Emissionen Nr 4 2001: Som hemma fast ändå inte


Varför Chalmers?

När det finns Teknis? Det kan inte jag förstå! Inte värdens mest intelligenta textrad kanske, men frågan är ju befogad. Kan det bli bättre än KTH?

Fotografen glömde filmen så här får han en full rulle.

För att få svar på denna fråga åkte vi till Göteborg. Vi hade blivit bjudna på middag av elektrosektionens styrelse och det första vi märkte var att det fanns många likheter. Styret ursäktade sig lite för att det inte var så städat som det borde. Nollestädningen fungerade tydligen inte perfekt i år. Att äta i sektionslokalen hade även här sina svårigheter. Plåtarna passade inte i spisen och det var inte helt enkelt att skrapa ihop till de gafflar som behövdes till middagen.

Kanske var det så att skillnaden mellan KTH och Chalmers var mest geografisk. De hade en förening som ordande fester, en som skötte sektionslokalen och en som höll i tidningen. Och ja, de har en kurs i elfält som av många betraktades som den svåraste i utbildningen!

Avlönad ordförande

En stor skillnad var dock att de hade två heltidsarvoderade styrelsemedlemmar. Detta lät ju först lite väl överambitiöst, men när vi fick veta att sektionen hade ett eget tryckeri och bokhandel och därför omsatte flera miljoner per år förstod vi.

En annan mer social skillnad var att när vi, för att vara artiga, skulle hälsa på livsformerna i kylskåpet inte fick något svar. Helt dött! Hur har Chalmers tänkt hänga med i utvecklingen om de inte har någon grundforskning i kylen?

På overallfronten var det ännu lite sämre än på KTH. Detta berodde kanske på att det bara var föreningar och inte sektioner som hade overall, och att de som hade overall inte använde den berodde kanske på att kårstyrelsen även på Chalmers aktivt motarbetar allt studentikost. De har faktiskt gått ett steg längre än THS och kommer att införa totalförbjud av overaller i det nya kårhuset när det blir klart.

Nu hade vi ju inte bara åkt ner för att hälsa på elektrosektionen utan även för att prova de enorma kanelbullar som enligt ryktet skulle finnas i Göteborg. Dessa motsvarade minst sagt förväntningarna då de var lika stora som en vanlig tallrik. Och så skulle vi ju se Cortegén också!

Squvalp på torra land

Cortegén kan, för dem som inte har sett den, enklast förklaras som Squvalp på land, eller möjligtvis som ett mini-Quarnevalen. Alltså tidningsförsäljning, spikande, papier-maché-snusk, gratis byggöl och en klämkäck låt på repeat i högtalarna.

Eftersom Chalmeristerna inte bär overall till vardags och det är tråkigt att få målarfärg på sin nyinköpta vårtröja, jobbar de i byggrockar. Dessa är prydligt färgade efter vilken rang man har i ekipaget, vagnchef, vice vagnchef och så vidare ner till de vanliga byggjobbarna. Fantastiskt hierarkiskt!

Fastän det var ganska mycket sista minuten-spikande blev de klara i tid för på valborg rullade Cortegén som vanligt ner för Avenyn.

Klockren kritik

Trots att det regnade var gatorna fulla av folk som ville se vad teknologerna hade hittat på i år. Tåget bestod (som vanligt) av både aktuella och roliga bidrag. Idéer som verkade roliga på pappret, men som föll i verkligheten varvades med klockrena smällar mot både det ena och det andra.

Några personliga favoriter var Skalman med vänner som rökte på ordentligt, några finska skidåkare som varvade skidåkning med sprutor av modell större, eller varför inte några bitar från Teliareklamen som drabbades av I love you-viruset. Sist åkte maskins studentorkester Oskar Mutter med texten Fortare för fan! ; KTH. En passande avslutning, tyckte vi!

Borta bra?

Nu låter ju det här som om det faktiskt är lika bra att gå på Chalmers som på KTH, men så kan det ju inte vara. Och det är det inte heller. Elektrosektionen på Chalmers har till exempel fortfarande sektionsfärgen gult. Vi påpekade att elektronen faktiskt är vit, ett välkänt faktum på KTH i snart 50 år, men den upptäckten hade tydligen inte nått Chalmers än. Huruvida de trodde att jorden var platt frågade vi dock inte; Man måste visa hänsyn för de mindre lyckligt lottade!

- HEJ OCH HÅ, KTH!

David Möller & Cecilia Nylander


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.