Emissionen Nr 4 2001: Om du raukar ha semestern obokad


Gotland i sommar!

Du kanske har varit på Gotland någon sommar i några veckor, här kommer lite tips från en urinvånare.

[Bild]

Kalksten, expect no other!

Sommaren är som sagt kort och det gäller att ta tillvara på de bitar som finns. Att åka till Gotland är nog bland det bästa och roligaste man kan göra även om man är studerande eftersom det är ganska billigt att åka dit. Det finns några olika sätt att ta sig till den stora stenen ute i havet. De flesta färdmedlen kräver att man bokar i tid!

Långsamt dit

...ett varningens finger höjs, tax-free butiken är ALLTID stängd på Gotlandsbåten...

Slow-boat, man kan åka en vanlig färja från Nynäshamn eller Oskarshamn. Ser ut ungefär som Finlandsfärjorna men ett varningens finger höjs, tax-free butiken är ALLTID stängd på Gotlandsbåten och roligare saker kan man göra med sitt liv. Men den är billig.

Man brukar kunna ta sig till Gotland enkel resa för mellan 90:- och 155:- om man är studerande. Det har lite att göra med när man åker. Åker man natt föreslår jag att man delar på en hytt eftersom golvet är hårt och vilstolarna få. Alternativet att festa natten igenom funkar också men är nog dyrare än att bo i hytt. Tar ca 5 timmar.

Snabbare

Speedboat, HSC Gotland åker i ca 35 knop eller knappt 70km/h. Detta gör att man kommer till Gotland på knappt 3 timmar. Nackdelen är då förstås priset, skall man åka en båt med flera 10-tusentals hästkrafter i vattenjetmotorer får man nog köpa det.

En enkel biljett går på mellan 165:- och 295:- om man är studerande. Några tips om man vill åka på denna båt är att ta med någon fika för det är rätt dyrt på båten. Det finns också hörlurarutag och de kör en film vid varje överfart och vill man ha ljud till den tar man antingen med sig lurar eller köper några billiga på båten för 25:- (med motsvarande ljudkvalitet!).

Snabbast

Stand-By flyg. Detta är det i särklass snabbaste sättet att ta sig till kobben i östersjön (bortsett från eget flygplan). Det tar drygt en halvtimme från Bromma eller Arlanda.

Från Bromma är det Brathens Malmö Aviation som flyger och från Arlanda SAS. Det är relativt billigt och kosta bara ca 300:- för en enkelresa. Nackdelen är så klart att man inte vet om man kommer med, men om man tar några okristliga avgångar brukar det inte vara några problem.

Egen båt

Detta kan vara ett mycket trevligt sätt. Att ha hotellrummet med sig i Visby Hamn är ju både trevligt och ekonomiskt. Det kan däremot bli ganska högljutt där och om man vill sova kl. 20.00 kanske man bör ha trippla skrov eller nått i den stilen.

Glöm inte sjökortet och kompassen då det är en stund på öppet hav. Vill man träffa Visby måste man vara ganska nogrann. Kolla med SMHI innan så att ni inte hamnar i någon storm eller så. Då är det ju inte så roligt längre framförallt om man skall segla.

Eget flygplan

...tar det nog inte mer än 5-10 min från Bromma.

Har man tillgång till ett eget flygplan eller helikopter är det kanske att föredra. Det brukar inte vara så vanligt bland studenter men man vet ju aldrig om det finns någon som tjänat storkovan på IT-bubblan!

Med Viggen eller Gripen i full kareta med Afterburner tar det nog inte mer än 5-10 min från Bromma. Kolla gärna innan att luftvärnet inte har några övningar med skarpa buler.

När man väl är där

Vad skall man då göra när man tagit sig till den lilla stenkobben? Man kan ligga och sola på en altan någon stans men det kan man ju göra på fastlandet också. Tycker man att sola är trevligt och att packas som sillar är ännu trevligare kan man ju åka till Tofta strand som ligger typ en mil söder om Visby.

