Emissionen Nr 1 2001: PASsa på...


PAS(s)Word

Hur gick det med Mekaniken egentligen? Ligger kurserna bra? Bör man ta bort Matte 1 från det obligatoriska blocket? Dessa frågor är vad man som ProgramAnsvarig Student måste hjälpa skolan att svara på och planera utbildningen för framtiden.

Eder nya PAS

Hoppas att ni haft en trevlig jul och ett härligt nyår men nu har det blivit dags för allvaret igen. Visst är det kul att festa och stoja runt men det är ju trots allt för att bli civilingenjörer som vi är här trots att vissa individer försöker få er att tro annat. Här på KTH har vi goda traditioner av studentinflytande på studierna och det har visat sig vara bra både för skolan och för alla studenter. Som ProgramAnsvarig Student har jag ansvaret och nöjet att tillsammans med t.ex. Programansvarig (Stefan Östlund) dra upp riktlinjer för hur utbildningen skall utvecklas och förändras i stora drag. Jag har tagit över efter Petter Flodström som suttit på posten förra året.

Visioner

Det finns vissa saker som jag skulle vilja ändra i vår utbildning. Några av dem är:

- Införa ett KTH-prov, dvs ett matteprov som man måste klara för att komma in på KTH oavsett vilken antagningsmetod man kommit in på. Det finns enlig mig möjligheter för ett sådant prov enligt. högskoleförordningen. Varför skulle man då vilja ha ett sådant? Det finns flera bra anledningar till att man skulle vilja ha ett prov som detta. För det första skulle man ha en absolut miniminivå på den kunskap inom matematiken som de nyantagna studenterna. Med detta skulle man kunna dra ner på repetitionskurserna de första veckorna och därmed spara pengar. Man skulle också visa för gymnasieskolorna på ett direkt och rakt sätt vilken nivå man begär. De skulle sedan kunna använda sin klara-nivå som reklam för sin skola. T.ex. 70% av studenterna som gått på xx-gymnasium klarar KTH-provet!. I längden skulle detta kunna bli trendsättande för alla tekniska universitet och högskolor i Sverige vilket skulle marknadsföra KTH.

-Delavskrivning av studieskulden när man tar examen. Man har länge klagat på att det är för få som tar sin examen, framförallt i högkonjunkturer då det är många som får bra jobberbjudnande innan de är klara och hoppar av. Ett antal av de jag pratat med som inte tagit sin examen har ibland sitt exjobb kvar eller någon enstaka tenta, de har ett bra jobb och känner inte att de behöver ta sin examen. Om man skulle skriva av studiemedelsskulden med 10% samma dag som man tar sin examen tror jag att dessa personer skulle lägga manken till och gå klart utbildningen. Då det i dagsläget i princip inte är någon som betalat av sin skuld när de är 40 år bör detta inte medföra för stora utgifter under ett längre tidsperspektiv, och vill man nu att studenterna skall ta sin examen får man ju visa att man vill det!

Till sist skulle jag vilja be alla som sitter på föreläsningar i matte, mekanik, analog, TET eller någon av de andra kurserna vi har och gnäller att göra något istället. Vad gör man då? Jo, man kan skriva ett mail till mig <pas@e.kth.se> eller helst till Studienämndens ordförande SNO, som i år är Adam Malmcrona <sno@e.kth.se>. Man kan också komma och prata med oss, jag är en stor Gotlänning som låter mycket (tyvärr!:) och syns mycket (hehe... PONDUS!) Adam är inte riktigt lika stor och låter inte riktigt lika mycket (oftast i alla fall). Man kan också komma förbi på Elektrosektionens Studienämndsmöte, dit alla är välkomna och prata om det. Ta gärna med er några kompisar och strunta i vår mötesformalia om ni inte förstår den, det viktiga är utbildningen och att vi har kul! Hare bra och hör av er!

Gustaf Westerlund, PAS

Håller du inte med mig? Skriv en insändare eller artikel i textformat till <emissionen@e.kth.se>.



Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.