Emissionen Nr 6 1998: 990515


Quarnevalen 1999

Vart tredje år arrangeras en studentkarneval i Stockholm, 1999 är det dags igen.

Den 15 maj klockan 14.08 rullar Quarnevalståget genom Stockholms gator. Först åker Q-prinsessan och efter henne följer ca 1 200 byggare på sina sammanlagt 100-110 egenhändigt byggda ekipage. Den festliga dag, som beses av mer än 350 000 åskådare, föregås av en veckas spikande och sågande på byggplatsen vid Valhallavägen med siktet inställt på dagen Q.

Tågets väg genom Stockholm är KTH-​Valhallavägen-​Odengatan-​Sveavägen-​Sturegatan och tillbaka längs Valhallavägen till KTH. Efter det skall alla de 1700 som varit med under veckan färdas till en gemensam oförglömlig slutfest.

Historik

En valborgsmässoafton 1910 firades av studenterna på KTH att en tvist gentemot skolledningen var löst. Man satte ihop ett karnevalståg, vilket sedermera blev en tradition. Efter ett uppehåll på 40-talet nystartade karnevalen 1953 och höll i sig med ett intervall på två år till och med 1967, då den tidens studenter gjorde uppror och allt föll i glömska. Men 1977, lagom till KTH:s 150-årsjubileum, återuppväcktes traditionen, nu med en ny stavning: Quarnevalen. Sedan dess har det varit sju Quarnevaler och den åttonde skall givetvis bli den bästa någonsin.

Quarnevalens syfte

Stockholm är inte känt som en studentstad i traditionell mening, trots detta är det den största. Quarnevalen vill visa att Stockholm också kan och samtidigt väldigt bra. Dessutom ökar Quarnevalen sammanhållningen mellan studenter från olika skolor, genom att de får arbeta och umgås i flera arrangemang i Quarnevalens regi. Förutom själva ekipagebyggandet kommer Quarnevalen att ordna en Melodifestival, spex- och festtävlingar, konserter och mycket mer.

Hur har då du som kemist möjlighet att vara med på Sveriges största student arrangemang?

Jo du och dina kamrater sätter er i krillis och skissar på några ekipage förslag som ni sedan lämnar in (i februari). Är förslagen tillräckligt roliga blir ni naturligtvis uttagna till 1999 års Quarnevalståg. Sen är det bara att börja bygga efter en låda brux. Ekipagen kan vara allt från fantasifulla tekniska lösningar till samhällskritiska budskap. Tänk på att tåget även är till för åskådarna...och att de gärna vill att tåget skall vara roligt och förståeligt.

Det kommer att delas ut ett pris på 10 000 kronor av rektor för ekipaget – bästa tekniska lösning. Ring gärna oss om du har några frågor: Q-rummet 102018 e-post k94_rsl@k.kth.se

Ta jobb i Quarnevalstaben

I vår finns chans att uppleva det absolut roligaste du kan göra i studentvärlden, att vara med i Qstaben. Helst vill vi att staben skall vara en blandning av olika sorters människor från alla sektioner. Även icketeknologer är välkomna att söka. Du behöver inte vara bäst i världen på allt eller något gammalt sektionsvrak för att få vara med i staben. Det viktiga är att du har ett brinnande intresse för att göra roliga saker samt att ditt hjärta slår för Quarnevalen. De flästa poster i staben kan man klara av utan någon längre erfarenhet, det enda som behövs är en jäkla vilja. Stabens jobb drar igång på allvar efter jul och kommer då att kräva mycket tid.

Sista anmälan till staben är den 24 oktober. Naturligtvis går det bra att ringa till Q-rummet om du är intresserad eller har några frågor.



Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.