Tycker man att man gärna vill kunna vända sig på sin plats utan att behöva be de 18 närmaste personerna flytta på sig lite kan man ju leta sig till lite trevligare stränder.

[Bild]

Ihreviken by night!

Tre kilometer sandstrand

Jag är uppväxt i en lite håla kallad Ihre som ligger 3 mil norr om Visby. Här finns ett vandrarhem, en pub, en restaurant (med schyst mat, mycket bättre än á la carten på Quantum) och en 3 km lång sandstrand!

Trixet är att när man kommer ner till Ihreviken som det kallas, ser man bara en massa sten. Denna sten är bara till för att lura bort alla Stureplans-nerdar så att de kan åka till Tofta istället! Om man läser lite på skyltarna kommer man fram till att det ca 200 m åt höger (om man tittar ut över vattnet) finns en sandstrand.

... äta lite god mat med trevligt rött vin och se solen gå ned i havet.

Eftersom alla Stureplansnerdar är på Tofta brukar det vara en lugn stämning här och trevligt bad och solande. Vill man ha lite mer fart finns det även en tennisbana och en Beachvolleybollplan. Efter en match kan man släpa sig över till puben/restauranten och sjunka ner i en stol, äta lite god mat med trevligt rött vin och se solen gå ned i havet.

Egen tältplats

Vandrarhemmet är inte i Grand Hotel klass men kostar inte som det heller. Om man vill tälta så finns det ingen tältplats men allemansrätten säger att man får tälta en natt på ett ställe och det brukar stå några tält mellan puben och sandstranden.

Har man tur är det livemusik just den kvällen man är där och har man riktigt mycket tur (jag har haft det!) får man se Bo Kasper köra några låtar för en utvald publik.

Andra saker man kan göra på Gotland är att cykla runt en massa. Det finns en Gotlandled som går runt hela Gotland. Jag har aldrig gjort det så jag vet inte så mycket om det.

Tycker man om kultur finns det i princip hur mycket som helst. Jag tycker nog att man skall börja med museet Fornsalen som ligger på Strandgatan i Visby. Där kan man sedan bestämma sig för vad man vill se.

Gotland runt

Att bila runt på Gotland är inte som att bila i Lappland, Gotland är mindre men ändå typ 15 mil långt och 4 bil brett.

Vill man hyra billiga bilar skall man inte gå till Shell eller Statoil utan till Visby Car Rental (tror jag de heter). De hyr ut gamla 240 och liknande till ett mycket överkomligt pris.

Man skall nog inte förvänta sig någon klimatanläggning men klimatet på Gotland är ju så bra! Visby Car Rental finns straxt norr om Öster Centrum (som finns strax Öster om österport som ...).

Till sist skall jag kanske ta upp lite om nattlivet i Visby. Mitt favoritställe hete Munken (Munkkällaren) och ligger vid Stora Torget. Det har typ 3 eller 4 dansgolv med allt från Salsa till vanlig slammer o dunk.

Att förvänta sig något RWD eller FWRD golv med några Rare Grooves vet jag inte om man kan men det finns en vinylhörna! Har man inte åldern inne föreslår jag att man tar sin middag på Munkkällaren och äter då en pasta för typ 90:- vilket egentligen är typ 50:- då man slipper betala inträde! Förfesta får man göra någon annan dag!

Det var allt för mig och komihåg att Hoburgsgubben alltid ser dig!

En riktigt ullluktande Gute,
Gustaf

Spöken!

Det finns en sägen på Gotland om det så kallade Marteboljuset. Det var så att en gång för länge sedan bodde en far med sin son i ett torp inne i skogen vid en myr, Martebo myr. En dag gick sonen ner sig i myren och kom aldrig tillbaka. Hans far, som var epileptiker gick ut varje natt med en stormlyckta för att leta efter sin son. En natt, då han stod på en bro över en bäck fick han ett anfall och ramlade ner i bäcken. Där dog hans kropp men hans ande letar fortfarande efter den förlorade sonen. Jag har sett honom, har du?



Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.