Emissionen Nr 1 2001: Sex and the...


Sex

Kan vi killar allting inför ett blivande äktenskap? Vilka frågeställningar finns? Vad bör vi tänka på? Ja, artikeln kanske ger några svar, eller?!

Äktenskapet idag är inte riktigt vad det en gång var. Människor gifter och skiljer sig om vartannat. Löftet om evig kärlek har kommit att bli allt mer urholkat. Många säger att det var bättre förr, men hur såg det ut förr och vad var det som var bättre? Nåväl, inte för att följande text, hämtad ur en bok från 1929, kanske svarar på alla dessa frågor. Men man kanske drar lite på mungiporna och kommafram till att vi i dagens läge är mer upplysta och då förhoppningsvis till det bättre.

Sex en gång i veckan

Somliga läkare synas vara benägna att inskränka könsumgänget till en gång i månaden, men man har dock rätt att framhålla, att ingen man, som är i besittning av god hälsa samt fysisk och andlig kraft av vanliga mått, kan tillåta sig sexuell njutning mer än högst en gång i veckan utan att råka i fara att både för sin och hustruns del hava berträtt könsutsvängningarnas område. Var nygift man måste såväl för sin som hustruns räkning avgöra, när måttlighetens gräns uppnåtts...

Biverkningar

Ingen må dröja så länge, innan han ordnar dessa förhållanden, att han börjar lida av ryggvärk, samt besväras av yrsel, matthet, försvagad syn, susning för öronen, domning i fingrarna och allmän eller partiell förlamning. Var mycket uppmärksam på ert tillstånd dagen efter ett könsumgänge. Märker ni minskning i edra kroppskrafter, i eder tankeskärpa, finner ni er mera känslig och retlig än vanligt, är ni mindre uppmärksam och vänlig mot er hustru eller mindre sällskaplig, visar detta, att ni bör iakttaga större försiktighet.

Manlig sexualdrift

Omåttlig könsnjutning är den mest förstörande last för såväl kropp som själ och den moraliska känslan. Helt säkert hava vi hört talas om män, som nästan utan uppehåll hängivit sig åt dylika njutningar, men alltid har det varit män, som ej gjort sig bemärkta för någonting annat än sina passioner. Såväl mat som dryck synas hos dem ej ha annat ändamål än att så länge som möjligt göra dem mäktiga att tillfredsställa sina sexuella drifter. Visserligen kunna de vara i besittning av intellektuell begåvning, ja, en och annan kan till och med ägna sig åt någon viss vetenskap, men alla deras övriga andliga förmögenheter hava förkrympts och försvagats för att lämna näring åt och hålla vid makt deras lidelse.

Undvik upphetsning

Önskar du göra största möjliga gagn här i världen, bör du sorgfälligt undvika överdrivet förtärande av alla födoämnen, som besitta den egenskapen att uppegga könsdriften. Hit höra ägg, ostron, starkt pepprad och i allmänhet starkt kryddad mat. Uppmuntra ej orena tankar genom att besöka dåliga teaterföreställningar, läsa böcker med osedligt innehåll, deltaga i opassande dans samt pryda din bostad med okyska statyer eller vällustiga målningar. Undvik allt onödigt blottande av kroppen och uppträd alltid på ett sätt, som ej sårar blygsamhetskänslan varken hos män eller kvinnor.

Skilda sovrum

Återhållsamhet i äktenskapet möjliggöres bäst, om makarna ej begagna gemensam bädd. Omständigheter inträffa också ofta, vilka icke endast nödvändiggöra icke blott skilda bäddar utan även skilda sovrum. Jag citerar mrs E. B. Duffey: Har en äkta man ej tillräckligt välde över sin benägenhet för kärleksbetygelser, är under alla omständigheter rådligast, att makarna begagna var sin bädd och helst skilda sovrum med dörr mellan dem och lås, vars nyckel stannar i hustruns vård.

Artikelförfattarens notis:

Text inom citationstecken är citerade ur boken enligt källa nedan. Styckesrubrikerna har inget med boken att göra utan är fria tolkningar av mig ur textinnehållet.

Uffe Kalla

Källa:

Hemmets Uppslagsbok Under redaktion av Fil. Doktor Einar Nylen Världslitteraturens Förlag, 1929 Mannens och Kvinnans Hygien (Vad en gift man bör veta) av Teol. D:r Sylvanus Stall



Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.