Emissionen Nr 3 1997: Västerås


11:an går i graven

Västeråsteknologernas trygga samlingslokal, 11:an kallad, kommer efter sommaren att vara ett minne blott. Vår egenhändigt ihopsnickrade bar, kassaskåpskylen, liftkroken, världsrekordskanonen och partybandaren med urblåsta bashögtalare kommer att kastas ut i kylan.

ViVET (Vi Västerås Elektro Teknologer) jobbar dock hårt med att lyckas hitta något annat hus som vi kan döpa till 11:an men det ser inte ljust ut. Varför denna bedrövelse?

De ursprungliga planerna

Det började 1995 då en stiftelse med bland andra ABB, Västerås Stad och Mälardalens Studentkår bildades. Stiftelsen skulle verka för att ett nytt kårhus skulle byggas i direkt anslutning till den nybyggda högskolan. ABB och staden skänkte fem miljoner var och planerna var stora. Kårhuset skulle bli enormt – ganska stort i alla fall – med alla de nymodigheter ett kårhus av idag kan tänkas bestå av.

11:an flyttas...

Man planerade först att bygga kårhuset på högskolans västra sida. Just på denna plätt jord fanns det ett hus. I detta hus hade ViVET lyckats att få ha sin kära 11:an. Huset revs.

Varje linjeförening skulle dock få möjlighet till en egen lokal i det nya kårhuset. 11:an hystes därför provisoriskt in i en barack norr om skolan där den administrativa delen av kårhusbygget huserade. I denna barack har nu 11:an legat i två år.

Kårhusbygget för dyrt

Kårhusbygget blev emellertid för dyrt och kårhuset krympte. Från tre våningar och tre separata hus till två våningar och ett hus. I och med att det blev mindre fick det nu plats på skolans östra sida. Där har det nu gjutits betong, hamrat och spikats hela vintern och den 1:a juli i år står det nya kårhuset färdigt. Då har emellertid inte byggherren någon användning av sin barack och således måste även 11:an flytta. Men varför inte flytta in i det nya kårhuset?

Inte riktigt perfekt

Ja, det krympte ju som sagt. Löftet att högskolans linjeföreningar skulle få en egen lokal kommer dock att hållas. Mot en engångsumma på 10.000 kronor per linjeförening och en symbolisk hyra kommer alla 14 linjeföreningar att få dela på två rum på sammanlagt 100 kvadrat.

I ett rum skall det vara kontor och i det andra en sittningslokal för 80 personer. Ingen plats för 11:an direkt....

I nästa nummer:

De som var där kommer att påminnas om hur kul ni hade...

De som inte var där kommer att påminnas om allt ni missade...

Läs absolut allt om den sensationella och fantastiska festen som kallas för

GURKAGASQUE

En eloge

Jag vill dock inte låta alltför negativ utan jag skulle vilja ge en eloge till studentkåren, kårhusprojektet och linjeföreningarna som tillsammans har arbetat hårt och gråtit blod för att få finanserna att gå ihop. Just nu fattas bara cirka 1,4 miljoner av de drygt 16 bygget kostar och det är lång tid kvar tills räkningen kommer.

Ny plats för 11:an?

Men var skall då 11:an ta vägen? Skulle vi inte kunna hitta en närbelägen källarlokal, praktiskt taget hyresfri med bullertåliga grannar som gladeligen vill lyssna på "Electric" med Lejla Kå och "Än en gång däran" med E-95:s gosskör långt in på småtimmarna? Nej, det ser som sagt inte ljust ut.

Saker att fundera över

Så fram till dess kårhuset invigs den 15:e augusti kan vi fundera över var 11:an kommer att ta vägen, om vi kommer att kunna samsas med de andra tretton föreningarna, om det överhuvudtaget finns kurslitteratur till Teknik Informationen samt varför Västerås Stad skänkte en staty för 600.000 kronor bestående av två järnklumpar med horn till högskolan istället för att ge pengarna till kårhuset.

Stefan Borsos E-95

FOTNOT: Stefan Borsos studerar på Elektro i Västerås och kommer å Emissionens vägnar att rapportera om vad som händer (och kanske, inte händer) i Västerås under året.Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.