Emissionen Nr 3 2001: Enformig musik och irriterande...


Ringsignaler

Vart man än strövar, vart man än går, så finns den alltid där.Den enformiga musiken.De irriterande ringsignalerna.. Ska det behöva vara på det viset?

För tio år sedan var det ingen större fara. Man kunde röra sig ganska fritt i världen utan att behöva bekymra sig om det. Ibland kunde det hända att man stötte ihop med en stressad man med Armani-kostym och aktieportfölj som hade en. Mobiltelefon alltså. Med en irriterande ringsignal. Sedan hände det någonting. Plötsligt skulle alla ha en egen. Det blev lite av en modegrej som sedan blev en del av våra liv. Man skulle kunna få tag på vem som helst, när som helst, var som helst via mobiltelefon. Visst har den mobila revolutionen inneburit en hel del fördelar och många gånger förenklat våra liv. Men vi har också fått betala priset för den. Den enformiga musiken har tagit över våra liv.

I begynnelsen

Den enformiga musiken har funnits före mobiltelefonernas födelse. I lite mindre skala har den nått fram till oss genom andra apparater. På sjuttiotalet dök de första syntarna upp. I syntarnas begynnelse var syntmusiken aningen enformig. Låtar som den gamla klassikern Popcorn gavs ut på skiva, spelades på radio och spreds över världen. Sedan kom grupper som Kraftwerk och förde syntmusiken vidare. Huruvida Kraftwerk musik var enformig, bra eller dålig tänker jag inte spekulera om här. Det råder delade meningar i den frågan. Man kan i alla fall konstatera att syntmusiken utvecklats och idag är den mindre enformig än den var under Popcorns storhetstid. Under åttiotalet började Tv-spel och dataspel spridas runt om i våra hem. Visst var det roligt med spel som Tetris, Ms. Pacman och Super Mario Bros, det är det nog många med mig som tycker. Men för att spela dem så var man tvungen att genomlida timmar av enformig musik. Timmar av blippande och bluppande. Efter ett tag vande man sig. Man kunde ju alltid stänga av tvspelet, gå därifrån och slippa den enformiga musiken för en stund. Med mobiltelefoner är det annorlunda. Du kan visserligen stänga av din egen telefon eller din egen ringsignal. Men du kan inte alltid stänga av andras.

Olika sorters musiksmak

De irriterande ringsignalerna skulle egentligen inte behöva vara ett så stort problem. Om nu alla människor bara hade samma uppfattning om vad som är bra musik och vad som inte är det. Om det inte fanns elaka människor som väljer de mest irriterande ringsignalerna med avsikt att irritera sin omgivning så mycket som möjligt. Men tråkigt nog så finns det elaka människor och människor har olika musiksmak. Så den enformiga musiken har blivit ett problem.

Vad ska vi göra?

Vad kan vi då göra åt problemet? Vi kan börja med att respektera de förbud mot irriterande ringsignaler som finns på vissa platser, biosalonger, föreläsningssalar med mera. Tyvärr kan man inte förbjuda irriterande ringsignaler överallt. Så om vi ska få en bättre värld att leva i måste vi ta lite hänsyn till varandra. På de senaste mobiltelefonmodellerna har vibrationsringning blivit standard. En mycket bra uppfinning som gör att bara en person blir störd när det ringer. Och den personen kan stänga av telefonen när den personen vill det. Men fram till att flertalet människor skaffat vibrationsringning så får vi uthärda.

Vad kan då du göra för att vi ska få en värld med mindre enformig musik? Välj ringsignal med omsorg, ta hänsyn till andra och om någon vänligt men bestämt påpekar att du har en irriterande ringsignal, försök då göra den personen till lags genom att byta till en annan mindre irriterande signal. Det finns så mycket ondska i världen ändå.

Text: Daniel
Foto: Magnus G


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.