaken. Därför undviker vi cigarrer just denna gång då cognac var det som skulle avhandlas. Osquar och Osqulda får helt enkelt ge sig till tåls med att förkovra sig i sina cigarrkunskaper. Möjligen återkommer Amiralen en annan gång med en berättelse berörande detta. Under tiden kan Osquar och Osqulda bege sig till Brobergs alternativt Cigarrummet på Södermalm och där fråga om råd. Självklart kan även en Amiral tillfrågas, om en sådan råkar vara tillgänglig vid tillfället.

Då cognacerna hava olika lagringstid och betingar olika priser, kan viss orättvisa utläsas ur testerna, detta är förvisso precis som i verkliga livet. Rättvisa finns inte! Dock kan man få en fingervisning i hur smakerna skiljer sig.

Nu följer testet tecknat fritt ur minnet av Signalamiralen:

Hennesy VS.

Denna cognac blev snabbt kvällens snittcognac. Helt enkelt den som man utgick ifrån. Anledning var månne att cognacen inte var särskilt något i sammanhanget.

Omdöme: Snäll och välsmakande, fruktig, eventuellt något stickig.

Remy Martin VSOP.

Cognacen föll de flesta amiraler i smaken, även om den inte var den bästa någon druckit.

Omdöme: Druvig/spritig, påminner om monopol, rakt på sak stark men inte spritig, rullar runt och smakar även efter svälg. Plus i kanten

Grönstedts Monopol.

Monopol hade det icke helt lätt att slå sig fram då storebror XO var med i testet.

Omdöme: Lite rökig, whiskytendens, enkelspårig platt. Spritig fruktig doft+smak. Lagrad. Minus i kanten

Grönstedts XO

Om Amiralen får rekommendera en skeppscognac för Pansarkryssaren blir detta den som blir utvald!

Omdöme: Vad skall man säga? Komplett! Ojdå, nu har jag en ny favorit, passar mig perfekt, finns det mer? Stor rund fyllig – det blir inte bättre! Klar favorit. God, ej för rökig. Lysande vilken smak vilken bouquet! Jag är nöjd. Len och fin, bra om man vill betala för mindre smak.

Apricot Brandy

Varför Apricot Brandy deltog i testet förstod vi ännu inte. Den var ju fel helt enkelt.

Omdöme: Hallå där, jag skulle ha cognac och fick en prinsesstårta rakt i ansiktet. Söt sliskig och löjlig. Passar vilken syjunta som helst som mustaschen på en diktator, inget för mig med andra ord, jag hade träslöjd.

  

Amiralen tog nu fram en av flaska cognac av samma sort som pansarkryssarens och lät amiralerna prova den. Likheten med Apricot Brandyn var slående. Där fanns en tydlig smak av aprikos och vi tänkte alla genast på manskapet ombord på HMS Fylgia som måste ha lidit fruktansvärda kval.

Vi förstod nu att vår Amirals val att ta med sig likören endast var i undervisande syfte, och inte ett tecken på sviktande ledarskap. Kommendörkaptenen insåg sitt misstag och lovade att i fortsättningen alltid rådgöra med amiralitetet i dylika spörsmål.

Konglig Amiralitet

  



Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.