Emissionen Nr 2 2001: ************


PASword

ESN, KTH-Prov, hur många nyantagna i höst och skillnaden mellan elever och studenter.

[Bild]

Vilka är egentligen esn? Alla kanske inte vet vad ESN är. ESN står för Elektrosektionens studienämnd vilket på många sätt är missvisande. Det finns ingen nämnd och alla som går på elektro är alltid välkommna på ESNs möten. ESN är det ställe där man organiserar all studiebevakning på Elektro. Det vill säga om till exempel en föreläsare är dålig så är det genom ESN man går för att försöka rätta till problemet. SNO (Studienämndens ordförande) driver all verksamhet med stöd från resten av funktionärerna i ESN, samt alla som är med i kursnämnder och de som är intresserade. Jag som är PAS bevakar och uttrycker sektionens åsikter i mer långsiktiga frågor som rör vår utbildning. Jag sitter bla. med i Utbildingsnämnden DEF som gör en hel del långsiktiga beslut angående Data, Elektro och Fysik.

KTH-Provet

Hej igen, hade hoppats att jag skulle få en massa arga mail angående mitt förra pasword men det fick jag inte och då verkar det ju som om ni eller snarare du tycker att allt bara är frid och fröjd. Det jag har kommit fram till angående ett eventuellt KTH-prov är att det finns många olika åsikter. För er som kanske inte läste pasword i förra numret kan jag berätta lite kort vad KTH provet handlar om. Jag anser att man borde inför ett matematiskt prov som är obligatoriskt för alla som antas till KTH. Anledningarna är många och står i förra numret. Jag hade som sagt hoppats på en del reaktioner men inte mer än att någon tycker lite när man konfronterar dem med frågan. Vi tog upp det på senaste ESNmötet och som jag sa tidigare finns det en mängd olika åsikter i frågan. Det som utkristalliserades ur alla åsikter var att det vore bra med en revidering av högskoleprovet så att det anpassades mer till tekniska utbildningar. Hör gärna av er via mail eller IRL (=In Real Life, för er som inte vet!) om ni vill tycka något. Det bästa vore om vi kunde få igång en diskution på hela sektionen om den här frågan.

Antalet nyantagna ökar!

Utöver detta kan jag meddela att Elektrosektionen kommer att ta in 10 personer fler i höst det vill säga 160 personer. Data kommer att få 35 nya platser och Fysik 15. Jag vet att det är många som vill att vi skall gå tillbaks till att ha drygt 250 nyantagna per år men så kommer det inte bli på ett tag. PA (Program Ansvarig = Stefan Östlund) anser att vi skall försöka hålla nere antalet antagna och se till att de som börjat inte hoppar av. (Se SNOord! (I det här numret? / Red. Anm.)) Om man jämför de olika årskurserna märker man att avhoppen procentuellt sett är mycket lägre hos e00 samt att de har klarat sig bättre än tidigare årskurser (med undantag från någon enstaka kurs). Målet är att behålla kvalitén och sakta öka antalet antagna. Jag hoppas att ni tycker att detta är sunt och om ni vill vädra några åsikter i fråganskicka gärna maila till mig eller esn. (adress se nedan)

Studenter ≠ Elever

Som en sista grej vill jag bara ta upp en sak jag tjatar på folk om ibland. På KTH bedriver studenter akademiska studier. Vi är inte elever som utan att reflektera blir itutade en massa saker. Det kan verka vara en liten skillnad men det är en skillnad i inställning till utbildningen och en skillnad i hur man bemöter en Student kontra en elev. En lärare talar om för en elev hur något ligger till men en lärare hjälper en student att uppnå kunskap i ett ämne. Att vara student är att vara aktiv, att vara elev är att vara passiv. Om ni tycker jag är jobbig strunta i detta men det är faktiskt en ganska stor skillnad i roll.

Under taket, på golvet,
PAS, Gustaf Westerlund
<pas@e.kth.se>
<esn@e.kth.se>


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.