Emissionen Nr 1 1998


Mulla?!

När du hör ordet mulla vad tänker du på då??

Hmmm, det är inte lätt att veta vad ordet betyder, förutom för de som mer eller mindre varit delaktiga i den under hösten halvheta debatten om vad det heter när man tar en eller flera nävar snö och gnuggar det i ansiktet på någon.

Vad heter det när man tar och gnuggar snö i ansiktet på någon?

Vi Stockholmare säger att det självklart heter mula. Det var när just detta kom på tal som den heta debatten tog fart. Min kollega hävdade å det bestämdaste att det heter mulla. Vidare hävdade han att det bara var Stockholmare som använde uttrycket mula. Lätt stött beslöt jag att ta reda på sanningen bakom påståendet, d.v.s att det inte var sant.

Med ett lätt segervisst hånleende från min kollega påbörjades undersökningen. Flertalet studenter på vår egen sektion blev utsatta för oss två på pubar, fester, i korridorer och alla fick de frågan: Vad heter det när man tar och gnuggar snö i ansiktet på någon?

Till en början njöt jag i fulla drag då alla svarade att det hette mula. Sedan började avarterna trilla in. Den första kom då jag var i Kiruna och fick höra ordet pula. Därefter kom mölja, pölja m fl. Men än så länge var det inte någon som sa mulla.

Efter ytterligare ett tag kom så beskedet att kollegan hittat en till som sa mulla. Det visade sig att han var från samma trakter som kollegan. Vi började fundera på att det kanske var så att det gick att isolera detta konstiga uttryck till den trakt. Kollegan kände sig slagen och jag kan inte förneka att det kändes skönt att kunna trycka till honom lite med att det bara var denna lilla enklav som använde detta uttryck, men ack så jag förtog mig i min segervisshet.

Det visade sig att vi inte hade tillräckligt med fakta bakom oss när vi gjorde antagandet om uttrycket. För helt nyligen kom kollegan med en min drypande av hämdens sötma. Det visade sig att han hittat uttrycket på ett helt annat håll i landet, d.v.s han krossade teorierna om ordets isolering.

Men vad gör väl det, jag liksom de flesta andra vet ju att det faktiskt heter mula. Sedan kan ju folk säga vad de vill om den saken.

Wulfie


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.