Emissionen Nr 6 1998


Qlurigt

På allmän begäran har vi nu en sida med problem, mer eller mindre enkla för de läsare som vill ha något att lösa efter tentaperioden.

Lösningar finns till alla utom det sista problemet. Men den som löser det problemet kan skicka in sin lösning till Emissionen och få sitt namn publicerat i nästa nummer.

Minst 70 IQ

Två rum har kontakt med varandra genom en dörr. I det ena rummet finns tre strömbrytare och i det andra rummet finns tre ej tända glödlampor. Du befinner Dig i rummet med strömbrytarna och Du får gå in i rummet med glödlamporna en gång. Hur finner Du vilken strömbrytare som går till vilken glödlampa? Observera att dörren måste vara stängd.

Detta problem har förekommit vid anställningsintervjuer.

Röda och gröna Marsmän

På planeten Mars bor det två slags infödingar, de röda och de gröna. Man måste emellertid som besökare alltid hålla reda på om de kommer ifrån det norra eller det södra halvklotet. De gröna från det norra halvklotet talar nämligen alltid sanning, medan de röda därifrån alltid ljuger. På det södra halvklotet förhåller det sig tvärtom.

Om man nu en mörk natt möter en marsmänniska och man inte kan se hans färg och inte vet om han är sydlänning eller nordbo, kan man då med en enda fråga, som han skall besvara med ja eller nej, bestämma hans färg.

Jordbo på Marsvisit

En jordbo som hört talas om de speciella förhållandena på Mars som omtalas i föregående problem, mötte en mycket mörk natt en infödd Marsbo och frågade honom:

-Är Du röd? Den infödde svarade inte, så jordbon frågade istället:

-Är Du sydlänning? Det svarade den infödde inte heller på. Lite frustrerad frågade jordbon därför:

-Vill Du överhuvudtaget inte säga något? -Jodå, svarade marsmänniskan, jag kan säga att om jag svarat nej på de båda första frågorna, skulle jag ha ljugit minst en gång. Kunde jordbon utifrån detta svar bestämma hans färg och boplats?

I hönsgården

Per Persson har en gård. På gården finns kor, grisar, höns och gäss, totalt 100 djur med 296 ben tillsammans. En höna lägger 7 ägg i veckan, en gås bara 3. Totalt lägger djuren 256 ägg i veckan. Hur många gäss finns det på Per Perssons gård?

Klädpoker för fyra män

Fyra herrar, herr Brun, herr Grön, herr Röd och herr Vit, möttes för att spela ett parti poker. Det utspelades ett dramatiskt spel, och för att belöna varandra beslutade de sig för att byta tröjor.

Var och en gav en färgad T-shirt till en av de andra, och fick själv en. De tröjor som utväxlades hade lustigt nog också färgerna brun, grön, vit och röd. Men bortsett från det har vi bara tre upplysningar om bytena:

  1. Ingen av herrarna gav eller fick samma T-shirt av samma färg som hans namn angav.
  2. Herr Vit gav bort en brun T-shirt.
  3. Herr Grön gav en T-shirt till herr Röd.

Vem gav vilken T-shirt till vem?

Räkning kan klara räkningen

Situationen är en resturang och notan har under kvällens lopp ökat till ett belopp man inte kan betala. Vad gör man?

Jo, en lösning är att göra beloppet till ett föremål för vadslagning, som man är säker på att man kan vinna. Det enda man behöver är en dryckesbroder i närheten. Man påstår att man kan tala om för honom vilket tal han i hemlighet får skriva på ett papper utan att ge några ledtrådar om vad han har valt. Man ber honom att multiplicera sitt tal med två, lägga till tre, multiplicera resultatet med fem och dra produkten från elva. Därefter ber man honom stryka den sista siffran. Be honom sen titta på resultatet.

-Det var det talet Du tänkte på, säger man och räcker över notan till den slokörade dryckesbrodern. Men hur går det egentligen till?

Inför elkrets tentan – om Du vågar

Emil skall bygga en elektrisk WC-stol, styrd av en PC – med en 80286-processor. Till sin hjälp har han Osquar från KTH. Osquar inser genast att för att detta skall fungera så måste han kalla in Professorn. Professorn anländer till toalettstolen kl 18:52 i en volvo 740 med elektronisk insprutning och elektronikbox av modell 1832 fsx-25. (Impedansen i skolans julgranbelysning är linjärt oberoende av Transformatorstationen på Valhallavägen.) Väl vid toaletten tar Professorn fram sin elektriska skruvmejsel av märket Bosch instadrive-28.jkl-4 på 4 VA. Beräkna M, C, L, och Effektivvärdet i PZ-14 shaft-kretsen. (ledning: R1 kan ses som en kombination av dipoler.)

Källa: Erik G (men ej Hallen)

Tack till Richard Lilliestråle och Erik Gunnheden.



Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.