Emissionen Nr 3 2001: Strykjärn med TELNET-server?


Framtiden

Det snackas en massor om Bluetooth, WAP, WLAN och WWW men vad kommer egentligen att hända? Jag har mina funderingar och vi får väl se om jag har rätt i sinom tid!

[Bild]

Bluetooth, nu kan man ha ett headset utan sladd eller vad är det egentligen. Jag har inte läst så mycket om Bluetooth och man kan utan tvekan kalla mig för lekman inom området men jag tror inte att det mest revolutionerande med Bluetooth är exakt hur tekniken fungerar utan snarare de följder den kommer att få för folk i vardagen.

I min framtidsvision kommer bluetooth att finnas i princip allt mellan himmel och jord och lite till. I centrum kommer varje persons PDA att vara (PDA=Personal Digital Assistant, typ PalmPilot). Med den kommer man att kunna styra allt som man behöver styra, och den kommer även att innehålla certi- fikat och kontokopplingar. Så fort man kommer i närheten av en Bluetooth-kompatibel pryl kommer den att försöka koppla upp sig mot den. Antingen har man access eller så har man det inte. Det betyder att man kommet att kunna styra eller koppla upp sig mot TV, stereo, dator, spis, brödrost, hörlurar, bilen, mobiltelefonen, MD-spelaren, MP3-spelaren, den portabla hårddisken och en hel del till. Idag är alla prylar en sak som är ganska avskilda från varandra men med Bluetooth kommer allt att bli en. Man kommer att kunna spela MP3-låtar från datorn på stereon utan att de är i samma rum och styra spelningen med PDAn, samtidigt som någon lyssnar på en CDskiva i CD-spelaren i ett tredje rum. Men om man är på jobbet kopplar PDAn upp sig mot LAN-et och man kan hämta mail eller skriva ut något, Mobilen kommer man att kunna använda för att ringa mobilsamtal, vanliga samtal (via fasta nätet), samt IP-telefoni. I bröst- fickan har man kanske en liten hårddisk som man kan accessa från PDA eller från de generiska datorerna som finns på kontoret och man startar upp den datorn från hårddisken i fråga. När man inte är i närheten av bluetooth LAN använder PDAn telefonen för att koppla upp sig mot Internet. Man kommer på detta sätt alltid att vara uppkopplad.

En förlängning av detta är att man bygger ut den datorn man bär med sig, i exemplet ovan PDAn till en fullvärd wearable computer. Man har glasögon med fönsterglas på vilka det sitter lågenergilasrar vilka projicerar en overlay på den vanliga bilden man ser. Kopplat till en kamera med bildtolkning samt en GPS kommer man att kunna kolla var man befinner sig, var man vill gå samt exakt hur man skall gå Allt genom att datorn tolkar bilden mappar den mot en 3D-modell av staden och skapar en overlaypil som pekar var man skall gå. Genom att ha antingen en pupillavläsare eller inopererade pekdon i fingrarna kommer man att kunna interagera med datorn på ett smidigt och naturligt sätt. Att sedan operera in en Bluetooth mikrofon i stuphuvudet och en högtalare i örat (antingen direkt mot nerven eller en vanlig högtalare, kommer att göra att vi går vidare från att vara simpla stenkastande proletärer till Homo Sapiens Cybernetics.

Gustaf


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.