Emissionen Nr 3 2001: Emissionen testar...


Kaffe

Handplockad, torkad, malen bönjuice på KTH.

[Bild]

Måndag morgon, uppvakning om fem minuter.

Hur ser kaffesituationen på Teknis ut egentligen? Kan Osquar och Osqulda få sitt koffeinintag tillgodosett, utan att likt häxdrickande fjårtisar behöva hålla för näsan när de sväljer? Några av Emissionens koffeinister* tog sig an denna viktiga studiesociala fråga. På samtliga ställen har vi testat en vanlig, enkel, slät kopp kaffe. Ingen Capuccino, chokladkaffe eller något annat i den stilen.

SjuElvan

SjuElvan tidigt en måndagmorgon kan liknas vid uppvaket på en kirurgavdelning. Detta sånär som på avsaknaden av marmeladförsedda skorpor. I övrigt så brukar genomsnittsteknologen vara lika disorienterad och trött som en narkospatient, och ha ont i kroppen på de ställen där det inte gjorde ont att slå sig under helgens festande.

Muggen i tunt papper blev så varm av bönjuicen att den knappt gick att bära hela vägen till bordet, och väl där så gav den även bismak till kaffet. Vi saknar de gamla icke-biologiskt nedbrytbara frigolitmuggarna! Man borde få en bättre mugg för 10:-. Vi i testpanelen har som antagande att SjuElvans goda rykte i kaffeväg är beroende på just att det ofta dricks som första kopp på morgonen, och därför smakar himmelskt.

[Bild]

Fantastiskt!

Tolvan

Den något stokastiska bryggfunktionen i Tolvans gamla kaffebryggare har fått många teknologer att grina illa. Men då det nu har kommit dit en ny fin maskin så är läget annat. Automatkaffe blir helt enkelt inte bättre än så här. Att man dessutom får dricka det i en riktig porslinsmugg, som du skall diska efter dig, gör inte s(m)aken sämre. Miljön är också den bästa bland platserna i testet, i alla fall de gånger det finns en soffa ledig.

Mörkrummet

Om detta kaffe har det genom åren spridits många myter och vandringssägner. Hur smakar det egentligen? Är det så starkt att det fräter hål på kaffekoppen? Och framförallt: Var finns det hemliga receptet på denna häxbryggd? Det finns bara ett sätt att få reda på sanningen om mörkrums-kaffet: Skicka ett mejl till <che@e.kth.se> med texten Ja, jag vill gå med i Emissionen!!!. Sedan får du dricka hur mycket mörkrumskaffe du vill, om du tål så starka saker vill säga...

[Bild]

Cafè coretto espresso med grappa

Kaffet som lämpar sig bäst till alla former av espresso och capuccino är kaffet Illy. Det finns att köpa i välsorterade livsmedelsaffärer och kostar 50-60:- för 250 gram.

Anledningen till varför man har grappa i espresson är inte för att kaffet ska smaka grappa utan för att framhäva kaffesmaken. Man bör därför inte hälla i för mycket grappa. Grappan som används bör vara av märket Nardini, den finns tillgängliq för vem som helst att köpa i större delen av norra Italien.

Man skulle kunna använda grappan som säljs på systemet, men den passar bättre till andra användningsområden (som till exempel nagellacksborttagning).

För att uppnå den rätta känslan så bör kaffet bryggas i en espressobryggare på en gasspis. Kaffet ska sedan hällas upp i små förvärmda koppar av tjockt gods. Sedan är det bara att tillsätta grappan och njuta.

Kåren

När de i Lasse Åbergs film sällskapsresan frågar om det finns svenskt kaffe på hotellet, så frågar de nog efter den typen av kaffe som finns på kåren. Det här är ett kaffe som alla kan dricka, som egentligen smakar rätt så bra utan att vara någon direkt smaksensation. Kort sagt: kaffets Volvo. Ett bra köp då man bara behöver punga ut med 4 spänn för det om man köper käk samtidigt.

D-huset, Pissoaren

Datalogerna har det inte lätt. Inte nog med att D-huset på grund av den säregna lukten blivit känt som Elefantstallet så intar kaffet där jumboplatsen. En plastmugg Gevalia går lös på 6 kronor och då har vätskan en svag lukt av något som skulle kunna vara nästan kaffe. Färgen, ljusbrun, slår dock den sista spiken i kistan. Det smakar lite beskt, men inte kaffe. Ett citat från en i testpanelen summerar upp det hela: Vem har bajsat i mitt vatten?.

Quantum

Här har kaffet mer kaffesmak än kaffet i D, men det bör drickas innan det blir ljummet. Ingenting att skriva hem till mamma om med andra ord. Fördelen är att det är nära till datorsalarna och att det ibland finns goda kakor att köpa till billig penning. Ett stort plus är att man kan sitta ute under soliga vårdagar, så orka dig upp hit istället för att nyttja automaten på plan 2. Priset sju kronor är lite väl mycket, ett bättre köp är då kaffe och kaka för tio riksdaler.

Cafè coretto espresso med grappa

[Bild]

Kritisk granskning av boquen.

För att kunna jämföra våra testresultat med ett riktigt gott kaffe tog vi hjälp av vår italienske vän och kaffeexpert Andreas Cornale. Italien har långa och goda traditioner om hur man gör ett gott kaffe som man sedan njuter i lugn och ro.

Om detta kaffe är alla i testpanelen överens: Det är så här kaffe ska smaka. Cafeterierna på KTH kommer inte ens i närheten.För dig som är nyfiken och vill prova hemma så kan du läsa receptet på Emissionens text-tv sidan 458 eller i spalten här brevid.

Automaten i Q-huset

Till ett pris av 6:- får du en kopp automatkaffe i en plastmugg som inte smakar något annat än, just det, automatkaffe. Kaffet bygger på de gamla automatkaffe- traditionerna som säger att kaffet ska smaka så likt vanligt kaffe som möjligt och smaken ska helst döljas med massor av socker och grädde. Den här automaten spelar inte ens i samma division som den nya automaten i Tolvan.

Vid kaffekoppen: Andreas Cornale, Anders H, Daniel, Magnus G, Rickard
Foto: Magnus G

  

* = Bland emitteurer finns säväl grova koffeinister som sådana som bara dricker på fester och liknande tillställningar

SjuElvan Tolvan Mörk- rummet Kåren Pissoaren Quantum Cafe coretto Automat, Q-huset
Smak 2 3 2 3 1 2 5 1
Boquet 2 2 2 2 1 3 5 1
Styrka 2 3 8 2 1 2 4 2
Konsistens 3 4 2 3 1 3 5 2
Mugg 1 4 5 4 1 4 4 1
Totalt 10 16 19 14 5 14 23 7

Mörkrummets kaffe och Cafe coretto deltar utom tävlan. Skala 1-5 där 5 är bäst. 2 är godkänd.Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.